Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ –
ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΚΑΙ ΝΥΝ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

 
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμήθηκε στη Χαλκίδα η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, του οποίου το όνομα φέρει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος και ο προκάτοχός του, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος.
Το εσπέρας της Πέμπτης 12ης Νοεμβρίου 2009 τελέσθηκε στον κατάμεστο από ευσεβείς χριστιανούς Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του εορτάζοντος Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου, Σύρου κ. Δωροθέου, Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου, Κορίνθου κ. Διονυσίου, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου και του Θεοφιλεστάτου Επίσκόπου Θερμοπυλών κ. Ιωάννου – Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Πεντέλης. Στον Εσπερινό παρέστησαν πολλοί επίσημοι και οι Δικηγόροι της Πόλεώς μας για να τιμήσουν τον Προστάτη Άγιό τους, τον Ιερό Χρυσόστομο.
Αμέσως μετά τον Εσπερινό επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη μας και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Αρχιεπισκοπής και άλλους Κληρικούς, και με εγκαρδιότητα ευχήθηκε δεόντως για τα ονομαστήριά του.  
Την κυριώνυμη ημέρα Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009, στον Μητροπολιτικό Ναό, παρουσία πολλών ευσεβών χριστιανών, οι οποίοι κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό, αλλά και τον προαύλιο χώρο του, τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, με τη συμμετοχή και των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, Καισαριανής κ. Δανιήλ, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, και Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, συμπροσευχομένου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κανώπου κ. Σπυρίδωνος εκ του Πατριαρχείου της Αλεξανδρείας. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Παν. Αρχιμ. π. Τιμόθεος Μπαϊμπάκης, Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος αναφέρθηκε στο βίο του εορτάζοντος Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ενώ παράλληλα ευχήθηκε με πολύ όμορφα και συγκινητικά λόγια εκ μέρους του Ιερού Κλήρου και του ευσεβούς λαού της Ιεράς Μητροπόλεως στους εορτάζοντες Μητροπολίτες.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβ. Καρυστίας ευχήθηκε εκ μέρους των Μητροπολιτών και αντιφώνησε ευχαριστώντας και εκ μέρους και του πρώην Χαλκίδος ο Μητροπολίτης μας.
Το απόγευμα της κυριωνύμου ημέρας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας δέχθηκε τις ευχές των Αρχών και του Λαού στο Πνευματικό Κέντρο του Μητροπολιτκού μας Ναού, κάτω από την όμορφη μελωδία της Χορωδίας - Ορχήστρας Νέων της Ιεράς Μητροπόλεως, υπό τη διεύθυνση του κ. Παύλου Κουρμπέτη.
Η ισόγειος Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου ήταν ασφυκτικά γεμάτη από πολλούς, επωνύμους και ανωνύμους, οι οποίοι προσήλθαν να ευχηθούν στον Μητροπολίτη μας, μεταξύ των οποίων και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος κ. Δαμασκηνός, κληρικοί – διακονούντες στην Ιερά Σύνοδο και άλλες Μητροπόλεις, άρχοντες του τόπου και πλήθος πολύ του λαού, ενώ συγκινητική υπήρξε και η τηλεφωνική επικοινωνία πολλών ανθρώπων, οι οποίοι ευχήθηκαν δεόντως στον Σεβασμιώτατο.
Σε όλες τις εκδηλώσεις ο Μητροπολίτης μας εξέφρασε τις διάπυρες ευχαριστίες του προς όλους εκείνους οι οποίοι εξέφρασαν τα καλά τους αισθήματα προς το πρόσωπό του, αλλά και το πρόσωπο του Γέροντος αγίου πρώην Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και παρακάλεσε όλοι να προσεύχονται στο Θεό και για τους δύο, όπως πάντοτε ο ίδιος πράττει.
 
 
ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ