Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

ΔΗΜΑΡ


Θέμα πολιτικού προσανατολισμού τίθεται πλέον ανοικτά για τη ΔΗΜΑΡ μετά την αποχώρησή της από την κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι και τις όλο και πιο συχνές αντικρουόμενες απόψεις που ακούγονται στο εσωτερικό της για το ενδεχόμενο συνεργασιών είτε με την κυβέρνηση είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πολιτικός χρόνος που ακολούθησε μετά την αποχώρηση από την κυβέρνηση διόγκωσε τον σκεπτικισμό στο κόμμα του Φώτη Κουβέλη, που βλέπει τα ποσοστά του να....

μην ανακάμπτουν μετά την απόφαση να διαφοροποιηθεί από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους.
Σταθμός για τις εσωκομματικές εξελίξεις αναμένεται να αποτελέσει το 2ο συνέδριο του κόμματος (13-15 Δεκεμβρίου).

Νέο κεφάλαιο στο διάλογο για το θέμα των συνεργασιών άνοιξαν δηλώσεις του Φώτη Κουβέλη στις αρχές της εβδομάδας. Στη μία άφηνε ανοικτή την πόρτα για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, στην άλλη ανέφερε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν προϋποθέσεις προγραμματικής συμφωνίας ούτε με την κυβέρνηση ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, ο Φώτης Κουβέλης είναι αρνητικός και απέναντι στην κίνηση των «58» για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, θέση με την οποία διαφώνησε ανοικτά ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος είχε διαφωνήσει και με την απόφαση αποχώρησης από την κυβέρνηση.

Λυκούδης: «Κίνδυνος γελοιοποίησης»

Ο κ. Λυκούδης επανήλθε με κείμενό του στην προσωπική του ιστοσελίδα, λέγοντας ότι η ΔΗΜΑΡ «παρουσιάζει εικόνα που ούτε τα πρόσωπα που την απαρτίζουν τιμά ούτε την ιστορία της Ανανεωτικής Αριστεράς. Αναφέρομαι στο παραλυτικό αποτέλεσμα που επιφέρουν από τη μια η δυσκαμψία μας στις προσκλήσεις διαλόγου που μας απευθύνονται και από την άλλη οι συνεχείς, αντικρουόμενες δηλώσεις στελεχών μας για το μείζον ζήτημα των στρατηγικών συμμαχιών».

Σε άλλο σημείο αναφέρει: «Όπως γνωρίζετε, δεν συμφώνησα με το χρόνο, τον τρόπο και την αφορμή της αποχώρησής μας από την κυβέρνηση. Έκτοτε δεν συνδιαμορφώνω μεν την πολιτική γραμμή του κόμματος, εξακολουθώ όμως να προειδοποιώ για την πολιτική και επικοινωνιακή μετέπειτα πορεία μας και τα αδιέξοδα στα οποία οδηγούμαστε.

» Ωστόσο στο ερώτημα της επανόδου της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση ΔΕΝ τοποθετούμαι. Μάλλον είμαι και ο μόνος που σιωπά. Διότι συναισθάνομαι ότι καραδοκεί ένας κίνδυνος για το κόμμα μας, ο κίνδυνος της γελοιοποίησης. Πολλοί τον παραβλέπουν, κάποιοι δεν τον συναισθάνονται καν, αλλά είναι υπαρκτός».

Ακόμη λέει ότι η ΔΗΜΑΡ παρουσιάζει «εικόνα πολιτικής Βαβέλ», γεγονός που -όπως προσθέτει ο ίδιος- αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, ενώ σημειώνει ότι η ΔΗΜΑΡ έχει μέλλον «αν επιχειρήσει να λειτουργήσει ως καταλύτης στο πεδίο της ανασυγκρότησης του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της Κεντροαριστεράς, με επιδίωξη την πολιτική και ηθική ηγεμονία των απόψεων και των προσώπων της. Κι αυτό θα το πετύχει μόνο συνειδητοποιώντας και εγκαταλείποντας την πολιτική αγοραφοβία».

Παπαδόπουλος: «Ο χειρότερος ΣΥΡΙΖΑ»

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος, σε άρθρο του στα Νέα με τίτλο «ο χειρότερος ΣΥΡΙΖΑ», περιγράφει πώς ο ΣΥΡΙΖΑ του Ιουνίου του 2010 δεν έχει καμία σχέση με τον σημερινό.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στο «φλερτ» με τους ΑΝΕΛ, το γεγονός ότι πήρε «όλα τα απομεινάρια του βαθέος ΠΑΣΟΚ, το αλλαζονικό ύφος, τις απρέπειες με σκιτσογράφους και εσωκομματικούς διαφωνούντες».

Και ο κ. Παπαδόπουλος καταλήγει: «Εν κατακλείδι, όταν οι λόγοι που οδήγησαν στη διάσπαση του 2010 έχουν πολλαπλασιαστεί το 2013, είναι δυνατόν σήμερα να συζητά κανείς στα σοβαρά το ενδεχόμενο συνεργασίας;».

Στον αντίποδα, υπάρχουν τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ που συζητούν συνεργασίες, όπως ο Νίκος Τσούκαλης, ο οποίος σε τηλεοπτική συνέντευξή του ανέφερε ότι στο θέμα των συνεργασιών «δεν υπάρχουν ιδεοληψίες και εμμονές στη ΔΗΜΑΡ». Επίσης, ο Θ.Μαργαρίτης σημείωσε πως το κόμμα μας είναι ανοιχτό σε μετεκλογικές συνεργασίες, γιατί αυτές αποτελούν συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας.