Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Για την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων της ΔΕΥΑΧ

 
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Κατά της συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής στις 2/7/2024, τέθηκε από την κα Παππά θέμα προς συζήτηση για τα νομικά ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα που αφορούν τους εργαζόμενους και τη διοίκηση της ΔΕΥΑΧ. Κατά τη συζήτηση εκτυλίχθητε μια απαράδεκτη επίθεση προς τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΧ καθώς κατηγορήθηκαν από την κα Παππά ότι λάμβαναν υπέρογκα ποσά!
Η Λαϊκή Συσπείρωση δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση της στην ανησυχία και την οργή των εργαζομένων οι οποίοι δε φέρουν καμία ευθύνη για την όλη κατάσταση που... έχει δημιουργηθεί.

Η παρέμβασή της Γρανέτας Τσιβίκα  στη συνεδρίαση:
«Η ένταξη των εργαζομένων στο ενιαίο μισθολόγιο προ ετών και η πιο πρόσφατη απένταξή τους, χωρίς δική τους ευθύνη, δημιούργησε μια σειρά προβλημάτων τα οποία ανάγκασαν τους εργαζόμενους να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις όρισαν την επιστροφή από τους εργαζόμενους των χρημάτων που όφειλαν, αλλά και την καταβολή από τη ΔΕΥΑΧ των δεδουλευμένων τους.
Τόσο η προσπάθεια ακύρωσης της απόφασης από τον πρώην δήμαρχο κο Παγώνη , όσο και η κατηγορία προς τους εργαζόμενους  ότι ελάμβαναν υπέρογκα ποσά και ευθύνονται για την κατάσταση των οικονομικών της ΔΕΥΑΧ είναι απαράδεκτη. Εξυπηρετεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες όσων στηρίζουν αυτές τις απόψεις και πρακτικές. Η επίθεση προς τους εργαζόμενους επιδιώκει -κυρίως- να αποπροσανατολίσει από τις σοβαρές πολιτικές ευθύνες όσων διοίκησαν το Δήμο και την ΔΕΥΑΧ υπηρετώντας την αντιλαϊκή πολιτική.
Οι εργαζόμενοι ιδίως όσοι απασχολούνται στα εργοτάξια προσπαθούν όλο το 24ωρο να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες , αφού ως γνωστόν, οι ελλείψεις είναι μεγάλες και το προσωπικό αναντίστοιχο των αναγκών. Βρίσκονται ανά πάσα στιγμή, καθημερινή η αργία σε ετοιμότητα για οποιαδήποτε βλάβη προκύψει σε ύδρευση  ή αποχέτευση. Εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες , χωρίς βαρέα και ανθυγιεινά, για ένα μεροκάματο ώστε να ζήσουν τις οικογένειες τους. Τα προβλήματα που προκύπτουν με τη ελλιπή  λειτουργία των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΧ και την εξυπηρέτηση των δημοτών δεν έχουν να κάνουν με έλλειψη επιμελούς εργασίας των  εργαζόμενων όπως ανεφερε ο κος Σπύρου, αλλά έχουν να κάνουν με τη μεγάλη υποστελέχωση όλων των υπηρεσιών του Δήμου. Έχουν να κάνουν με την πολιτική όλων των κυβερνήσεων που έχει μετατρέψει την ύδρευση σε ανταποδοτική υπηρεσία και το νερό σε εμπόρευμα.
Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν  έχουν αντίρρηση να  επιστρέψουν το ποσό που τους αναλογεί , όμως δε γίνεται να μην  τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα, οι υπερωρίες, τα επιδόματα τους και ότι δικαιούνται. Έξαλλου, πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, φορολογούνται με  το παραπάνω, έχουν στερηθεί επιδόματα .Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας σε κάθε μορφή αγώνα των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΧ και στηρίζουμε τα αιτήματα τους ώστε να επιλυθεί το ζήτημα που τους απασχολεί».

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Γρανέτα Τσιβίκα
Γεώργιος Νικολάου