Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ

Ιατρικό Συνεδριακό Κέντρο
"Γ.Ν. Παπανικολάου" στην Κύμη.


ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Μοχλός διαπεριφερειακής ανάπτυξης
Η Κως τον αξιοποιεί ως η πατρίδα του Ιπποκράτη.
Η Κύμη πρέπει να τον αξιοποιήσει
ως η πατρίδα του Γ. Παπανικολάου.
Ολοκληρωμένη πρόταση του Δήμου Κύμης.

Στην διημερίδα που διοργάνωσε στην Ερέτρια το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Μαρτίου ο Υπουργός Τουρισμού κ. Μαρκόπουλος, με θέμα την Τουριστική Ανάπτυξη, ο Δήμαρχος Κύμης στην τοποθέτηση του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το Ινστιτούτο Τεκμηρίωσης, Πληροφόρησης και Έρευνας του Καρκίνου Γ.Ν. Παπανικολάου, που ιδρύθηκε στην Κύμη σε συνεργασία με την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η πόλη της Κύμης είναι η πατρίδα του παγκοσμίου φήμης Έλληνα γιατρού και ερευνητή, πρέπει και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και του τουρισμού.
Η πόλη της Κύμης μπορεί να χαρακτηριστεί και να ενταχθεί στο δίκτυο των Πόλεων Υγείας, των πόλεων εκείνων δηλαδή που προάγουν την υγεία και φιλοξενούν επιστημονικές εκδηλώσεις. Πρώτο βήμα γι’ αυτήν την επιδίωξη αποτέλεσε η αγορά από τον Δήμο της οικίας Παπανικολάου για την στέγαση του Ινστιτούτου και την δημιουργία Μουσείου, ενώ επόμενο βήμα είναι η ίδρυση Συνεδριακού Κέντρου με στόχο την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού.
Ως συνεδριακός τουρισμός ορίζεται ο τουρισμός ο οποίος συνδέεται με την παρακολούθηση συνεδρίων, εκθέσεων κλπ και αντιπροσωπεύει μια σημαντική αγορά σε διεθνές επίπεδο. Οι νέες, ή ειδικές μορφές Τουρισμού, μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην περαιτέρω ανάπτυξη τόπων και επιχειρήσεων, να ενδυναμώσουν την τουριστική δραστηριότητα στην ελληνική ύπαιθρο και να ενισχύσουν το ελληνικό τουριστικό προϊόν στις διεθνείς αγορές.
Στην πατρίδα του Γεωργίου Παπανικολάου πιστεύουμε πως είναι επιβεβλημένη η χωροθέτηση για ένα αυστηρά Ιατρικό Συνεδριακό Κέντρο, που δεν υπάρχει στη χώρα μας.
Μπορεί να αναδείξει την Κύμη σε παγκόσμιο τουριστικό προορισμό, αποτελώντας πόλο έλξης για επιστήμονες από όλο τον κόσμο με την διοργάνωση διεθνών συνεδρίων και εκδηλώσεων και να συμβάλλει καθοριστικά τόσο στην ανάπτυξη της Εύβοιας αλλά και της Στερεάς Ελλάδας, μέσω του συνεδριακού ιατρικού τουρισμού. Παράδειγμα τέτοιου είδους τουρισμού αποτελεί η Κως, πατρίδα του Ιπποκράτη.
Η πρότασή μας να γίνει η Κύμη πρότυπη πόλη Υγείας, δεν είναι ανέφικτη ούτε ουτοπική, αρκεί να εκτιμηθεί το μέγεθος του έργου και της προσφοράς στην ανθρωπότητα του Γ.Ν. Παπανικολάου και να υπάρξει η βούληση της πολιτείας για την συνέχιση αυτού του έργου και με την στήριξη της δημιουργίας του Συνεδριακού Κέντρου.
Η χρηματοδότησή του μπορεί να γίνει από τα αρμόδια Υπουργεία αλλά και μέσω του ΕΣΠΑ. Ένα από τα ελάχιστα ίσως διαπεριφερειακά έργα του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου, που να αφορά τον κοινό κορμό παρεμβάσεων σε:
· κοινωνικές υποδομές
· υγεία και κοινωνική αλληλεγγύη
· πολιτισμός – τουρισμός
· πολιτικές βιώσιμης αστικής ανάπτυξης
· πολιτικές ενίσχυσης ορεινών, μειονεκτικών, νησιωτικών περιοχών