Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

ΥΠ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Δελτίο Τύπου σχετικά με Ομάδα Εργασίας για τα Κέντρα Καταγραφής και Διαχείρισης Μη Νόμιμα Εισερχομένων Μεταναστών.

    Ομάδα Εργασίας για τα Κέντρα Καταγραφής και Διαχείρισης Μη Νόμιμα Εισερχομένων Μεταναστών
    Με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρου Βούγια θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η Ομάδα Εργασίας για την εκπόνηση πρότασης για δημιουργία και λειτουργία Κέντρων Καταγραφής και Διαχείρισης Μη Νόμιμα Εισερχομένων Μεταναστών και συμπληρωματικών δομών φιλοξενίας την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009.
    Στην ομάδα αυτή συμμετέχουν εκπρόσωποι των Υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθώς και Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Επίσης θα συμμετέχουν εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, του Συνηγόρου του Πολίτη και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
    Στόχος είναι η διαβούλευση των εμπειρογνωμόνων και των φορέων να οδηγήσει σε μία από κοινού απόφαση για ενιαία και αποτελεσματική λειτουργία των κέντρων φιλοξενίας / παραμονής / κράτησης μη νόμιμα εισερχομένων αλλοδαπών με σκοπό την μετατροπή αυτών σε Κέντρα Καταγραφής και Διαχείρισης Μη Νόμιμα Εισερχομένων Μεταναστών (screening center) και συμπληρωματικές δομές φιλοξενίας.
    Από τις πρώτες μέρες της νέας κυβέρνησης, ο κ. Βούγιας, αντιλαμβανόμενος το έντονο πρόβλημα της μη νόμιμης μετανάστευσης, ανέλαβε πρωτοβουλίες όπως αυτή του κλεισίματος του Κέντρου Κράτησης της Παγανής και δεσμεύτηκε για την κατασκευή νέου πρότυπου Κέντρου Καταγραφής και Διαχείρισης Μη Νόμιμα Εισερχομένων Μεταναστών σε οικόπεδο που παραχώρησε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
    Στο ίδια πλαίσιο εντάσσεται και η πρωτοβουλία για την σύσταση Ομάδας Εργασίας, οι προτάσεις της οποίας θα βρουν άμεση εφαρμογή στο Πρότυπο νέο Κέντρο στον Ουτζά της Μυτιλήνης το οποίο πρόκειται να λειτουργήσει μέσα στο 2010.

    Η πρώτη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας θα γίνει την Παρασκευή 18/12 στις 10 το πρωί στην αίθουσα Παύλος Μπακογιάννης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Θα επιτραπεί η είσοδος σε δημοσιογράφους και κάμερες κατά την έναρξη των εργασιών της ομάδας.