Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Υλικές ζημιές από τον σεισμό στη Φθιώτιδα

Αρκετές υλικές ζημιές σε σπίτια σε χωριά της Φθιώτιδας προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός των 5,1 βαθμών που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Αμφίκλεια, επίκεντρο 28 χλμ. δυτικά της Αταλάντης και 121 χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας, σε εστιακό βάθος 20 χλμ.
Σύμφωνα με το Star Κεντρικής Ελλάδας, συνεργεία των δήμων Αμφίκλειας-Ελάτειας, Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου και Λοκρών καταγράφουν τις ζημιές.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν σημαντικές ζημιές σε σπίτια στο ....

Ρεγγίνι, την Μενδενίτσα, την Ανάβρα, την Δρυμαία, το Τιθρώνιο, την Κάτω Τιθορέα, τα Καμένα Βούρλα και τον Άγιο Κωνσταντίνο.
Όπως υποστήριξε ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Θωμάς Στάικος, σε ορισμένες περιπτώσεις τα σπίτια δεν είναι δυνατόν πλέον να κατοικηθούν. Την ίδια ανησυχία εξέφρασε και ο δήμαρχος Β.Τετριμίδας.
Τον κύριο σεισμό ακολούθησαν δύο δονήσεις άνω των 4 βαθμών -η μία μάλιστα ήταν μεγέθους 4,7 βαθμών. Όπως δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, έως τώρα έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 60 μετασεισμοί.
Ο σεισμός των 5,1 βαθμών έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας και της Εύβοιας. Είχε προηγηθεί δόνηση 4,2 βαθμών από το ίδιο σημείο.
Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 ο κ. Γκανάς  του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έκανε λόγο για συνήθη σεισμική δραστηριότητα σε μια περιοχή που δίνει σεισμούς από 5-5,5 βαθμούς, κατά συνέπεια δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Ο κ. Μακρόπουλος από την πλευρά του είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι ο σεισμός αυτός δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης. «Η περιοχή είναι γνωστή, παρακολουθούμε την εξέλιξη και είναι κρίσιμο το πρώτο 48ωρο» υπογράμμισε.