Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

To status quo του Νησιού των Ονείρων

Γράφει ο Χρήστος Ραγιάς*.

«Λυπάμαι πολύ που θα έρθω εγώ και θα σου πάρω το οικόπεδό σου και θα το πουλήσω, θα το νοικιάσω σε κάποιο ξένο, ή δεν ξέρω και εγώ τι θα το κάνω. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά».

Το Νησί των Ονείρων εκτάσεως 18.564,50τ.μ. ανήκει κατά ψιλή κυριότητα ως το 2043, (πρακτικά κατά πλήρη κυριότητα από το 1992, με βάση κάποιους όρους του ΕΟΤ) στον Δήμο Ερέτριας και κανένας δεν μπορεί να του το αποσπάσει/υφαρπάξει/οικειοποιηθεί. Όταν μιλάμε για το Νησί των Ονείρων ή αλλιώς Πεζονήσι αναφερόμαστε στο τμήμα γης....
που υπάρχουν τα ξενοδοχεία και τα δέντρα. Πρόκειται δηλαδή για την έκταση που υπήρχε αρχικά πριν τα μπαζώματα. Το νησί ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον τέως Δήμο Ψαριανών νυν Δήμου Ερέτριας, βάση του Νόμου ΝΗ’/10-3-1847, ΦΕΚ 9 της 15-3-1847.
Μόνο η κυβέρνηση της δικτατορίας είχε προσπαθήσει να εφαρμόσει αναγκαστική απαλλοτρίωση και να δώσει το νησί σε ιδιώτη, γεγονός που δεν επιτεύχθηκε εξαιτίας της μεταπολίτευσης, του άρθρου 107 του Συντάγματος και των επόμενων νόμων. Μάλιστα υπάρχει νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και η 96/1974 αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου  με βάση την οποία ο Δήμος Ερέτριας διατηρεί την πλήρη κυριότητα στο νησί των 18.564,50τ.μ.
Τα μπαζώματα (επιχώσεις της αβαθούς θάλασσας), εκτάσεως 27.110,81τ.μ. τα οποία κατασκευάστηκαν δυνάμει της από το 1970 σύμβασης τουριστικής επένδυσης (ΦΕΚ 201 Α/1970), είναι καταγεγραμμένα ως δημόσιο κτήμα από το 1977 και ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο με διοικητή και διαχειριστή τον ΕΟΤ, σήμερα την ΕΤΑΔ. Επομένως η έκταση αυτή του θαλάσσιου χώρου που μπαζώθηκε, δεν ανήκε ποτέ στον Δήμο Ερέτριας. Την Πέμπτη 8 Αυγούστου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Διοικητή της ΕΤΑΔ, στην οποία είχαν κληθεί να παραβρεθούν  ο δήμαρχος, ο υπογράφων το κείμενο και η κ. Άννα Γεωργίου (από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου) με αντικείμενο και την παραχώρηση των επιχώσεων, που είναι καταγεγραμμένες ως δημόσιο κτήμα. Η συνάντηση, αναβλήθηκε και θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες.
Στο Νησί των Ονείρων υπάρχει και η ζώνη παραλίας εκτάσεως 11.591,90τ.μ. η οποία ρυθμίζεται από τις διατάξεις του αιγιαλού και της παραλίας του ν.2971/2001, που ισχύουν σε όλη την Ελλάδα. Σε ότι αφορά υποτιθέμενες δηλώσεις που φέρεται να έκανε το ΤΑΙΠΕΔ ότι το Νησί των Ονείρων είναι προτεραιότητας αξιοποίησης Γʼ , αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν είναι άμεσα αξιοποιήσιμο. Επίσης, δεν γίνεται πουθενά αναφορά, ακόμη και από το ΤΑΙΠΕΔ για πώληση ή για υφαρπαγή του από το Δήμο Ερέτριας. Οι "εφιάλτες" για το Νησί των Ονείρων ας σταματήσουν. Ασκούμε εφαρμοσμένη πολιτική, όχι αερολογίες και πυροτεχνήματα.

*Ο Χρήστος Ραγιάς, είναι Πολιτικός Μηχανικός, δημοτικός σύμβουλος, υπεύθυνος προγραμματισμού του Δήμου Ερέτριας.