Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

ΤΕΜΠΗ

Από παρακαμπτηρίους η διέλευση
Κλειστή για «τουλάχιστον ένα μήνα» η εθνική οδός στα Τέμπη
Κλειστή για «τουλάχιστον ένα μήνα» θα μείνει η εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης στα Τέμπη, εξαιτίας των κατολισθήσεων που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο Ιταλός μηχανικός επικεφαλής της κοινοπραξίας που κατασκευάζει το οδικό τμήμα. Επί τόπου ο Δ.Ρέππας, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι το διάστημα που θα παραμείνει κλειστός ο δρόμος θα είναι τουλάχιστον ένας μήνας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών, διερευνάται από επιτροπή τεχνικών του υπουργείου η δυνατότητα ασφαλούς συνέχισης του έργου.
Στο διάστημα του αυτό η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται από παρακαμπτηρίους.
Ο Ιταλός μηχανικός έχασε τη ζωή του, όταν στη διάρκεια αυτοψίας στην περιοχή των κατολισθήσεων, καταπλακώθηκε από βράχους, ύστερα από ξαφνική κατολίσθηση.

Αυτοψία Ρέππα
Ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας επισκέφθηκε το σημείο, από όπου δήλωσε ότι «για ένα μήνα τουλάχιστον» θα παραμείνει κλειστή για τα αυτοκίνητα η κοιλάδα των Τεμπών.
Ο κ. Ρέππας, που μετέβη στη Λάρισα, συμμετείχε σε πολύωρη σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Αμέσως μετά δήλωσε ότι σαφέστερη εικόνα της κατάστασης θα υπάρχει τη Δευτέρα. Τότε αναμένεται να εκδοθεί και το πόρισμα Ελλήνων και ξένων ειδικών που έχουν ήδη φθάσει στην περιοχή, για να εκτιμήσουν το μέγεθος του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με τις κατολισθήσεις και να προτείνουν λύσεις.
Επίσης, υπήρξε κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται να δοθεί ο δρόμος στην κυκλοφορία αν δεν είναι 100% βέβαιο ότι είναι ασφαλείς όσοι κινούνται στην εθνική οδό. Παράλληλα, ζήτησε .....
συγγνώμη εκ μέρους της Πολιτείας, από τους πολίτες που θα ταλαιπωρηθούν, για πράγματα που έπρεπε να γίνουν στο παρελθόν αλλά δεν έχουν γίνει, όπως είπε.
Ο κ. Ρέππας αναφέρθηκε και σε άλλους οδικούς άξονες, όπως π.χ. Λάρισας-Ελασσόνας-Κοζάνης και Λάρισας-Ελασσόνας-Κατερίνης, και ο παραλιακός άξονας του νομού Λάρισας, που θα μπορούσαν να αποτελούν σύγχρονες και ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις, θέμα που συζητήθηκε διεξοδικά και στη σύσκεψη, καθώς το βάρος τώρα πέφτει σε παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στους παραπάνω δρόμους, οι οποίοι θα δεχθούν όλο το βάρος της κυκλοφορίας και μάλιστα σε εορταστική περίοδο.
Ο κ. Ρέππας διαβεβαίωσε επίσης ότι όλες οι υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμες και θα ληφθούν έκτακτα μέτρα για την ομαλή κίνηση των οχημάτων.
Tο βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υποδομών ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Δημήτρη Ρέππα για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος, εν όψει και της αυξημένης κίνησης της εορταστικής περιόδου. Αποφασίστηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια καλύτερης προετοιμασίας του διαθέσιμου οδικού δικτύου, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αυξημένης κυκλοφοριακής κίνησης.
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν, επίσης, οι πρόνοιες για να παραμείνει το υπάρχον δίκτυο ανοικτό, ασφαλές και εποπτευόμενο, οι τρόποι της πληρέστερης ενημέρωσης πολιτών, επιχειρηματιών, μεταφορέων και εταιρειών οδικής βοήθειας και η ενίσχυση των μετακινήσεων και μεταφορών αεροπορικώς, σιδηροδρομικώς, ακόμη και διά θαλάσσης.
Ειδικά για τις ημέρες των γιορτών θα ληφθούν έκτακτα μέτρα: τοπική πρόβλεψη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), πύκνωση των σταθμών της Τροχαίας, μεταφορά βαρέων γερανοφόρων στην περιοχή, ετοιμότητα του ΕΚΑΒ, συνδρομή του ΓΕΕΘΑ, κ.ά.
Η εταιρεία παραχώρησης έχει ήδη εκδώσει ενημερωτικό φυλλάδιο και έχει θέσει σε πλήρη λειτουργία τετραψήφιο αριθμό, ενώ θα συνδράμει και στις βελτιώσεις του δικτύου της Περιφέρειας.
Επίσης, με απόφαση του προέδρου του ΤΕΕ Γιάννη Αλαβάνου και σε συνεργασία με τον πρύτανη του ΕΜΠ Κωνσταντίνο Μουτζούρη, συγκροτήθηκε επιτροπή ειδικών επιστημόνων, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια και οι συνθήκες της μεγάλης κατολίσθησης, καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου.
Οι όποιες παρεμβάσεις στον παραλιακό δρόμο από την περιοχή του Αγιόκαμπου θα αποφασιστούν σε αυτοψία κλιμακίου του υπουργείου Υποδομών, το Σάββατο, ενώ θα υπάρξει βελτίωση και του δρόμου μέσω Γόννων - Τυρνάβου - Ελασσόνας.
Όλοι οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συντάξουν ένα μνημόνιο στον τομέα αρμοδιότητάς τους. Ανά πάσα στιγμή, το σχήμα εμπλουτισμένο και με άλλα πρόσωπα θα συγκαλείται ως Ατυπο Συντονιστικό Όργανο.

Οι εναλλακτικές διαδρομές
Μέχρι την αποπεράτωση των παραπάνω εργασιών η κυκλοφορία θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές, ως ακολούθως:
Α) Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη:
-Όλα τα ΙΧΕ και τα φορτηγά μέχρι 3,5 τόνους θα εκτρέπονται από τον ανισόπεδο κόμβο Συκουρίου προς την Επαρχιακή Οδό Συκουρίου-Λάρισας και στη συνέχεια μέσω ΠΕΟ Λάρισας-Θεσσαλονίκης εως τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης, όπου θα συνεχίζουν στην Επ. Οδό Γυρτώνης-Αμπελώνα-Τυρνάβου-Ελασσόνα-Αγιο Δημήτριο-Κατερίνη και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ προς Θεσσαλονίκη.
-Όλα τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και λεωφορεία θα εκτρέπονται επίσης από τον ανισόπεδο κόμβο Συκουρίου και θα ακολουθούν το ίδιο δρομολόγιο μέχρι το Μικρό Ελευθεροχώρι και στη Συνέχεια μέσω Κοζάνης-Εγνατίας Οδού θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ στο ύψος κλειδί Ημαθίας.
Β) Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα:
-Όλα τα φορτηγά μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και τα λεωφορεία θα εκτρέπονται από τον κόμβο Κλειδί Ημαθίας προς Βέροια (Εγνατία Οδό)-Κοζάνη και από εκεί μέσω Ε.Ο Κοζάνης-Ελασσόνας-Τυρνάβου-Αμπελώνα-Γυρτώνης ως τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης, όπου θα συνεχίζουν μέσω ΠΕΟ Λάρισας-Θεσσαλονίκης προς την Επ. Οδό Συκουρίου-Λάρισας και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από τον ανισόπεδο κόμβο Συκουρίου.
-Όλα τα ΙΧΕ και τα φορτηγά μέχρι 3,5 τόνους που θα προέρχονται από Θεσσαλονίκη θα εκτρέπονται στο ύψος της Κατερίνης προς Άγιο Δημήτριο και μέσω της Ε.Ο Κατερίνης-Ελασσόνας-Τυρνάβου-Αμπελώνα-Γυρτώνης ως τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης και θα συνεχίζουν μέσω ΠΕΟ Λάρισας-Θεσσαλονίκης προς την Επ. Οδό Συκουρίου-Λάρισας και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από τον ανισόπεδο κόμβο Συκουρίου.
-Όλα τα οχήματα που θα προέρχονται από Κατερίνη-Πλαταμώνα θα πρέπει να ακολουθούν την παραπάνω διαδρομή. Όσα εισέλθουν στην περιοχή ευθύνης μας θα αναστρέφονται από τον Α/Κ Αιγάνης και μέσω Κατερίνης θα εκτρέπονται κατάλληλα.