Κυριακή 15 Μαΐου 2016

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ ΓΙΑ 50η ΣΥΝΕΧΗ ΧΡΟΝΙΑ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Μαΐου 2016, για πεντηκοστή (50η) συνεχή χρονιά, η καθιερωμένη διήμερη προσκυνηματική... εκδρομή της Ιεράς μας Μητροπόλεως με επικεφαλής το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο στην ιερά Νήσο Τήνο.
Το Σεβασμιώτατο συνόδευαν οι Αρχιμανδρίτες π. Φιλόθεος Θεοχάρης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως, π. Αιμιλιανός Χρήστου, Προϊστάμενος του  Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, π. Συμεών Ηλιοδρομίτης, Προϊστάμενος του Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος και... Διευθυντής του Γηροκομείου της Ιεράς Μητροπόλεως στη Χαλκίδα και ο Πρωτοδιάκονος Νεκτάριος Ευγενικός, ο τέως Βουλευτής και ευεργέτης της Ι. Μητροπόλεως κ. Άγγελος Πνευματικός, η Δημοτική Σύμβουλος Χαλκιδέων κ. Αναστασία Ψυχογιού-Μακαρώνα, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδος κ. Λάμπρος Γκάνης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Χαλκιδέων κ. Ελένη Πνευματικού-Μπακαρόζου, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και 700 ευλαβείς προσκυνητές.
Μόλις έφτασαν, το μεσημέρι του Σαββάτου στην Τήνο, οι Χαλκιδείς, κατευθύνθηκαν αμέσως στον Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας, όπου τους υποδέχθηκε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Τήνου, Πρωτοπρεσβ. Γεώργιος Φανερός και αμέσως προσκύνησαν το θαυματουργό εικόνισμα της Μεγαλόχαρης.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ολόκληρο το σώμα των προσκυνητών κατευθύνθηκαν στην Ι. Μονή Κεχροβουνίου (Οσίας Πελαγίας), όπου προσκύνησαν και την τιμία κάρα της Οσίας Πελαγίας και έγιναν δεκτοί από την Ηγουμένη μοναχή Ιουλιανή.
Εν συνεχεία, κατευθύνθηκαν άπαντες στο χωρίο Τριαντάρος, γενέτειρα του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Γρηγορίου Πλειαθού, όπου στον Ενοριακό Ι. Ν. Αγ. Αποστόλων τελέσθηκε ο Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο άγιο Σύρου και Τήνου κ. Δωρόθεο για την κανονική ευλογία που παρέσχε για τη μετάβαση του ιδίου και των περί αυτόν προσκυνητών, καθώς και τον π. Γεώργιο Φανερό για την υποδοχή και φιλοξενία που επιφυλάσσουν πάντοτε οι Κληρικοί και ο Λαός της Τήνου σε όλους τους Χαλκιδείς, ενώ μνημόνευσε και όλους τους συντελεστές της Ιεράς αυτής Αποδημίας των Χαλκιδέων και επαίνεσε τους συνεχιστές και ανανεωτές αυτού.
Μετά την απόλυση του Εσπερινού, στην αυλή του Ι. Ναού, ενώπιον της προτομής του Μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Γρηγορίου, τελέσθηκε επιμνημόσυνο τρισάγιο υπέρ της αναπαύσεώς του και κατόπιν στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο, οι Χαλκιδείς απόλαυσαν την φιλοξενία του εφημερίου π. Αντωνίου και όλων των Τριανταριτών.
Το πρωί της Κυριακής 15 Μαίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία στον Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Τήνου. Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου, ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο αναφερθείς στην σπουδαιότητα και την ομορφιά της Ορθοδόξου Υμνολογίας.
Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, στην οποία παρέστη και ο Δήμαρχος Τήνου κ. Παναγιώτης Κροντηράς και ο Λιμενάρχης Τήνου κ. Βασίλειος Αποστολόπουλος, προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο, εκ μέρους του αγίου Σύρου κ. Δωροθέου, ο Ιεροκήρυξ του Ιερού Προσκυνήματος, Αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος Σέττας, τον οποίν αντιφώνησε ο άγιος Χαλκίδος.
Μετά την Θεία Λειτουργία, η Διοικούσα Επιτροπή του Πανελληνίου Ιδρύματος παρέθεσε πρωινό στο Σεβασμιώτατο και τους συνοδούς του, οι οποίοι το μεσημέρι ανεχώρησαν, μαζί με όλους τους προσκυνητές από την Τήνο για την Ραφήνα.