Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Σε ελεύθερη πτώση η τιμή του ελαιολάδου

Προτού καλά-καλά ξεκινήσει η καινούργια ελαιοκομική περίοδος 2009-2010 και οι τιμές παραγωγού στο ελαιόλαδο βρίσκονται σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία σε ελεύθερη πτώση, ενώ σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η κατάσταση αυτή θα είναι δύσκολα αναστρέψιμη.
Το πρώτο κιόλας δεκαήμερο της νέας ελαιοκομικής περιόδου στην Ιταλία και οι τιμές παραγωγού κατρακύλησαν για τα φρέσκα λάδια από τα 3,25 ευρώ το κιλό στα 2,50 – 2,60 ευρώ.
Ανάλογες πιέσεις δέχονται και τα ισπανικά ελαιόλαδα, καθώς την περασμένη εβδομάδα οι τιμές ex factory για το έξτρα παρθένο υποχώρησαν στα 2,10 ευρώ το κιλό, για τα παρθένα λάδια στα 2 ευρώ, ενώ οι βιομηχανικοί άσοι κινούνται στα επίπεδα των 1,90 ευρώ το κιλό.
Πιστό αντίγραφο της προηγούμενης σοδειάς φαντάζουν στα μάτια των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών οι πρώτες μέρες της νέας ελαιοκομικής περιόδου. Οι ελάχιστες προσφορές του ιταλικού εμπορίου για τα πρώιμα εξαιρετικά ελαιόλαδα, με οξύτητες κάτω των τριών γραμμών, δεν υπερβαίνουν τα 2,40 ευρώ το κιλό, ενώ για τα λάδια της προηγούμενης σοδειάς οι προσφερόμενες τιμές (cif στην Ιταλία) κινούνται στα επίπεδα των 2,25 ευρώ  - στα όρια των 2 ευρώ, δηλαδή, για τον ελαιοκαλλιεργητή – ενώ στα βιομηχανικά πεντάρια οι τιμές διαμορφώνονται πλέον κάτω από το 1,90 ευρώ το κιλό.