Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Έρευνα για τη Liberation
«Ναι» σε μια ομοσπονδιακή Ευρώπη
λένε οι Ευρωπαίοι

Ευρωπαϊστές σε μεγάλο βάθμο εμφανίζονται οι κάτοικοι της Γηραιάς Ηπείρου, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες για λογαριαμό της γαλλικής Liberation.
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων βλέπουν θετικά την εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένωση ομοσπονδιακού χαρακτήρα, επιθυμώντας τη δημιουργία θέσης προέδρου, υπουργού Εξωτερικών και υπουργού Οικονομίας της Ευρώπης.
Η έρευνα του ινστιτούτου Viavoice έγινε σε 5.000 άτομα σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Σουηδία.
Το 59% των Ιταλών, το 48% των Ισπανών, το 46% των Γάλλων και των 35% των Γερμανών θέλουν την πρόοδο προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση και την δημιουργία μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης, και το 73% των Ιταλών, το 64% των Γάλλων, το 63% των Ισπανών και το 51% των Γερμανών θέλει μία Ευρώπη με πρόεδρο.
Το 78% των Ιταλών, το 76% των Ισπανών, το 72% των Γάλλων, το 57% των Γερμανών επιθυμεί έναν υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ την δημιουργία της θέσης του υπουργού Εξωτερικών υποστηρίζει το 76% των Ιταλών, το 73% των Ισπανών και των Γάλλων και το 62% των Γερμανών.
Σχετικά με την κοινή άμυνα, το 44% των Γερμανών, το 67% των Γάλλων και το 56% των Ιταλών εγκρίνει την δημιουργία Ευρωστρατού.
Πιο ευρωσκεπτικιστές φαίνονται οι Σουηδοί: το 57% αντιτίθεται στον πρόεδρο της Ευρώπης, το 46% είναι κατά του υπουργού Εξωτερικών, ενώ το 48% δεν συμφωνεί με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών.
Εξίσου επιφυλακτικοί είναι όμως και οι υπόλοιποι για την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού φόρου, με το 66% των Ισπανών, το 65% των Γάλλων και των Ιταλών, το 55% των Γερμανών και το 61% των Σουηδών να διαφωνεί.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ