Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν  Τ Υ Π Ο Υ

            Το Σάββατο 30 Μαίου 2015 το πρωί, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και ομίλησε στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βασιλικού και προέστη των μνημοσύνων όλων των κεκοιμημένων αδελφών, με την ευκαιρία του Σαββάτου των ψυχών.
Την Κυριακή 31 Μαΐου 2015 το πρωί, στον Ι. Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου Αθηνών, συλλειτουργησε με τον Μακαριώτατο  Ἀρχιεπίσκοπο Ἀθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, κατά την χειροτονία του... νέου Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κ. Γερασίμου.
Το εσπέρας της Κυριακής, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίας Τριάδος Κάτω Στενής, με την συμμετοχή Κληρικών εκ Χαλκίδος και Ιερέων των πέριξ της Στενής χωρίων, ενώ την ιερά Υμνωδία διηκόνησε ο εκ Στενής Πρωτοψάλτης του Ι. Ναού Αγ. Νικολάου Χαλκίδος κ. Σπυρίδων Σιμιτζής, με τα μέλη της Βυζαντινής Χορωδίας του.
Μετά τη λιτανεία της Ιεράς Εικόνος της Αγίας Τριάδος, έλαβε χώρα, στο προαύλιο του Ι. Ναού η Αρτοκλασία, μετά την οποία ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο κάνοντας αναφορά στη διδασκαλία της Εκκλησίας μας περί των προσώπων του Τριαδικού μας Θεού.
Εν συνεχεία, και με αφορμή την συμπλήρωση από την προς Κύριον εκδημία του, αιφνιδίως εκλιπόντος, Ιερέως  Γεωργίου Τσουνή, αναφέρθηκε στο πρόσωπο και το έργο του, τονίζοντας  εμφαντικά ότι ο κάθε Κληρικός οφείλει να διδαχθεί από τον θυσιαστικό παράδειγμα το π. Γεωργίου Τσουνή, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στο Ιερό Βήμα της Εκκλησίας που υπηρέτησε.
Αμέσως μετά ο Σεβασμιώτατος τέλεσε επιμνημόσυνο Τρισάγιο εις μνήμην του π. Γεωργίου και των προ αυτού ιερατευσάντων στον Ι. Ναό. Αγ. Τριάδος Κάτω Στενής.
Την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος 1 Ιουνίου 2015 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην Αθήνα, όπου στον Ι. Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου Αθηνών, συλλειτουργησε με τον Μακαριώτατο  Ἀρχιεπίσκοπο Ἀθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, κατά την χειροτονία του νέου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου.
Την Τρίτη 2 Ιουνίου 2015 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό Ζωοδόχου Πηγής του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Αρρένων Χαλκίδος, επί τη μνήμη του Αγ. Νικηφόρου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως του Ομολογητού, καθ’ ην άγει τα ονομαστήριά του ο Διευθυντής του Ορφανοτροφείου Αρχιμ. Νικηφόρος Ευσταθίου-Αρχιερατικός Επίτροπος Χαλκίδος.
Με το Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν και συμπροσευχήθηκαν πολλοί κληρικοί εκ Χαλκίδος, οι οποίοι συνέτρεξαν στον Ι. Ναό για να συμμετέχουν στη χαρά του αδελφού τους π. Νικηφόρου, ενώ την ιερά Υμνωδία διηκόνησε Βυζαντινή Χορωδία Κληρικών της Ι. Μητροπόλεως, διπλωματούχων της βυζαντινής μουσικής.
Κατά την ομιλία του προς τους πιστούς, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στα έργα και τις ημέρες του Αγ. Νικηφόρου και κατέκλεισε το λόγο του ευχόμενος στον εορτάζοντα πνευματικό του υιό π. Νικηφόρο.
Την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βασιλικού, η οποία εντάσσονταν στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος των δασκάλων κ. Γρηγορίου Ζιόγκου  και Σαμαρά Ευαγγελίας και των μαθητών της Δ΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βασιλικού με τίτλο «Τα εξωκλήσια της ενορίας μου».. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος έκανε επεξηγηματικές αναφορές και διευκρινίσεις στους μαθητές για τα τελούμενα.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος και ο εφημέριος του Ι. Ναού Πρωτοπρεσβ.Σταμάτιος Μπασδέκης, διένειμαν στους μαθητές από ένα μικρό σταυρουδάκι και ένα γλύκισμα.
Ακολούθως οι μαθητές παρουσίασαν την εργασία στο εκκλησίασμα διαβάζοντας βίους Αγίων και ιστορικά κατασκευής των ναών, όπως επίσης και ψαλτικά. Επιπλέον έλαβε χώρα και η παρουσίαση ενός σύντομου βίντεο με το χρονικό της εργασίας, καθώς και εικόνες που κατασκεύασαν τα ίδια τα παιδιά με τη βοήθεια των δασκάλων τους.
Την εκδήλωση προλόγισε και ο Διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου κ. Ιωάννης Αρνής, ο οποίος προανήγγειλε με τις ευλογίες του Μητροπολίτη Χαλκίδος, την πρόθεση δημιουργίας ενός Παρεκκλησίου στο χώρο του Σχολείου.
Τη θεία λειτουργία παρακολούθησε και η ΣΤ΄ τάξη του Σχολείου με τις δασκάλες κ. Σοφία Ταραμίγκου και κ. Ελευθερία-Δέσποινα Μιστριώτη.
Πριν την αναχώρηση του ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη διδασκάλους και μαθητές για την επιμέλεια, το μεράκι και το ενδιαφέρον τους και εξέφρασε τη χαρά του για την εκεί παρουσία του και τη συναναστροφή του με τα παιδιά.
Την Τετάρτη 3 Ιουνίου το απόγευμα, συνοδευόμενος και από άλλους Κληρικούς, μετέβη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου παρακολούθησε την εξαιρετική παράσταση του Πολιτιστικού Συλλόγου Χαλκίδος «Τ’ Αλωνάκι», υπό τον τίτλο «Μάνα με τους εννιά σου γιούς – Το τραγούδι του νεκρού αδελφού», με την παρουσία Αρχών της Χαλκίδος και της Ευβοίας γενικότερα και πολλών Χαλκιδέων, ενώ συνεχάρη ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο του Συλλόγου και εκπαιδευτικό κ. Δημήτριο Λιανοστάθη για την εξαιρετική εργασία του.