Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών

Απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών
στις δηλώσεις
του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ


Ο Υπουργός Εσωτερικών Καθηγητής κ. Προκόπης Παυλόπουλος, απαντώντας στις δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου στην Πάτρα, δήλωσε τα εξής: «Μιλώντας σήμερα στην Πάτρα για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής και για το μεγάλο ζήτημα του καταυλισμού, ο κ. Παπανδρέου, δυστυχώς, έδωσε για μια ακόμη φορά δείγματα της πολιτικής του ανευθυνότητας και της πλήρους έλλειψης μεταναστευτικής πολιτικής.
Ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει να σκέφτεται κάθε φορά που αναφέρεται ιδίως στα θέματα μεταναστευτικής πολιτικής. Διότι ήταν ο κορυφαίος Υπουργός των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ - και μάλιστα Υπουργός Εξωτερικών - όταν η Ελλάδα ήταν απούσα από τα διεθνή φόρα και δεν είχε καμία μεταναστευτική πολιτική.
Και μιλάει σήμερα, όταν είναι γνωστό ότι η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στα διεθνή φόρα, και ιδίως στην Ευρώπη, και ξεχνάει ότι το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, που υπογράφηκε στο Παρίσι από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλει πολλά στις ελληνικές πρωτοβουλίες.
Όπως επίσης, ξεχνάει την πρωτοβουλία Καραμανλή προς Μπαρόζο, ιδίως για τα θέματα της φύλαξης των συνόρων μέσω FRONTEX. Και ξεχνάει το κυριότερο ο κ. Παπανδρέου:
Ότι το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο περιέχει για πρώτη φορά - και με ελληνική πρωτοβουλία μάλιστα - ταύτιση των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα σύνορα των κρατών μελών, άρα και με τα σύνορα της Ελλάδας.
Αυτή η κατοχύρωση των συνόρων μας έγινε επί των ημερών της Κυβέρνησης Καραμανλή. Δεν έγινε, βέβαια, επί των ημερών του κ. Παπανδρέου.
Υπάρχει όμως ένα δεύτερο ζήτημα σχετικά με τον κ. Παπανδρέου:
Τα όσα αναφέρει για τη Συμφωνία Επανεισδοχής που υπεγράφη μεταξύ αυτού και του κ. Τζεμ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Τουρκία. Θα πρέπει να θυμάται ο κ. Παπανδρέου τι συνέβη με τον κ. Ισμαήλ Τζεμ. Και δε νομίζω ότι τον βολεύει να παραπέμπει στις μνήμες εκείνης της εποχής. Ένα όμως πρέπει να τονίσει κανείς: Τούτη την ώρα θα έπρεπε κι εκείνος να πιέζει την Τουρκία να εφαρμόσει μια συμφωνία, την οποία η Τουρκία δεν εφαρμόζει. Αντιθέτως, αυτή η Κυβέρνηση, πέραν των πιέσεων προς την Τουρκία, πήρε πρωτοβουλία με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πιέσει η Ε.Ε. γενικά για να υπάρξουν οι συμφωνίες επανεισδοχής που τόσα χρόνια επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ δεν είχαν γίνει.
Και, τέλος, το μεγάλο ζήτημα του καταυλισμού:
Είναι λυπηρό, πραγματικά, ότι ο κ. Παπανδρέου πήγε τώρα - προεκλογικά - εκεί, όταν έχει δρομολογηθεί η λύση του μεγάλου αυτού προβλήματος. Πέραν του ότι και ο ίδιος και τα στελέχη του όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν πρότειναν καμία λύση, πέραν του ότι αντιδρούσαν στις λύσεις που η Κυβέρνηση είχε προτείνει, εμφανίζεται ο κ. Παπανδρέου αυτή τη στιγμή, όταν έχει δρομολογηθεί η λύση: Η προσωρινή λύση στο στρατόπεδο της «ΜΟΜΑ» και η οριστική λύση η οποία αφορά το Κέντρο Φιλοξενίας στο Δρέπανο.
Δηλαδή ο κ. Παπανδρέου προτείνει λύσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί, χωρίς να μας λέει τι θα έκανε εκείνος σε αντίστοιχη περίπτωση.
Ο κ. Παπανδρέου πρέπει να καταλάβει κάποτε ότι δεν κερδίζει τίποτα με το να βάζει τα πάντα - ακόμα και το κρίσιμο ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής - στην «προκρούστεια κλίνη» της πολιτικής του ανευθυνότητας.