Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

«Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι,
το αυτονόητο είναι το ζητούμενο…»



Δήλωση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Παντελή Σκλιά, με αφορμή την ολοκλήρωση της 8ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ Στερεάς στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ:
«Το Γ’ ΚΠΣ είναι ουσιαστικά στα τελευταία του στάδια. Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι εντάξεις έχουν φτάσει στο 1,046 δις, 153%, οι νομικές δεσμεύσεις στα 944 εκατ Ευρώ 138%, οι πληρωμές μέχρι σήμερα στα 698,5 εκατ Ευρώ, 102 %.
Είναι κατανοητό γιατί οι νομικές δεσμεύσεις είναι σε μικρότερο ποσοστό από τις εντάξεις, είναι ένας προϋπολογισμός ο οποίος στη πορεία συμβασιοποιείται. Και άρα αφού συμβασιοποιείται μέσα από μια διαγωνιστική διαδικασία συμβασιοποιείται προς τα κάτω. Είναι, επίσης, λογικό οι πληρωμές να είναι λίγο πιο κάτω, στο 102% ακριβώς γιατί η πορεία υλοποίησης συνεπάγεται πληρωμές σε εξέλιξη.
Αυτό όμως, που είναι ξεκάθαρο είναι ότι οι νομικές δεσμεύσεις είναι 944 εκατ. Ευρώ, 138%, άρα το πρόγραμμα κλείνει πολύ πάνω από το 100%. Όλα τα υπόλοιπα είναι για κουβέντες. Η πραγματικότητα είναι αυτή. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.
Αντιλαμβάνομαι, βεβαίως, ότι όταν αναφερόμαστε σε μια ανθρώπινη διαδικασία τα απόλυτα μεγέθη ξενίζουν, θεωρώ όμως σε κάθε περίπτωση ότι έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα, την οποία κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει παρά μόνο για δικούς του προσωπικούς, πολιτικούς ή άλλους λόγους τους οποίους καλά κάνει και τους έχει, ας τους κρατήσει όμως για δική του χρήση.
Πεποίθησή μου είναι ότι η αναμόχλευση του παρελθόντος είναι άσκοπη εάν αυτό δεν συμβάλλει στην αναγνώριση σφαλμάτων και την απόκτηση εμπειρίας για το μέλλον.
Αυτός είναι ο λόγος που αποφεύγω τις αναφορές στο παρελθόν. Δεν θα σταθώ στην ολοσχερή έλλειψη μελετών πριν κάποια χρόνια… Δεν θα σταθώ στον τρόπο ένταξης των έργων στο Γ’ΚΠΣ κάτι που στη συνέχεια του προγράμματος πληρώσαμε σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα να μεταφέρουμε ως έργα γέφυρες στο ΕΣΠΑ κυρίως έργα οδοποιίας.
Δεν θέλω να θυμίσω τη μηδενική απορρόφηση που παρουσίαζε το Γ’ ΚΠΣ το 2004, δεν θέλω να θυμίσω την ανεργία στο 12%, δεν θέλω να θυμίσω το Δημόσιο έλλειμμα το οποίο είχε υπερβεί το 110%, δεν θέλω να θυμίσω την παθογένεια του Δημόσιου Τομέα όλων αυτών των δεκαετιών που τόσο ακριβά μας κόστισε και κοστίζει.
Δεν είναι ανάγκη να ανατρέχουμε στο παρελθόν, αλλά στην ερώτηση ποια είναι η αναπτυξιακή εικόνα της χώρας μας σήμερα, η απάντηση είναι μια:
…Από τους 95 δήμους της Περιφέρειας που πολύ πρόσφατα επισκέφθηκα σε συναντήσεις δουλειάς, οι 90 ζήτησαν δίκτυο αποχέτευσης, αυτή είναι η πραγματικότητα… Και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πραγματικότητα - προβλήματα και αδυναμίες, ιδιαίτερα σε έργα υποδομής, που έπρεπε να είχαν λυθεί από το Β’ ΚΠΣ - μέσα από ένα Κοινοτικό Πλαίσιο, το ΕΣΠΑ, το οποίο σχεδιάστηκε με βάση τα πρότυπα της σύγχρονης Ε.Ε. όταν η υπόλοιπη Ευρώπη ασχολείται με την Ευρυζωνικότητα, την καινοτομία, το ηλεκτρονικό επιχειρείν. Αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτή θα αντιμετωπίσουμε…
Αυτό δεν έχει διάθεση κριτικής. Είναι μια διαπίστωση την οποία, όπως και στις συνεδριάσεις των Επιτροπών Παρακολούθησης διαπίστωσα, τη μοιράζονται μαζί μου το σύνολο σχεδόν των φορέων στη διαδικασία του Δ’ ΚΠΣ οι οποίοι στην πλειοψηφία τους συμμετείχαν και στην υλοποίηση του Γ’ ΚΠΣ.
Εμείς από την πλευρά της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ξεκινήσαμε μια προσπάθεια. Θα τη συνεχίσουμε και θα κινηθούμε πάντα στη βάση της κοινής λογικής και του αυτονόητου. Το αυτονόητο είναι το ζητούμενο. Νομίζω ότι κάποια στιγμή θα το βρούμε…
Καταγράφουμε την πραγματικότητα, με βάση αυτή την καταγραφή σχεδιάζουμε την υλοποίηση ενεργειών που στηρίζονται σε απόλυτα πραγματική βάση και σύμφωνα με τον κοινό νου. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσω να κινούμαι. Καταγράφουμε, μαθαίνουμε και προχωράμε μπροστά με στόχο την επιτυχή υλοποίηση του ΕΣΠΑ, καθώς το μόνο που επιθυμώ είναι να είμαι χρήσιμος…»