Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

ΔΗΜΟΣ ΑΥΛΩΝΟΣ

Ο Δήμος Αυλώνος κατασκευάζει τμήμα αγωγού όμβριων στον δρόμο Χάνια Αυλωνάρι. Ο νέος αγωγός συνδέεται με τον ήδη υφιστάμενο αγωγό (κατασκευάστηκε το 2000), από τον Άγιο Νεκτάριο και σε μήκος 200 περίπου μέτρων. Το έργο αυτό υλοποιείται με βάση την 129/2009 εγκεκριμένη Μελέτη της ΤΥΔΚ Νομού Ευβοίας, έχει προϋπολογισμό 30.000 Ευρώ και έχει ανατεθεί σε εργολάβο με Πρόχειρο Διαγωνισμό. Η διάμετρος του αγωγού είναι Φ80 και σε κάθε 40 μέτρα τοποθετείται φρεάτιο με μαντεμένιες σχάρες. Επίσης θα προστεθούν πέραν των προβλεπομένων στην μελέτη φρεατίων και όσα επιπλέον φρεάτια χρειάζονται στα σημεία που συναντάται με το δίκτυο αποχέτευσης. Επίσης αντικαθίσταται στο τμήμα αυτό και το δίκτυο ύδρευσης. Εκπονείται συμπληρωματική μελέτη με την οποία προστίθεται στο τμήμα αυτό πεζοδρόμιο και ρείθρο συνολικού πλάτους 90 εκατοστών. Μετά την ολοκλήρωση του έργου δοθεί σε χρήση επιπλέον πλάτος στο οδόστρωμα περίπου ενός μέτρου.
Όπως είναι φυσικό κατά την εκτέλεση του έργου προκλήθηκαν ζημίες στα δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης οι οποίες αποκαθίστανται άμεσα. Κατά την εκτέλεση του έργου διαπιστώνονται και προβλήματα που υπάρχουν στα δίκτυα. Άλλα από αυτά επιλύονται και άλλα θα περιληφθούν σε μελλοντικό έργο, όπως π.χ. η αντικατάσταση και η αναδιάρθρωση του δικτύου αποχέτευσης. Στόχος μας είναι να μην διαρκέσουν πέραν του αναγκαίου τα προβλήματα στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης γιαυτό υπάρχει διαρκής εποπτεία του έργου από τους Μηχανικούς του Δήμου. Επίσης η διαρκής εποπτεία εστιάζεται σε αυτό κάθε αυτό το έργο της κατασκευής του αγωγού όμβριων έτσι ώστε να διασφαλίζεται η απόλυτη λειτουργικότητά του.
Το έργο αυτό είναι σημαντικό γιατί θα διοχετεύσει άμεσα τα όμβρια που έως τώρα έκαναν τον δρόμο ποτάμι σε αυτό το τμήμα αλλά και γιατί αποτελεί κρίσιμο τμήμα ενός γενικότερου δικτύου αποχέτευσης όμβριων που προγραμματίζουμε για το έτος 2010 στο Αυλωνάρι.
Στο Τεχνικό Πρόγραμμα του έτους 2010 πρόκειται να εντάξουμε ένα μεγαλύτερο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας το οποίο θα περιλαμβάνει:
· Συνέχιση του αγωγού όμβριων που ήδη κατασκευάζεται τουλάχιστον έως το ύψος του Ειρηνοδικείου.
· Διευθέτηση των όμβριων στην άλλη πλευρά του δρόμου, όπου απαιτείται.
· Κατασκευή πεζοδρομίου μεταβλητού πλάτους πάνω από τον αγωγό όμβριων.
· Φωτισμός του δρόμου και του πεζοδρομίου.
· Επίσης θα συνεχιστεί έως το ύψος του Αγίου Νεκταρίου η κατασκευή πεζοδρομίων και ο ηλεκτροφωτισμός του δρόμου Χάνια- Αυλωνάρι
· Προγραμματίζουμε παράλληλα την εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή κόμβου στη διασταύρωση με τον περιφερειακό δρόμο των Χανίων
Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ξεκινά ήδη την εκπόνηση σχετικής προμελέτης για να προσδιοριστεί το κόστος. Αντίστοιχο έργο ανάπλασης των πεζοδρομίων, διαμόρφωσης πεζοδρομίων και ηλεκτροφωτισμός προγραμματίζεται και για τον οικισμό των Χανίων.
Στόχος μας είναι να αποκτήσει επιτέλους το κέντρο του Δήμου μας αστικές υποδομές που θα διευκολύνουν την μετακίνηση των πεζών και την ασφαλή διέλευση των οχημάτων, προϋποθέσεις αναγκαίες για την βελτίωση της ποιότητας ζωής μας. Η κατασκευή των έργων που ξεκίνησαν ήδη είναι μία αυτονόητη οφειλή σε όλους τους κατοίκους, ιδίως του Αυλωναρίου και των Χανίων, που διαρκώς κινδυνεύουν σε αυτόν τον δρόμο. Στόχος είναι επίσης η προστασία και η αναβάθμιση των παρόδιων ιδιοκτησιών.
Συνεπώς δεν έχει θέση ούτε η γκρίνια ούτε η απογοήτευση για το γεγονός ότι έστω και αργά τα έργα αυτά γίνονται!!! Σημασία έχει ότι χρονίζοντα προβλήματα επιτέλους λύνονται.