Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Με αφορμή ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Χαλκιδέων
από πλευράς Δημοτικής Αρχής, επισημαίνεται:

1. Ως προς την παρουσιαζόμενη καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων νυκτερινών, αργιών και εξαιρέσιμων μηνός Σεπτεμβρίου στους εργαζόμενους της Καθαριότητας

Στη 1 Οκτωβρίου, η Δ/νση Καθαριότητας ετοίμασε τις καταστάσεις (με ονόματα, βάρδιες, ποσά) των δικαιουμένων των αποζημιώσεων του Σεπτεμβρίου και αυθημερόν τις διαβίβασε προς....
το Γραφείο Υπηρεσιακών Μεταβολών.
Στις 7 Οκτωβρίου (δηλαδή σε τρεις εργάσιμες ημέρες, αφού παρενεβλήθη το Σαββατοκύριακο 5-6 Οκτωβρίου), το Γραφείο Υπηρεσιακών Μεταβολών είχε έτοιμες και υπογεγραμμένες τις σχετικές δημαρχιακές αποφάσεις και τις προώθησε στο Γραφείο Μισθοδοσίας.
Στις 8 Οκτωβρίου (δηλαδή την επομένη), το Γραφείο Υπηρεσιακών Μεταβολών είχε διενεργήσει το σχετικό έλεγχο, υπολογίσει και εκδώσει τις αντίστοιχες μισθοδοτικές καταστάσεις, παραδίδοντάς τες στο Λογιστήριο.
Στις 9 Οκτωβρίου (δηλαδή σε μια ημέρα) το Λογιστήριο ενταλματοποίησε τις μισθοδοτικές καταστάσεις.
Και στις 10 Οκτωβρίου, τα εντάλματα κατατέθηκαν από το Δήμο Χαλκιδέων στο αρμόδιο Γραφείο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Όπως γίνεται αντιληπτό από τη χρονική καταγραφή των διοικητικών πράξεων, ουδεμία αμέλεια και καθυστέρηση μπορεί να καταλογιστεί στις Υπηρεσίες του Δήμου.

Τα εντάλματα υπογράφηκαν-θεωρήθηκαν από την Επίτροπο στις 8 Νοεμβρίου. (Σημειώνεται ότι στο αρμόδιο (2ο) Γραφείο του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν υπάρχει μόνιμος/-η Επίτροπος αλλά χρεωθείς/-είσα σ’ αυτό με μια παρουσία την εβδομάδα.)
Οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν κανονικά στις 27 Νοεμβρίου, στην προκαθορισμένη ημερομηνία πληρωμών του προσωπικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως είναι γνωστό στο Σωματείο δια μέσου της ΠΟΕ-ΟΤΑ, είναι πολλοί οι ΟΤΑ που είτε βρίσκονται σε αναστολή πληρωμών είτε πληρώνουν έναντι είτε χρησιμοποιούν επενδυτικούς πόρους (ΣΑΤΑ) για την πληρωμή προσωπικού, κατά παράβαση της νομοθεσίας.
Και βέβαια, είναι ελάχιστοι οι ΟΤΑ που διατηρούν δεσμευμένο το ποσό μίας μισθοδοσίας, όπως απαιτεί η νομοθεσία, όταν ο Δήμος Χαλκιδέων διατηρεί δεσμευμένο το ποσό τριών μισθοδοσιών.
Η μισθοδοσία, τα όποια επιδόματα, οι όποιες δικαστικές αποφάσεις και οι παροχές σε είδος εκτελούνται πάντα εμπρόθεσμα σε ότι αφορά στις Υπηρεσίες του Δήμου Χαλκιδέων.

2. Ως προς τις αποζημιώσεις νυκτερινών, αργιών και εξαιρέσιμων Ιανουαρίου έως και Μαρτίου 2012

Για τα εντάλματα των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2012, έχει εκδοθεί πράξη μη έγκρισής τους από την Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ακολουθείται πλέον η νομική οδός.

3. Ως προς την παρατηρούμενη έλλειψη κάποιων ανταλλακτικών

Κατόπιν αιφνιδιαστικής μεταβολής της σχετικής νομοθεσίας, εντός του 2013, στο ζήτημα των προμηθειών, επιτάσσεται πλέον ενιαία διαγωνιστική διαδικασία για το σύνολο των αναγκών του ΟΤΑ (Δήμος, Νομικά Πρόσωπα Δήμου, Δημοτικές Επιχειρήσεις), με τους διαγωνισμούς αυτούς, λόγω του ύψους του ποσού τους να θεωρούνται –ως προς τη διατύπωσή τους και τις προθεσμίες τους- διεθνείς.
Κάτι που προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις αφού η προθεσμία δημοσίευσης απαιτεί 52 ημέρες προ της διενέργειας του διαγωνισμού, απαιτείται προσυμβατικός έλεγχος κλπ.
Σημειώνεται δε ότι είναι γνωστό πανελλαδικά το μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς να έχει μόνον έναν (1) υπάλληλο για τις εγκρίσεις από τους προσυμβατικούς έλεγχους

Τα προβλήματα αυτά είναι γνωστά σε όλους όσοι ασχολούνται με τα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα αντιμετωπίζουν όλοι οι ΟΤΑ ως προς το σύνολο των αναγκών τους, δηλ. ανταλλακτικά, υλικά, καύσιμα, αναλώσιμα κλπ.
Σε ότι αφορά πάντως στο Δήμο Χαλκιδέων, τα προβλήματα αυτά είναι πρόσκαιρα αφού οι διαγωνισμοί έχουν δρομολογηθεί και βρίσκονται στο στάδιο των εγκρίσεων.

4. Ως προς την κατάσταση του στόλου οχημάτων Καθαριότητας

Ο στόλος των οχημάτων της Καθαριότητας ανανεώνεται σταδιακά. Ενισχύθηκε δε με 4 συμβατικά απορριμματοφόρα, 4 απορριμματοφόρα ανακύκλωσης, 2 πλυντήρια κάδων, 1 σάρωθρο κλπ.

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ που γνωρίζει το σύνολο των δυσκολιών που όλο και συσσωρεύονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όλη τη Χώρα καθώς και όλα τα ισχύοντα στο Δήμο Χαλκιδέων, δεν θα πρέπει να επιτρέπει ρήγματα στο μέτωπο των αυτοδιοικητικών, αιρετών και εργαζομένων.

Ιδιαίτερα σε μια εποχή που η μείωση του διαθέσιμου προσωπικού σε συνδυασμό με τη δυσβάστακτη οικονομική πολιτική, έχει φέρει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στα όρια της ασφυξίας, με τον κίνδυνο απαξίωσης των δημοτικών υπηρεσιών στα μάτια των πολιτών και τη δημιουργία του αναγκαίου προσχήματος ώστε να δημιουργηθεί το πρόσφορο έδαφος και να ευοδωθούν οι πιεστικοί σχεδιασμοί για ιδιωτικοποίηση της Καθαριότητας, του Πρασίνου, του Εργοταξίου και άλλων Υπηρεσιών που σχετίζονται με την καθημερινότητα, με την ανάθεση του δημοτικού έργου σε ιδιωτικές εταιρείες.

Με επίγνωση τόσο των προβλημάτων όσο και των υπευθύνων για τη δημιουργία τους και τα αδιέξοδα που διαμορφώνουν, το Σωματείο Εργαζομένων αποδοτικότερο θα είναι να στραφεί κατά των πραγματικών υπαιτίων.