Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΞΕΕ: Ο τουρισμός δεν έχει περιθώρια να περιμένει

"Η Χώρα μας, κατά την παρούσα φάση, υφίσταται τις συνέπειες μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης και οδεύει προς μια δύσκολη νέα τουριστική περίοδο, εκείνη του 2010. Επομένως, για τον τουριστικό τομέα το θέμα δεν είναι μόνο πώς θα εξειδικευτούν όσα εξαγγέλθηκαν σε συγκεκριμένους στόχους και προγράμματα, αλλά και πώς θα "αναχαιτίσουμε" τις αρνητικές εξελίξεις στην τουριστική μας ζήτηση κατά το 2010, περιορίζοντας κατά το δυνατόν τις απώλειες και αξιοποιώντας αγορές με δυνατότητες ανάπτυξης" επεσήμανε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κος Γεράσιμος Φωκάς, με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού στη Βουλή κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κος Φωκάς υπογράμμισε ότι "ο τουρισμός δεν μπορεί να αναμένει τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων και των διαδικασιών συγχώνευσης των υπουργείων. Απαιτεί άμεση δραστηριοποίηση της κυβέρνησης δια των αρμόδιων υπουργών (υπουργού και υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, αλλά και όσων εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με θέματα τουρισμού). Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αρχίσει άμεσα τις σχετικές διαβουλεύσεις με τους συλλογικούς φορείς του τομέα".
Ο ίδιος τόνισε ότι "όσα περιέλαβαν σε γενικές γραμμές στις ομιλίες τους στη Βουλή ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνος αναφορικά με τις σχεδιαζόμενες πολιτικές για τον τουρισμό (ποιότητα, προστασία περιβάλλοντος, έμφαση στις θεματικές μορφές και 12μηνος τουρισμός) είναι γενικά αποδεκτά από τους εκπροσώπους του τουριστικού τομέα και αποτελούν ζητούμενο εδώ και πολλά χρόνια. Προϋποθέτουν, βεβαίως, σχεδιασμό, συστηματική υλοποίηση δράσεων και επαρκή χρηματοδότηση".
Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΞΕΕ, ζητούμενο είναι "πώς θα διαχειριστούμε τη συνεχιζόμενη κρίση σήμερα και όχι αύριο. Ταυτόχρονα, πρέπει να δούμε πώς θα βελτιώνουμε σταδιακά από σήμερα το συνολικό προϊόν μας που, ως γνωστόν, πάσχει κυρίως στις δημόσιες υποδομές".