Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

“Ηθη και έθιμα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στα Άνω Μάμουλα

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ήθη και έθιμα των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα αναβίωσαν στον οικισμό Άνω Μάμουλα του Δήμου Ερέτριας, με αφορμή την εορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.
Στον οικισμό με τα ελάχιστα πλέον κατοικήσιμα σπίτια, βρίσκεται ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, όπου....
την παραμονή 5 Αυγούστου και ανήμερα της εορτής, στις 6 Αυγούστου, έγινε παραδοσιακό πανηγύρι. Στις 5 Αυγούστου τελέσθηκε Πανηγυρικός Εσπερινός, τον οποίο παρακολούθησε μεταξύ άλλων και ο δήμαρχος Ερέτριας κ. Βασίλης Βελέντζας.
Την επομένη, στις 6 Αυγούστου, όσοι κάτοικοι και επισκέπτες παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία,  γεύθηκαν αμέσως μετά το πατροπαράδοτο «κεσκέσι». Το φαγητό ετοίμασαν οι κάτοικοι της περιοχής με ιδιαίτερη φροντίδα και ευλόγησε, σύμφωνα με την παράδοση, πριν προσφερθεί στους επισκέπτες, ο εφημέριος του ναού.
Η περιοχή Άνω Μάμουλα πήρε το όνομά της από τον Τούρκο Αγά Μαμουλά, του οποίου ήταν τσιφλίκι. Λόγω του δύσβατου της περιοχής και της έλλειψης πρόσβασης σε πόσιμο νερό, ο οικισμός άρχισε να εγκαταλείπεται από το 1930. Μάμουλα ονομαζόταν επί τουρκοκρατίας και το χωριό Καλλιθέα του Δήμου Ερέτριας. Επίσης, την περίοδο της Τουρκοκρατίας, κοντά στα Άνω Μάμουλα υπήρχε μικρός οικισμός με το όνομα Βίλλιες, ο οποίος εγκαταλείφθηκε.