Κυριακή 19 Μαΐου 2019

ΤΡΙΣΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΞΗ ΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΕΥΒΟΕΩΝ ΑΓΙΩΝ

Την Κυριακή του Παραλύτου 19 Μαΐου 2019, το Νησί της Ευβοίας, πανηγύρισε τους προστάτες και εφόρους Της, τους τριανταένα Ευβοείς Αγίους, στον ομώνυμο Ιερό Ναό που έχει ανεγερθεί προς τιμήν τους, στην συνοικία Μάνικα της Χαλκίδος, με τη συμμετοχή τριών Μητροπολιτών της Εκκλησίας μας, των Σεβασμιωτάτων Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, Πτολεμαΐδος (εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας) κ. Εμμανουήλ, και του οικείου Ιεράρχου, Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, του συνόλου σχεδόν του Ιερού Κλήρου της πόλεως και πλήθους ευσεβών χριστιανών.
Το Σάββατο 18 Μαΐου 2019 το απόγευμα στον προαύλιο χώρο...
του Ιερού Ναού, πραγματοποιήθηκε  η υποδοχή των Ιερών Λειψάνων αρκετών εκ των Ευβοέων Αγίων, τα οποία διαφυλάσσονται καθ’ όλη την διάρκεια του έτους στην Ιερά Μητρόπολη, σε Ενορίες και σε Ιερές Μονές, με την συμμετοχή των ευσεβών χριστιανών υπό το παιάνισμα της Φιλαρμονικής του Δήμου Χαλκιδέων.

Στη συνέχεια ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, με την συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της πόλεως Χαλκίδος και των περιχώρων, στον οποίο κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος.

 Στο κήρυγμά του προς τους πιστούς ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, με λόγο διδακτικό ανέλυσε το υμνολογικό κείμενο «νυν πάντα πεπλήρωται φωτός...» εξηγώντας πως το φως του αναστάντος Χριστού γέμισε τον κόσμο και μία απόδειξη είναι τα λείψανα των αγίων, τα οποία, με την ευωδία, την αφθαρσία και τα θαύματά τους, κηρύττουν σιωπηλά, ότι  οι πιστεύοντες στον Θεό δεν γεύονται τον εκμηδενιστικό θάνατο, αλλά ζουν και πεθαίνουν για να απολαύσουν και την επαγγελία της αιώνιας ζωής.

Πρό της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στον Δήμαρχο κ. Χρήστο Παγώνη και σε όλους τους υπαλλήλους του Δήμου Χαλκιδέων, οι οποίοι έχουν προστάτες τους όλους του Ευβοείς Αγίους και στον Αρχιμ. Συμεών Ηλιοδρομίτη, Προϊστάμενο του Ι. Ναού της Πολιούχου Χαλκίδος Αγίας Παρασκευής και Διευθυντή του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου, ο οποίος άγει την ονοματική του εορτή, επ’ ονόματι του Οσίου Συμεών του μονοχίτωνος και ανυποδήτου.

Την Κυριακή 19 Μαΐου 2019 το πρωί, χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ και στην συνέχεια ετελέσθη Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, συλλειτουργούντων και των αγίων Αρχιερέων Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ και Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο προεξάρχων Μητροπολίτης Καρυστίας κ. Σεραφείμ, ο οποίος ανέλυσε με λόγο μεστό από την πατερική διδασκαλία και πείρα την τριπλή προσφορά της Αναστάσεως του Χριστού στον κόσμο: την άφεση, την καταλλαγή και την δικαιοσύνη.

Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς για την παρουσία τους, όπως και όσους συνετέλεσαν στην διοργάνωση της Πανηγύρεως, με προεξάρχοντα τον Προϊστάμενο της Ενορίας Αρχιμ. Δαμασκηνό Παπακωνσταντίνου και το υπ΄ αυτόν Εκκλησιαστικό Συμβούλιο.

Στις Ιερές Ακολουθίες έψαλλαν θαυμάσια Χοροί Ιεροψαλτών υπό την διεύθυνση του κ. Γεωργίου Ζαζιά, Πρωτοψάλτου του Ι. Ναού των Ευβοέων Αγίων και του κ. Κωνσταντίνου Δέδε, Ιεροψάλτου του Ι. Ναού Αγίου Ιωάννου Χαλκίδος. 

Στην εορτή των Ευβοέων Αγίων συμμετείχαν πολλοί Ευβοείς από πολλά σημεία, οι οποίοι είχαν και την ευκαιρία να προσκυνήσουν Ιερά Λείψανα πολλών εκ των Ευβοέων Αγίων, όπως του Αγίου Ρηγίνου Σκοπέλου, του Αγίου Νικολάου του Σικελιώτου, του Αγίου Τιμοθέου Ευρίπου, του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, του Οσίου Συμεών του μονοχίτωνος και ανυποδήτου και του Αγίου Νεκταριου, την Τιμία Κάρα του Οσίου Δαυΐδ και Ιερό ένδυμα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου.