Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ


ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ
ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
ΜΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ


 Την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010 το πρωί, στη Θεία Λειτουργία, που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Κανήθου Χαλκίδος, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, εκκλησιάσθηκαν και τα.....
μέλη του Συλλόγου Νεφροπαθών Ν. Ευβοίας, τα οποία μάλιστα είχαν την ευλογημένη πρωτοβουλία να προσφέρουν και Αρτοκλασία υπέρ υγείας πάντων των μελών, καθώς κόλλυβα υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων νεφροπαθών του Νομού μας.
Στο κήρυγμά του, αμέσως μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου, ο Σεβασμιώτατος, με αφορμή την διήγηση περί του πλουσίου νέου, μίλησε για το ανεκτίμητο δώρο της αιώνιας ζωής, την οποία προσφέρει ο Χριστός, για την οποία αξίζει κάθε θυσία από μέρους των ανθρώπων, κάτι που δεν συνειδητοποίησε ο νέος της ευαγγελικής διήγησης.
Πριν την Απόλυση, ο Σεβασμιώτατος εξήρε την πρωτοβουλία του Συλλόγου Νεφροπαθών για τον εκκλησιασμό των μελών του, ενώ τόνισε στους εκκλησιαζομένους αφ’ ενός τον αγώνα που δίδουν οι νεφροπαθείς καθημερινά, είτε περιμένοντας τη μεταμόσχευση, είτε ευρισκόμενοι στο κρεβάτι της αιμοκάθαρσης, ενώ αναφέρθηκε και στην εξαιρετική συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Τοπικής Εκκλησίας και του Συλλόγου.
Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία και συγκεκριμένα στις 11.00 π.μ., μετά από πλούσια δεξίωση που παρετέθη, με τη φροντίδα του Αρχιμ. Θεοφυλάκτου Τσαγκάρη, Προϊσταμένου του Ιερού Ναού και των καλών του συνεργατών, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού, πραγματοποιήθηκε η Επιστημονική Ημερίδα, με συνδιοργανωτές την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος και το Σύλλογο Νεφροπαθών Ν. Ευβοίας.
Στην Ημερίδα, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Σταύρος Μακαρίου, παρευρέθησαν πολλά μέλη του Συλλόγου Νεφροπαθών, όπως και πολλοί ευαισθητοποιημένοι κάτοικοι της Πόλης μας, ιατροί του Νοσοκομείου Χαλκίδος και ιδιώτες, Κληρικοί, καθώς και η Βουλευτής Ευβοίας κ. Ουρανία Παπανδρέου, ο Αντινομάρχης κ. Γιώργος Αλεξίου, η Αντιδήμαρχος κ. Αναστασία Ψυχογιού-Μακαρώνα κ.ά., οι οποίοι απηύθυναν αρμοδίως χαιρετισμούς, όπως και ο δραστήριος Πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Ευβοίας κ. Μαντάς.
Πρώτος ομιλητής στην Ημερίδα ήταν ο δρ. Θεοφάνης Αποστόλου – Διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής και Μονάδος Μεταμοσχεύσεων Οργάνων Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ευαγγελισμός», ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα «Χρόνια νεφρική νόσος – Το πρόβλημα σήμερα». Ο κ. Αποστόλου, μέσα από την πλούσια εμπειρία του στον τομέα αυτό, έδωσε σε όλους τους παρισταμένους να κατανοήσουν πλήρως το θέμα και να προβληματισθούν, τόσο οι νεφροπαθείς, όσο και οι υπόλοιποι παρακολουθήσαντες την Ημερίδα.
Δεύτερος ομιλητής ήταν ο δρ. Ιωάννης Μαντάς, Καρδιολόγος – Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδος, ο οποίος εισηγήθηκε το πολύ σημαντικό θέμα «Ο ρόλος του καρδιολόγου στη αντιμετώπιση των προβλημάτων των χρονίως αιμοκαθαρομένων ασθενών», δίδοντας συγκεκριμένα παραδείγματα για την πρόληψη της καρδιακής νόσου στους ανθρώπους με προβλήματα νεφρού.
Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Νικόδημος Ευσταθίου, Πρωτοσύγκελλος και Ιεροκήρυξ της Ιεράς μας Μητροπόλεως, ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα «Η ηθική των μεταμοσχεύσεων». Ο π. Νικόδημος στην εξαιρετική του ομιλία τόνισε ότι, για να μπορέσει κανείς με σφαιρική αντίληψη και πληρότητα να προσεγγίσει το θέμα των μεταμοσχεύσεων πρέπει να το δει από τρεις διαφορετικές οπτικές: του λήπτη, του δότη και της μεταμοσχευτικής ομάδας.
Επίσης, είπε ότι η μεταμόσχευση δεν είναι κάτι που η Εκκλησία πρέπει ή δεν πρέπει να επιτρέψει, άλλα κάτι που θα μπορούσε να ευλογήσει, αφού θα μπορούσε μέσα από τις μεταμοσχεύσεις να διακρίνει ένα θαυμάσιο πεδίο ποιμαντικής αγωγής των πιστών της, η οποία δεν θα είναι προσανατολισμένη στο ότι κάποιος βιολογικά θα ζήσει λίγο παραπάνω, γιατί ύστερα από λίγο ούτως ή άλλως και αυτός θα πεθάνει, αλλά στο ότι η αγάπη κάποιου συνανθρώπου του δεν θα του επιτρέψει να πεθάνει «τώρα».
Επιπλέον, ενώ, όπως ανέφερε ο π. Νικόδημος, οι υποστηρικτές των μεταμοσχεύσεων βλέποντας την μεγάλη ανάγκη των μεταμοσχεύσεων συχνά μιλούν για ανάληψη εκστρατείας ενημέρωσης, η Εκκλησία δεν έχει ως σκοπό Της, μόνον την ανεύρεση μοσχευμάτων, αλλά κυρίως την αφύπνιση της αγάπης, κάτι που δεν γίνεται με ενημέρωση, αλλά με έμπνευση.
Και κλείνοντας την ομιλία του είπε: «Οι μεταμοσχεύσεις θα ζήσουν μόνον όταν μάθουμε να δίνουμε, σίγουρα θα πεθάνουν όταν θέλουμε να παίρνουμε».
Τις εργασίες της Ημερίδος έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ευχαρίστησε και συνεχάρη και τους τρεις εκλεκτούς ομιλητές, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Νεφροπαθών, όπως και τους ιατρούς, οι οποίοι φροντίζουν την καλή υγεία των νεφροπαθών, αλλά και όλων των ασθενών. Έκανε μάλιστα έναν παραλληλισμό, λέγοντας ότι δεν είναι τυχαία η επιλογή της πραγματοποίησης της Ημερίδος μετά τη Θεία Λειτουργία, αφού οι Ιατροί πραγματοποιούν μια άλλου τύπου «λειτουργία», διακονώντας την «αγία τράπεζα» των ασθενών ανθρώπων, σύμφωνα με τη χαρακτηριστική φράση του Ιερού Χρυσοστόμου, ο οποίος αναφέρει ότι «ο άνθρωπος είναι ανώτερος από την Αγία Τράπεζα».
Τέλος, συνεχάρη και όλους τους παρισταμένους, οι οποίοι με την παρουσία τους, ενθάρρυναν και αυτήν την, με αίσθημα σοβαρότητος, ποιμαντική προσπάθεια της Τοπικής μας Εκκλησίας.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ