Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Πολιτικό Γραφείο Αρη Σπηλιωτόπουλου

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΠΗΛΙΟΤΟΠΟΥΛΟΥ
 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΩΝ


Έκπληξη προκαλεί η τελευταία ανακοίνωση της Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου σχετικά με την αδειοδότηση των κολλεγίων. Και τούτο διότι ο τ. Υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος έκανε, ως όφειλε, σύμφωνα με τον νόμο αποδεκτή την εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης και Ελέγχου Κολλεγίων σχετικά με τη χορήγηση αδειών λειτουργίας υπό όρους σε κολλέγια και με τη ρητή επιφύλαξη ανακλήσεως σε περίπτωση μη πλήρωσής τους. Διαδικασία, η οποία προβλέπεται από τον νόμο 3696/2008 που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων επί υπουργίας Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Η Υπουργός, έχοντας μπροστά της όλο το χρονικό περιθώριο από την 8η Οκτωβρίου, αντί να εξετάσει σχολαστικά, ως όφειλε, τους φακέλους των αιτηθέντων κολλεγίων και να ανακαλέσει τις άδειες λειτουργίας όσων δεν πληρούσαν τοις προϋποθέσεις του νόμου, προτίμησε να κρυφτεί πίσω από ευχολόγια και δήθεν συναντήσεις και παρεμβάσεις της στις Βρυξέλλες, διαλέγοντας τον εύκολο καταστροφικό δρόμο.
Την καλούμε να μας απαντήσει δημοσίως εάν εξακολουθεί να έχει την ίδια θετική θέση που είχε και ως αρμόδια επικεφαλής της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την αδειοδότηση των κολλεγίων ή, όντας σήμερα υπουργός, άλλαξε άποψη προτιμώντας να κερδίσει χρόνο. Παράλληλα, την καλούμε δημοσίως να αποσαφηνίσει τη θέση της σχετικά με την ενσωμάτωση ή μη της οδηγίας 2005/36/ΕΚ που αφορά στην αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων. Διότι η ανακοίνωσή της αντιφάσκει μιλώντας από τη μια για « παραβίαση θεμελιωδών κοινοτικών ελευθεριών» και από την άλλη καταδικάζοντας το νόμο 3696/2008. Καλείται λοιπόν να μας απαντήσει γιατί δεν προχώρησε μέχρι σήμερα στην ενσωμάτωση της οδηγίας 2005/36/ΕΚ.   

Οι τακτικίστικοι ελιγμοί, το κουκούλωμα κάτω από το χαλί και η συσσώρευση των προβλημάτων δεν επιλύουν τα προβλήματα της Παιδείας.