Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΔΙΡΦΥΩΝ - ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ:
 «ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΟΥ 2014»


Αγαπητοί συνδημότες, κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι,
Πραγματοποιείται απόψε δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε μια μέρα πύρινη για τον κόσμο της δουλειάς και της περιοχής μας, όπου η Συγκυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσει 8 δισεκατομμύρια, τον στέλνει  κατευθείαν στον γκρεμό, συνεχίζοντας, ακριβώς την ίδια πολιτική με την προηγούμενη. Δηλαδή, κρατάει όλα τα προηγούμενα σκληρά και απαράδεκτα μέτρα, και μας φορτώνει και άλλα, ονομάζοντας τα, «έντιμο συμβιβασμό».
Η διαπραγμάτευση, δε γίνεται προς όφελος του ελληνικού λαού, όπως το αποδεικνύει και το ίδιο το περιεχόμενο της πρότασης της Συγκυβέρνησης, αλλά για το ποια μερίδα του...

κεφαλαίου θα βγει κερδισμένη.
Ξέρουμε καλά όμως, ότι αυτό είναι καθαρά κοροϊδία, το ξέρουμε εμείς, που το ζούμε στο πετσί μας, καθημερινά.
 Και σε αυτό το σημείο, θέλω να απευθύνω ερώτημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο και κυρίως προς τη Δημοτική Aρχή  που εκλέχτηκε με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, που παίρνει τώρα αυτά εδώ τα μέτρα, για το τι στάση θα κρατήσει απέναντι σε αυτήν την λαίλαπα. Αν θα πατήσει πόδι και θα αντιδράσει στο ξεζούμισμα του κοσμάκη ή αν θα συνεχίσει να παίρνει τη γνωστή θέση ότι «στους δύσκολους καιρούς που ζούμε πρέπει να κάνουμε υπομονή και να πορευτούμε με ό,τι έχουμε». Δηλαδή, χωρίς διεκδικήσεις και αντιδράσεις, σε μια κατάσταση, που δε φταίμε όμως εμείς οι εργαζόμενοι για αυτήν, αλλά οι μεγαλοκαρχαρίες.
Για να δούμε όμως,  τι σημαίνει αυτό για τον Δήμο μας, μέσα από τον οποίο περνάει, και ουσιαστικά εξαρτάται, ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μας;
Και το λέω αυτό, γιατί θέλω να υπογραμμίσω ότι ο Δήμος δεν είναι σε καμία περίπτωση ανεξάρτητος από την πορεία της εκάστοτε κυβέρνησης, ότι δεν πράττει αυτόβουλα – εκτός, και αν το αποφασίσει, όπως ακριβώς κάνουν οι 5 κομμουνιστές Δήμαρχοι που εκλέχτηκαν με τη  Λαική Συσπείρωση.
Αλλά για την κυβέρνηση, για να διευκολύνεται το αντιλαϊκό έργο της, πρέπει να προσαρμόζεται πλήρως ο κάθε Δήμος στις αποφάσεις της,  πόσο μάλλον, στον δικό μας Δήμο, που η σημερινή Δημοτική Αρχή, στηρίχτηκε από το Κόμμα που σήμερα μας κυβερνάει.
Επειδή σήμερα έχουμε έρθει εδώ για απολογισμό, πρέπει να απολογηθούμε όλοι για αυτά που κάναμε: για τα ναι και τα όχι που είπαμε στο μέχρι τώρα διάστημα που είμαστε εκλεγμένοι.
Θέλω λοιπόν, εκπροσωπώντας τη Λαική Συσπείρωση, τους κομμουνιστές που συμμετέχουμε σε αυτήν, να πω σύντομα ορισμένα βασικά, κατά την άποψη μας, θέματα, που πρέπει να προβληματίσουν όλους τους Δημότες.
Στην έκθεση που μας δόθηκε, παρουσιάζονται: το έργο των Γραφείων του Δήμου και μια σειρά αριθμοί.
Όμως εδώ, αγαπητοί συνδημότες, πρέπει να κουβεντιάσουμε, και να πείτε και  γνώμη, για το τι σημαίνουν αυτά τα νούμερα για τη ζωή μας, αν τη βελτίωσαν ή αν τελικά τη χειροτέρεψαν.
Εδώ, δεν είμαστε λογιστικό γραφείο να κάνουμε προσθαφαιρέσεις, είμαστε όργανο λήψης αποφάσεων και έχουμε ευθύνη για αυτά που αποφασίζουμε, και για αυτά πρέπει να απολογηθούμε.
Για να περάσω στο ζουμί, λέω λοιπόν: χωρίς αμφιβολία, η ζωή του λαού της περιοχής μας δε βελτιώθηκε. Και δε βελτιώθηκε, γιατί η ουσία βρίσκεται στο πως ο κάθε Δήμος δουλεύει, ώστε να λύνεται πρώτα το βασικό - ιεραρχώντας την κάλυψη βασικών αναγκών: δουλειά, υγεία, παιδεία, πρόνοια - και μετά να λύνει δευτερεύοντα ζητήματα όπως, το αν εκεί που περπατάμε είναι πλακόστρωτο - χωρίς σε καμία περίπτωση να υποτιμάω τέτοια έργα, άλλωστε εμείς τα ψηφίζουμε υπέρ.
Όμως αλήθεια, θα διαφωνούσε κανείς δημότης για παράδειγμα, αν αντί να δοθούν χρήματα σε έργα βιτρίνας, δίνονταν προκειμένου να υπάρχουν τόσοι παιδικοί σταθμοί όσοι για να εξυπηρετούνται όλα τα παιδιά μας στην περιοχή, και μάλιστα χωρίς να πληρώνουν οι γονείς αντίτιμο;
Τα επισημαίνω όλα αυτά, γιατί τη χρονιά που πέρασε, η νέα δημοτική αρχή μαζί με τις δύο άλλες παρατάξεις, συνέχισαν στη λογική της προηγούμενης, εκλεγμένης με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ.
Και θα πω το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα: έφεραν για ψήφιση και τον πέρασαν με μόνη τη δική μας ψήφο κατά, τον ίδιο ακριβώς προϋπολογισμό με τον προηγούμενο, που είναι τουλάχιστον απαράδεκτος, και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τις ανάγκες του δήμου.
Ορισμένα συγκεκριμένα παραδείγματα:
-    στα σχολεία, το πετρέλαιο το καίνε με το σταγονόμετρο, οι εκπαιδευτικοί καλούνται να κάνουν μάθημα με τεχνολογικά μέσα που δε βοηθάνε, και χωρίς να έχουν ακόμη και χαρτί για να βγάζουν φωτοτυπίες,
Εδώ επιτρέψτε μου να αναφερθώ, στο ζήτημα του ΤΕΙ, που έχουμε ολοκληρωμένη θέση, την έχουμε διατυπώσει και έχουμε βάλει αρκετές φορές θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, με παρεμβάσεις και ερωτήσεις. Είναι απαράδεκτο να κουβεντιάζουμε για αυτό το θέμα αντιμετωπίζοντας το σαν πελατεία. Έχουμε ευθύνη, και πρέπει να μας απασχολήσουν σοβαρά θέματα: το τι μαθαίνει ο σπουδαστής σήμερα, με τι όρους κάνει μάθημα και τις υποδομές εξασφαλίζονται – ιδιαίτερα τώρα με τη σοβαρή υποχρηματοδότηση και το κλέψιμο των αποθεματικών - τι πτυχίο παίρνει, αν βρίσκει δουλειά και με τι δικαιώματα.
-    στις δομές Υγείας, που υστερούμε σοβαρά με μόνο ένα Κέντρο Υγείας, για ένα τόσο μεγάλο Δήμο, και μάλιστα με σοβαρές ελλείψεις
Και ταυτόχρονα, Δημοτική Αρχή και λοιπές παρατάξεις, ενώ δηλώνουν θεωρητικά άρνηση στο να δοθούν τα αποθεματικά των δήμων, στην πράξη είναι έτοιμοι να συμμορφωθούν με τις εντολές της Συγκυβέρνησης για να σωθεί η πατρίδα….
Δηλαδή στην πράξη, αφήνουν τη Συγκυβέρνηση εκεί που μας χρωστούσε, να μας πάρει και το βόδι, που λένε και στο χωριό μου.
….ενώ από την άλλη, συνεχίζεται από τον Δήμο το χαράτσωμα, με δημοτικά τέλη, με σκοπό να εξασφαλιστούν έσοδα, όπως ισχυρίζονται.
Αλήθεια όμως,  από πού;;
Τελικά, από τον ίδιο το λαό που ματώνει καθημερινά και όχι από τον κρατικό κορβανά που με τον δικό μας ιδρώτα γεμίζει…
Γιατί αυτό που κάνει όποιος μάχεται για το λαϊκό συμφέρον στο δήμο του, είναι να διεκδικεί αύξηση των χρημάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό,και όχι αντ αυτού, αυτό που γίνεται τώρα, δηλαδή η λογική: να διαχειριστούμε τη φτώχεια μας, να απλώσουμε τα πόδια μας μέχρι εκεί που φτάνει το πάπλωμα, να διατηρούμε δημοτικά τέλη, και να περιμένουμε κανα πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το οποίο, όπως τονίστηκε ξεκάθαρα και από τους ίδιους τους αρμόδιους της Περιφέρειας, είμαστε υποχρεωμένοι να το διαθέτουμε εκεί που λένε οι 11 κατευθύνσεις της ΕΕ. Κοινώς: ψίχουλα για την ακραία φτώχεια και το μεγαλύτερο κομμάτι ασφαλώς,  ζεστό, σε μεγάλες επιχειρήσεις.
Παράλληλα, την ίδια στιγμή στην πρόταση της Λαικής Συσπείρωσης για συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν τις αρμοδιότητες του Δήμου, όπως μείωση δημοτικών τελών , για την ανακούφιση των ανέργων του Δήμου μας, η απάντηση της δημοτικής αρχής ήταν αρνητική, με θέσεις του τύπου: «δε θα λύσουμε εμείς την ανεργία», αφού μάλιστα είχε αναβληθεί σκοπίμως δυο φορές το θέμα.

Σε αυτό το σημείο,  θα ήθελα να προσθέσω ένα πολύ σοβαρό ζήτημα: την απαράδεκτη περιπλάνηση των εργαζόμενων μας, που συνεχίζεται και την οποία η δημοτική αρχή ακόμη δεν  έχει λύσει, ενώ προεκλογικά αυτό υποσχόταν ότι θα λύσει πρώτο, με το Υπουργείο παράλληλα να τους εμπαίζει παραπέμποντας τους, από μήνα σε μήνα.
Η δουλειά είναι δικαίωμα, και εδώ ο Δήμος πρέπει να απαιτήσει κόντρα στις κατευθύνσεις της Συγκυβέρνησης, μόνιμη - σταθερή δουλειά για όλους,  και τόσες θέσεις όσες απαιτούνται, για να καλύπτονται οι ανάγκες του Δήμου.
Για να ολοκληρώσω. Ασκούμε αυστηρή κριτική για την ευθύνη, τόσο της παλιάς, εκλεγμένης με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, όσο και της νέας δημοτικής αρχής, εκλεγμένη με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ που κυβερνάει,  που στους λίγους μήνες της, βαδίζει ακριβώς στα ίδια χνάρια
Λέμε ξεκάθαρα, απόλυτα και με σιγουριά, ότι:
Όσο ένας δήμος επιλέγει πολιτικά, να εφαρμόζει τις αντιλαϊκές αποφάσεις της κάθε κυβέρνησης και να σκύβει το κεφάλι, δεν πρόκειται να ξημερώσει άσπρη μέρα, όσο όμως κάνει, αυτό που κάνουν οι 5 κομμουνιστές δήμαρχοι της Λαικής Συσπείρωσης, που διεκδικούν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, που  μειώνουν τα δημοτικά τέλη για τον εργατόκοσμο των δήμων τους, που αρνούνται χωρίς ταλαντεύσεις να δώσουν τα λεφτά από τα ταμεία των δήμων, και προτάσσουν τις ανάγκες των δημοτών, αποτελώντας βασικό στήριγμα για τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες τους - όπως κάνουν άλλωστε και όλοι οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ  σε όλους τους Δήμους της Ελλάδας – μόνο τότε, ανοίγεται ο δρόμος για τη ζωή που δικαιούμαστε, με βάση  την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων το 2015.
Σε αυτόν τον δρόμο, εκ μέρους των αγωνιστικών δυνάμεων της Λαικής Συσπείρωσης, καλώ από αυτό το βήμα το λαό του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων να αντιπαλέψει, οργανωμένα και ενωμένα, όποιον στέκεται εμπόδιο στο να σηκωθεί ο ήλιος ψηλότερα!
Δίνουμε το πρώτο αγωνιστικό ραντεβού, μπροστά στη λαιμητόμο που μας ετοιμάζουν, στις συγκεντρώσεις του ΚΚΕ, την Παρασκευή, σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας.
 

Ευχαριστώ
Η Δημοτική Σύμβουλος
Γεωργία Πύθουλα