Σάββατο 4 Απριλίου 2009

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ETC: Απάντηση στην κρίση
η αναβάθμιση της ποιότητας

Η Ευρώπη ως τουριστικός προορισμός διέρχεται κρίση και πρέπει να απαντήσει με αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών φιλοξενίας, με ευνοϊκότερες τιμές και με την περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος, τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμού - ETC (European Travel Commission) Άρτουρ Ομπεράσερ, ο οποίος μετέχει στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης της Επιτροπής που διεξάγεται στο Βελιγράδι.
Οι αναλύσεις των οικονομολόγων δείχνουν ότι οι τουρίστες λόγω της κρίσης στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε κοντινούς προορισμούς και σε σύντομα ταξίδια, αντί για διακοπές σε υπερατλαντικές χώρες, υπογράμμισε ο κ. Ομπεράσερ.
Τόνισε ακόμη τη σημασία του τουρισμού για την οικονομική ανάπτυξη της Σερβίας και συμπλήρωσε ότι προς την κατεύθυνση αυτή μπορεί να συμβάλει και η σύνδεση με άλλες τουριστικές χώρες μέσω κοινής προβολής σε διεθνείς αγορές.
Ο γενικός γραμματέας Τουρισμού της Σερβίας, Γκόραν Πέτκοβιτς χαρακτήρισε τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης της ETC, στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι 29 χωρών - μελών και διευθυντές τουριστικών οργανισμών, ευκαιρία για τη Σερβία να μάθει χρήσιμα στοιχεία από τις χώρες που έχουν αναπτυγμένη τουριστική βιομηχανία.
Η οικονομική κρίση και τα μέτρα που λαμβάνουν οι εθνικοί τουριστικοί οργανισμοί, καθώς και οι προγνώσεις για το 2009 είναι τα θέματα που εξετάζονται στη συνεδρίαση.
«Αναμένω η συνάντηση να δώσει σημαντικές απαντήσεις τη στιγμή που ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με την οικονομική κρίση, η οποία σε μεγάλο βαθμό πλήττει και τον τουρισμό», σημείωσε ο κ. Πέτκοβιτς.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τουρισμού είναι η ένωση εθνικών τουριστικών οργανισμών της Ευρώπης και ιδρύθηκε πριν από 60 χρόνια με στόχο την προώθηση του ευρωπαϊκού τουρισμού ως ενιαίου προϊόντος, εκτός της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Η Επιτροπή εδρεύει στις Βρυξέλλες και μέλη της είναι 39 εθνικοί τουριστικοί οργανισμοί ευρωπαϊκών κρατών.