Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

ΜΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ Η ΝΗΣΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΤΗΣ ΑΓΙΟ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΑ ΡΗΓΙΝΟ

Συνεχίζοντας την προγραμματισμένη περιοδεία του στα Νησιά των Βορείων Σποράδων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου και τον Διάκ. Νεκτάριο Ευγενικό, κατέπλευσε, προερχόμενος από την Αλόννησο, νωρίς το πρωί της Τρίτης 23 Φεβρουαρίου 2016, στην Σκόπελο, όπου επισκέφθηκε, κατόπιν προσκλήσεως, το Δημοτικό Σχολείο και το Λύκειο Σκοπέλου. Εκεί συναντήθηκε και επικοινώνησε με μαθητές και διδακτικό προσωπικό και εξέφρασε την χαρά του για το ενδιαφέρον των μαθητών και την φιλότιμη εργασία των διδασκόντων σε συνεργασία με τους φίλεργους και διακριτικούς εφημερίους.
Το μεσημέρι κατέπλευσε στη... Σκόπελο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, προσκεκλημένος του Ποιμενάρχου μας για την πανήγυρη του Πολιούχου της Νήσου, Αγίου Ιερομάρτυρος Ρηγίνου.
Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος επισκέφθηκε τους καθηγητές και τους μαθητές του ΕΠΑΛ Σκοπέλου, ενώ αμέσως μετά, μαζί με τον άγιο Κερκύρας κ. Νεκτάριο αναχώρησαν για τη Γλώσσα Σκοπέλου, όπου οι Ιερείς της περιοχής Αρχιμ. Αλέξιος Παπασταμούλος, Αρχιμ. Ρηγίνος Νομικός και Πρεσβ. Νικόλαος Σκιαθίτης μαζί με πολυάριθμους πιστούς τους επιφύλαξαν θερμότατη υποδοχή.
Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος χοροστάτησε στην Ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως προς τη Θεοτόκο και κήρυξε τον θείο λόγο στους συμμετέχοντες στο εβδομαδιαίο Εσπερινό Κήρυγμα του Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γλώσσας.
Την επομένη ημέρα, Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου το πρωί, ο Σεβασμιώτατος άγιος Κερκύρας κ. Νεκτάριος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στην Ι. Μονή Ευαγγελιστρίας Σκοπέλου. Λίγο πριν την Απόλυση, ο Σεβασμιώτατος κ. Νεκτάριος εξέφρασε, προς τον οικείο Μητροπολίτη Χαλκίδος και όλους τους παρισταμένους, την βαθειά του συγκίνηση για την εκεί παρουσία του, η οποία του εγείρει μνήμες παλαιές, όταν επισκεπτόταν, ως νέος κληρικός, την Σκόπελο και το ιστορικό Μοναστήρι της Ευαγγελιστρίας.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στην Ιερά Μονή του Πολιούχου της Νήσου Αγίου Ρηγίνου, έλαβε χώρα ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Ιερομάρτυρος, κατά τον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, ο οποίος ομίλησε επίκαιρα, κάνοντας αναφορά στο πρόσωπο του Αγίου Ρηγίνου, τονίζοντας ιδιαιτέρως το χάρισμα της σοφίας, που Άνωθεν του χαρίστηκε και τον χαρακτήρισε μέχρι το μαρτυρικό τέλος της ζωής του και καλλιεργώντας το, έγινε κοινωνός της αρετής των αρετών της διακρίσεως.
Την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016, κυριώνυμη ημέρα της Εορτής του Αγίου Ρηγίνου, έλαβε χώρα η Αρχιερατική Χοροστασία του Όρθρου, από τον Σεβασμιώτατο  Μητροπολίτη Κερκύρας κ.Νεκτάριο και το Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο προεξήρχε και κήρυξε το θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος άγιος Κερκύρα, συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου και όλων της Ιερέων της Νήσου.
Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στον εορτασμό, τονίζοντας ότι «ο Άγιος Ρηγίνος το καύχημα της Εκκλησίας μας κάλεσε όλους σήμερα και εμείς σπεύσαμε με προθυμία και χαρά. Ήρθαμε να τον τιμήσουμε, ήρθαμε να τον ασπαστούμε, ήρθαμε να τον ευχαριστήσουμε γιατί εποίμανε αυτόν τον τόπο ως καλός ποιμένας, και που θυσίασε την ζωή του υπέρ των προβάτων του».
Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος τόνισε: «Είναι ευλογημένη η νήσος της Σκοπέλου, διότι ποτίστηκε με το αίμα αυτού του μεγάλου Αρχιερέως και μάρτυρος της Εκκλησίας μας».
Να σημειωθεί ότι ο Μητροπολίτης Χαλκίδος αναφέρθηκε και στους αγώνες του Αγίου Ρηγίνου, κατά όλων εκείνων που πολεμούσαν την Εκκλησία του Χριστού: «Όπως και σήμερα μερικοί κατηγορούν την Εκκλησία μας ότι τάχα εργάστηκε κατά του ελληνισμού, δεν υπάρχει όμως τίποτα πιο ψεύτικο από αυτό, γιατί εκείνοι που τα λένε αυτά, ούτε την ελληνική γλώσσα αγαπούν, ούτε την ελληνική φιλοσοφία διαβάζουν και θέλουν σαν τον Ιουλιανό τον Παραβάτη να επαναφέρουν τους ψεύτικούς Θεούς» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Χαλκίδος.
Επίσης, ο κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε για ακόμη φορά τον Μητροπολίτη Κερκύρας ο οποίος προθυμότατα αποδέχθηκε την πρόσκλησή του, ενώ ευχήθηκε ο Άγιος Ρηγίνος και ο Άγιος Σπυρίδων, προστάτης της Κέρκυρας, να του χαρίζει έτη πολλά και ανθηρά.
Στην συνέχεια τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, ο οποίος μίλησε εκτενώς για την ζωή και την ομολογία πίστεως του Αγίου Ιερομάρτυρα Ρηγίνου, ο οποίος δίδαξε την πίστη στο Χριστό, αλλά και Τον ομολόγησε, ποτίζοντας με το αίμα του τη Σκόπελο.
Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος κ. Νεκτάριος τόνισε ότι κανείς δεν θα πρέπει να  υποστείλει τη σημαία της Πίστεως, αλλά να ομολογήσει με παρρησία τον Ιησού Χριστό, τον Αναστάντα εκ νεκρών.  Σε αυτή την Ομολογία της Πίστεως καλούμαστε να συμμετάσχουμε  όλοι μας και δεν είμαστε μόνοι, έχουμε τον Κύριό μας, την Παναγία και τους Αγίους μας.
Μετά την Θεία Λειτουργία έλαβε χώρα, κατά την παράδοση, η Ιερά Λιτανεία της Εικόνος και των αγίων Λειψάνων του Αγίου Ρηγίνου από την Ιερά Μονή του έως τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Γεννήσεως του Χριστού στη Χώρα της Σκοπέλου, κατά την διάρκεια της οποίας εψάλλοντο τα εγκώμια και η Παράκληση του Αγίου Ρηγίνου.
Τέλος, όπως και κάθε χρόνο, στο παλαιό Γεφυράκι, τον τόπο του μαρτυρίου του Αγίου Ρηγίνου εψάλη Δέηση υπέρ υγείας πάντων των Σκοπελιτών, των εγγύς και των μακράν, αλλά και όλων των ευσεβών εορταστών, οι οποίοι προσήλθαν στην ιερά Πανήγυρη απ´ όλα τα μήκη και πλάτης της Μητροπόλεως μας.
Στις εορταστικές Εκδηλώσεις συμμετείχαν ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Χρήστος Βασιλούδης, μαζί με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Περιφρειακός Σύμβουλος κ. Νικόλαος Πλωμαρίτης και εκπρόσωποι όλων των Τοπικών Αρχών.
Την ιερά Πανήγυρη του Αγίου μας, στην οποία έψαλλαν θαυμάσια οι Ιεροψάλτες της Νήσου κ. Ιωάννης Κασσανδριανός, κ. Πανταζής Σκλάβος και κ. Ιωάννης Μελαχροινάκης, αλλά και ο εκ Σκιάθου Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Κουτούμπας, κάλυψε ραδιοφωνικά ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος, δίδοντας τη δυνατότητα στους ακροατές του να συμμετάσχουν νοερώς στην πανήγυρη του Αγίου της Σκοπέλου.