Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Πιστοποίηση Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας υπενθυμίζει ότι,  όσοι γεωργοί ή ψεκαστές θέλουν να προμηθευτούν γεωργικά φάρμακα και να τα εφαρμόσουν σε καλλιέργειες μετά την 26η Νοεμβρίου 2015, πρέπει να έχουν Πιστοποιητικό Γνώσεων Ορθολογικής Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων.
Η Πιστοποίηση γίνεται με εξετάσεις και απαιτούνται εξέταστρα με υποχρεωτικό παράβολο. Το παράβολο αυτό κοστίζει 25 ευρώ μέχρι 26 Νοεμβρίου 2015 ενώ το ίδιο τέλος από τις 27 Νοεμβρίου 2015 διαμορφώνεται στα 50 ευρώ. Αν ο εξεταζόμενος αποτύχει στις εξετάσεις θα πρέπει να πληρώσει εκ νέου το ...

παράβολο για νέα διαδικασία εξέτασης.
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα υποστηρίξει με κάθε τρόπο τους καλλιεργητές και τους ψεκαστές να αποφύγουν περιττές δαπάνες αυτή τη δύσκολη περίοδο. Για το σκοπό αυτό προτείνει στους ενδιαφερόμενους να διαπιστώσουν μόνοι τους αν επαρκούν οι γνώσεις τους για τις εξετάσεις Πιστοποίησης, σε δοκιμαστική εξέταση στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΠΕΝ και στο σύνδεσμο ppp-usercert.minagric.gr όπου είναι διαθέσιμη δωρεάν ψηφιακή εφαρμογή για τον αυτοέλεγχο των γνώσεων ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων.
Η εξέταση θα δώσει αυτόματα αποτέλεσμα στον εξεταζόμενο. Με κριτήριο το αποτέλεσμα της εξέτασης, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θεωρεί ότι ο ενδιαφερόμενος έχει δύο επιλογές:
1. Αν αυτός που εξετάσθηκε μόνος του διαπιστώσει ότι έχει το απαιτούμενο ποσοστό επιτυχίας (τουλάχιστον 50%, δηλαδή τουλάχιστον 20 σωστές απαντήσεις στις 40 ερωτήσεις του Υπουργείου) μπορεί απλά να εξετασθεί σε κάποιο από τα διαθέσιμα Κέντρα Εξετάσεων. Τα διαθέσιμα Κέντρα Εξετάσεων μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/crop-production/fytoprostasiamenu/elenxoifitoprostateytikonmenu/525-ethniko-sxe-drashs/1590-sxedio-drashs-gevrgikon-farmakon . Επίσης Κέντρα εξέτασης είναι και τα Κέντρα «ΔΗΜΗΤΡΑ» του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» στην Θήβα, Λαμία (Βαρδάτες) και Νέα Αρτάκη.
2. Αν κάποιος διαπιστώσει από τη δοκιμαστική εξέταση ότι δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις και χρειάζεται συμπληρωματική κατάρτιση, τότε θα πρέπει να απευθυνθεί σε ένα από τα  κέντρα Κατάρτισης ( τα οποία μπορεί να βρει στην παραπάνω ιστοσελίδα του Υπουργείου) καθώς και στα Κέντρα «ΔΗΜΗΤΡΑ» ( στοιχεία επικοινωνίας: Κέντρο «Δήμητρα» Θηβών τηλ. 22620 22158, Λαμίας τηλ. 22310 81500, Νέας Αρτάκης τηλ. 22210  42124).
Επίσης η Περιφέρεια προγραμματίζει την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών ημερίδων κατάρτισης με Γεωπόνους των υπηρεσιών της κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα Κέντρα «ΔΗΜΗΤΡΑ» το πρόγραμμα των οποίων θα δημοσιοποιηθεί με νέα ανακοίνωσή μας.
Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΠΕΝ www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/crop-production/fytoprostasiamenu/525-elenxoifitoprostateytikon/ethniko-sxe-drashs/1590-sxedio-drashs-gevrgikon-farmakon και στις Υπηρεσίες Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.


Ο Αντιπεριφερειάρχης
Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής
Γιώργος Κελαϊδίτης