Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

ΠΟΥΠΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΔΗΛΩΣΗ του Προέδρου της ΔΑΚΕ Ι.Τ. και Ευρωβουλευτή κ. Κώστα Πουπάκη για τα προγράμματα Stage σε σχέση με τις τοποθετήσεις του Yπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Ανδρέα Λοβέρδου.
Το θέμα των stage έχει μετατραπεί σε μια ακόμη μεγάλη και ανοικτή «πληγή» για την ελληνική κοινωνία. Δυστυχώς, απαντήσεις σαφείς και ξεκάθαρες για το τι μέλλει γενέσθαι με το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν έδωσαν ούτε οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Α. Λοβέρδου. Και γνωρίζουμε όλοι μας ότι αν άμεσα δεν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, η επίλυση αυτού του θέματος κινδυνεύει για μια ακόμη φορά να βαλτώσει, δημιουργώντας νέα κοινωνικά αδιέξοδα.

Το πρόβλημα των stage δεν μπορεί να περιμένει. Απαιτεί «εδώ και τώρα» μια κοινωνικά δίκαιη λύση, αφού αναφερόμαστε σε άτομα τα οποία επί σειρά ετών καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, σε θέσεις του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, μέσα από συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων τους. Άλλωστε, όποιος υποστηρίζει ότι το πρόβλημα με τα stage δημιουργήθηκε τα τελευταία 5,5 χρόνια, είτε δεν γνωρίζει, είτε εθελοτυφλεί εξυπηρετώντας μικροκομματικά συμφέροντα.
Το πρόβλημα των stage δημιουργήθηκε και διογκώθηκε από το 1996 και μετά. Αυτό το γνωρίζει καλά και ο νέος υπουργός Εργασίας, κ. Α. Λοβέρδος, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει το «κακό παρελθόν» του ΠΑΣΟΚ και των προκατόχων του ακόμη και μέσα στο ίδιο το υπουργείο του. Άτομα τα οποία απασχολούνται με συνεχείς ανανεώσεις Stage από το 2000 μέχρι σήμερα, υπάρχουν μέσα και στο ίδιο το υπουργείο Εργασίας. Και μάλιστα, καλύπτουν καίριες θέσεις, σταθερά και αδιάλειπτα, αφού από την προηγούμενη κυβερνητική θητεία του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν ακόμη και σήμερα άτομα, που απασχολούνται μέσω stage σε όλα τα υπουργεία, καθώς και σχεδόν σε όλους τους δημόσιους φορείς.
Το συνδικαλιστικό κίνημα, όλες οι παρατάξεις και φυσικά η ΔΑΚΕ Ι.Τ. ζητάμε εδώ και χρόνια να σταματήσουν τα stage να υλοποιούνται κατά τον τρόπο, που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα. Για μας τα stage έπρεπε και το απαιτήσαμε να έχουν κανονική δημόσια ασφάλιση. Να έχουν όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, τα οποία έχουν όλοι οι μόνιμοι συνάδελφοι τους, στις υπηρεσίες στις οποίες τοποθετούνται και απασχολούνται, υπό επαχθείς -σε πολλές περιπτώσεις- εργασιακούς όρους.
Όσοι εργάζονται μέσω stage και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, μέσα από τις συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων τους, θα πρέπει να έχουν δικαίωμα σε μια καλύτερη από εργασιακής άποψης τύχη, με πλήρη αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους από προγράμματα Stage, σε κάλυψη παγίων και διαρκών αναγκών.
Κανείς δεν δικαιούται να πετάξει ετσιθελικά χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία, περιγράφοντας ανάγλυφα το πρόσωπο ενός Κράτους - «τύραννου» το οποίο, πρώτα χρησιμοποιεί και μετά πετάει τους ανθρώπους στο δρόμο.
Από την πλευρά μου, ήδη, πριν τις τελευταίες εκλογές, προχώρησα στην υποβολή σχετικής με το πρόβλημα των stage ερώτησης προς τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (το ερώτημα επισυνάπτεται στη συνέχεια). Η επίλυση του και η απόδοση μιας δίκαιης λύσης, με κοινωνικά κριτήρια, για τους απασχολουμένους επί σειρά ετών με συμβάσεις Stage, αποτελεί μια από τις κεντρικές μου προτεραιότητες.
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένουμε σύντομα και ο αρμόδιος Yπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Α. Λοβέρδος, να προχωρήσει σε σαφείς και ξεκάθαρες διατυπώσεις, λύνοντας το διαχρονικό αυτό πρόβλημα, μιας δωδεκαετίας, με κοινωνική ευαισθησία.