Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Χαλκίδα 14 Νοεμβρίου 2009
 
14Ο ΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
 
Με μεγάλη επιτυχία, διεξήχθη το 14ο Γενικό Ιερατικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, την Πέμπτη 5 και την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009, στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κανήθου Χαλκίδος, υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου, με γενικό θέμα: «ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ».
   Στην Προσφώνησή του, κατά την έναρξη του Συνεδρίου, ο Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε στην αξία των Ιερατικών Συνάξεων για τη ζωή του Ιερού Κλήρου, αλλά και ολόκληρης της Τοπικής Εκκλησίας.

   Κατά την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου και το πρωί μίλησαν: α) Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Θερμός – Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, Κληρικός της Ι. Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας με θέμα «Η ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΜΑΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» και β) ο Αρχιμ. π. Φιλόθεος Θεοχάρης – Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και Ιεροκήρυκας με θέμα «Η ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ», ενώ στη συζήτηση που ακολούθησε κατετέθησαν απόψεις από πολλούς συνέδρους για την ποιμαντική μας διακονία στο σημερινό έντονα μεταβαλλόμενο κόσμο.
   Το απόγευμα της πρώτης ημέρας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος εισηγήθηκε περί θεμάτων, αφορώντων την διοίκηση των Ιερών Ναών, των Ιδρυμάτων κλπ. Τονίζοντας ιδιαιτέρως, όπως κάθε φορά, την μεγάλη σημασία της ευταξίας και της οικονομικής διαφανείας.
 Την επομένη ημέρα, Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, συλλειτουργούντων και δέκα Κληρικών και αμέσως μετά ο Αρχιμ. π. Νικόδημος Ευσταθίου εισηγήθηκε με θέμα «ΙΕΡΟΥΡΓΕΙΝ Ή  ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΕΙΝ», αναφερθείς σε λειτουργικά ζητήματα της Εκκλησίας μας.
Στην συζήτηση που ακολούθησε και η οποία υπήρξε ιδιαίτερα γόνιμη, οι Ιερείς ανέπτυξαν τούς προβληματισμούς και τις προτάσεις τους για την καλύτερη ποιμαντική αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων, βγήκαν εποικοδομητικά και χρήσιμα συμπεράσματα.
Κλείνοντας το Συνέδριο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος ανακεφαλαίωσε όλα όσα ειπώθηκαν και έδωσε τις απαραίτητες κατευθύνσεις για την σωστή επιτέλεση της διακονίας μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Εισηγήσεις και η Θεία Λειτουργία μεταδόθηκαν σε απευθείας σύνδεση από το Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως στους 97, 7 μεγακύκλους των FM.