Η επόμενη ημέρα των εκλογών
Απαρχή πολιτικών εξελίξεων
η 8η Ιουνίου
Απαρχή πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μας θεωρείται η επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών, με τις δημοσκοπήσεις να μην αποκλείουν την πιθανότητα καταγραφής ψήφου διαμαρτυρίας, που ενδέχεται να συμπαρασύρει τα ποσοστά του δικομματισμού. Σε περίπτωση, δε, που η ΝΔ χάσει τις ευρωεκλογές με ποσοστό άνω του 4%, τότε εκτιμάται πως ο πρωθυπουργός θα βρεθεί σε θέση άμυνας, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται σαρωτικός ανασχηματισμός. Η επόμενη ημέρα σε ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ.Σύμφωνα με το Βήμα, και δεδομένων των δημοσκοπήσεων που δείχνουν νίκη του ΠΑΣΟΚ, το κλίμα στο κυβερνών κόμμα είναι ιδιαίτερα βαρύ. Ήδη, καθώς κορυφαία στελέχη ακονίζουν από τώρα τα μαχαίρια τους για να τα χρησιμοποιήσουν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Ακόμη και στην περίπτωση που η ΝΔ δεν χάσει με μεγάλη διαφορά, οι γκρίνιες και οι αλληλοκατηγορίες δεν πρόκειται να κοπάσουν, αφού υπάρχουν βουλευτές και υπουργοί που υποστηρίζουν πως τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν δεν είχαν γίνει εγκληματικά λάθη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Στο στόχαστρο συναδέλφων τους εκτιμάται πως θα βρεθούν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, όπως η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, στην οποία -με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση Siemens- χρεώνεται μεγάλο μέρος της κάμψης που εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις την τελευταία εβδομάδα.
Γκρίνια και παράπονα
Σκληρή κριτική αναμένεται να δεχθεί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος, κυρίως για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens, ιδιαίτερα όταν προανήγγειλε προφυλακίσεις προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση της Siemens. Κατηγορείται, δε, πως αδρανοποίησε κατά την προεκλογική περίοδο την επικοινωνιακή ομάδα του πρωθυπουργού, εφαρμόζοντας ένα κλειστό μοντέλο λήψης αποφάσεων, ανάλογο με αυτό που είχε εφαρμόσει και ο προκάτοχός του Θ.Ρουσόπουλος, και κατηγορήθηκε στη συνέχεια για αποκλεισμούς.
Τα πυρά συναδέλφων τους εκτιμάται πως θα δεχθούν ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης και η γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Φεβρωνία Πατριανάκου, αναφορικά με την κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού και την προεκλογική καμπάνια που οργανώθηκε, καθώς πολλοί την χαρακτηρίζουν «υποτονική».
Στο στόχαστρο των βουλευτών ίσως μπει και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Ι. Ανδριανός, για τον οποίο προαναγγέλλει ήδη επιθέσεις ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Μανώλης, υποστηρίζοντας πως οι συνεργάτες του κ. Καραμανλή φροντίζουν περισσότερο τον εαυτό τους και λιγότερο τον ίδιο και το κόμμα.
Δυσαρεστημένοι εμφανίζονται να είναι, άλλωστε, τόσο ο Ευ. Μεϊμαράκης όσο και ο Δ. Αβραμόπουλος , οι οποίοι θεωρούν πως παραγκωνίστηκαν κατά την προεκλογική περίοδο, ενώ δεν λείπουν τα παράπονα και από τους Γ. Βουλγαράκη, Β. Πολύδωρα και Ν. Κακλαμάνη, επειδή αν και μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου αποκλείστηκαν από την Κεντρική Επιτροπή Ευρωεκλογών.
Εάν η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι μεγαλύτερη από τέσσερις μονάδες τότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο σαρωτικού ανασχηματισμού, αφού ο πρωθυπουργός θα βρεθεί σε θέση άμυνας.
Πτώση του δικομματισμού
Σε κάθε περίπτωση πάντως, είτε δηλαδή χάσει η ΝΔ είτε κερδίσει, το μεγαλύτερο πλήγμα προβλέπεται να δεχθεί ο δικομματισμός (οι δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν συνολικά σε ποσοστό περίπου 70%), ο οποίος δεν θα είναι εύκολο να επανακτήσει την αξιοπιστία του.
Σημαντικό ρόλο επίσης θα παίξει η συμμετοχή των εκλογέων στις ευρωεκλογές και σε τι ποσοστό θα κυμανθεί η αποχή.
Η επόμενη ημέρα
Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμάται πως ο Γ.Παπανδρέου θα χρησιμοποιήσει το εκλογικό αποτέλεσμα ως την πιο έμπρακτη απόδειξη για την επιβεβαίωση της στρατηγικής του, επενδύοντας στο επιχείρημα ότι οι ψηφοφόροι επέλεξαν ανατροπή για το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και μια διαφορά τεσσάρων μονάδων από τη ΝΔ θα ήταν το ιδανικό αποτέλεσμα.
Στο ΚΚΕ, παρόλο που δεν προβλέπεται να συγκεντρώσει διψήφιο ποσοστό, η τρίτη θέση θεωρείται δεδομένη και δεν ανησυχούν, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη και θα προσπαθήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα να μη δώσει έναυσμα για αναζωπύρωση των εσωκομματικών αντιθέσεων.
Τέλος, ο ΛΑΟΣ έχει θέσει ως στόχο να πάει πολύ καλύτερα από το 4,2% που έλαβε στις προηγούμενες ευρωεκλογές, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι, όπως φαίνεται, κερδίζουν το εισιτήριο για την Ευρωβουλή, τις τελευταίες ημέρες υποχωρούν δημοσκοπικά αρκετά.
Newsroom ΔΟΛ