Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ   ΧΑΛΚΙΔΑΣ 

                                                   
   Στο τριήμερο 14-15/11/2009, σε συνεργασία με τη ΚΕΔΚΕ, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 21ο συνέδριο του Πανελληνίου Δικτύου οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), μέλος του οποίου είναι και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Χαλκίδας . Το συνέδριο έλαβε χώρα στη Λαμία και το  χαιρέτησαν: Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπατζελή, εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος,  Βουλευτές της περιοχής, ο Νομάρχης, εκπρόσωποι κομμάτων και Δήμαρχοι της περιοχής. Μήνυμα έστειλε και ιο οικουμενικός πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.
   Το  θέμα του συνεδρίου ήταν το «ΝΕΡΟ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ». Εννοείται φυσικά το γλυκό νερό, με το οποίο ο άνθρωπος καλύπτει ζωτικές του ανάγκες. Ακούστηκαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, που αφορούσαν την προστασία των υδάτινων πόρων, τη διαφύλαξη του νερού από τη ρύπανση και την ορθή διαχείριση του.  Έγινε επίσης αναφορά στην  οδηγία 60/2000 της Ε.Ε, που αφορά το νερό, προς την οποία μέχρι τώρα δεν έχει ανταποκριθεί πλήρως η ελληνική  νομοθεσία.
   Τα  κύρια συμπεράσματα του συνεδρίου είναι τα εξής: 
1.      Το  γλυκό νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα μέσω του οποίου μπορεί κάποιος να πλουτίσει.
2.      Οι διαθέσιμες ποσότητες κατάλληλου νερού για την κάλυψη των αναγκών του συνεχώς αυξανόμενου και αναπτυσσόμενου πληθυσμού της Γης συνεχώς λιγοστεύουν
3.      Η διαχείριση του γλυκού νερού οφείλει να υπακούει στις αρχές της αειφορίας της διαγενεακής δικαιοσύνης και της διαφύλαξης της βιοποικιλότητας.
4.      Μόνο δημόσιοι ή αυτοδιοικητικοί φορείς πρέπει να ασχολούνται με την διαχείριση  διαφύλαξη και την προστασία του νερού και των υδάτινων πόρων
5.      Η Ελλάδα είναι μια χώρα μάλλον ευνοημένη από πλευράς υδάτινων πόρων των οποίων όμως η διαχείριση είναι κακή και η προστασία μειωμένη.          

   Εκ  μέρους του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Χαλκίδας το συνέδριο παρακολούθησαν η πρόεδρος του κ. Ιωάννα Κορέλη-Μπουλουγούρη και ο Ταμίας του συλλόγου κ. Δημήτρης Μακρής. Οι εκπρόσωποι του ΣΠΠΧ μετέφεραν στο συνέδριο και στους συνέδρους, αναρτώντας μάλιστα και σχετική αφίσα, το μείζον θέμα της περιοχής μας, που αφορά τη ρύπανση του νερού στη Μεσσαπία.
   Ακολούθησε  το εσωτερικό συνέδριο του ΠΑΝΔΟΙΚΟ, που αφορούσε λειτουργικά, διοικητικά θέματα  και προγραμματισμό δραστηριοτήτων του ΠΑΝΔΟΙΚΟ.  Ο ΣΠΠΧ συμμετείχε ενεργά στο εσωτερικό συνέδριο, κατά το οποίο αναλύθηκε το θέμα της τοξικής ρύπανσης της Μεσσαπίας. Έγινε δε γνωστό σε όλους, ότι το θέμα έχει ήδη προωθηθεί στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πρασίνων κ. Τρεμόπουλο.  Επίσης μαζί με άλλους οκτώ συλλόγους ο ΣΠΠΧ συμμετείχε στη διαμόρφωση του θέματος του επόμενου συνεδρίου.    Ο ΣΠΠΧ πρότεινε ως θέμα τον χωροταξικό σχεδιασμό. Η πρόταση έγινε αποδεκτή   και το επόμενο συνέδριο του ΠΑΝΔΟΙΚΟ θα έχει σαν θέμα την «Πολεοδομική Αειφορία» 
   Το  ΠΑΝΔΟΙΚΟ είναι κίνημα πολιτών, που νοιάζονται για τον τόπο και το περιβάλλον. Είναι απλωμένο σε όλη την Ελλάδα (περισσότεροι από 80 σύλλογοι).  Τα μέλη του ΠΑΝΔΟΙΚΟ αγωνίζονται, ώστε και οι επόμενες γενιές των Ελλήνων να ζήσουν ανθρώπινα