Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

ΒΟΥΛΗ


Βολές εκατέρωθεν
Κόντρα στη Βουλή για τις αλλαγές στην ΕΛ.ΑΣ. και την Αντιτρομοκρατική

Πολιτική κόντρα σημειώθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή ανάμεσα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης Χρήστο Μαρκογιαννάκη και το βουλευτή του ΛΑΟΣ Θανάση Πλεύρη για τις αλλαγές που υπήρξαν στα ηγετικά κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.
Ο κ. Πλεύρης, σε ερωτήσή του υποστήριξε πως πριν την ζητηθείσα παραίτηση του κ. Βασίλη Τσιατούρα, «μέλη πολιτικού κόμματος δεν επέτρεψαν στους αστυνομικούς να κάνουν τη ....
δουλειά τους», καθώς καταδίωκαν νεαρούς ταραξίες που «βαφτίζουν τους εαυτούς τους αντιεξουσιαστές και περνούν την ώρα τους σε καφετέριες στα Εξάρχεια».
«Για ποιον λόγο κατά παράβαση των καθηκόντων σας κάνατε παρέμβαση, δίνοντας την εντύπωση πως μέλη ενός κόμματος τυγχάνουν ασυλίας. Για ποιον λόγο ακριβώς αποπέμψατε τον αστυνομικό διευθυντή; Υπάρχει κάποιος νόμος που να μην επιτρέπει σε αστυνομικούς να κάνουν έλεγχο σε χώρο που γίνεται παρουσίαση βιβλίου;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ.
Απαντώντας, ο υπουργός υπογράμμισε πως «η Αστυνομία έκανε λάθος, παρευρισκόμενη σε έναν χώρο που δεν έπρεπε. Ας μην ενοχοποιούμε κόμματα και ιδέες που πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Κανείς πολίτης δεν υπόκειται σε διακριτική μεταχείριση. Πρέπει όμως να υπάρχει σοβαρότητα, επαγγελματισμός, σεβασμός στην ανθρώπινη ελευθερία και δικαιώματα».
Από την άλλη, ο υπουργός υποστήριξε πως από την πρώτη στιγμή, «δεν δεχθήκαμε να συνεχιστεί ένα απαράδεκτο φαινόμενο καταστροφών, ζωνών ανομίας που παρουσιάστηκαν ως κάτι το ιδιαίτερο, ενώ έγιναν ορμητήρια για παράνομες πράξεις. Αυτά έχουν τελειώσει, γιατί υπάρχει πολιτική βούληση εκ μέρους μας».
Αμέσως μετά, ο Μ.Χρυσοχοΐδης κλήθηκε να απαντήσει σε παρεμφερή ερώτηση του πρώην ομολόγου του Χρήστου Μαρκογιαννάκη, που αφορούσε τις αλλαγές στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, αλλά και την εν γένει μέχρι στιγμής υπουργική πολιτεία του.
«Αποπέμψατε τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., ενώ η ευθύνη είναι δική σας. Εσείς δώσατε το εναρκτήριο λάκτισμα να μπουν τα ΜΑΤ στα Εξάρχεια και να κινηθούν όπως κινήθηκαν, καλώς ή κακώς» είπε ο κ. Μαρκογιαννάκης. Όσο για τους νεαρούς, «βγαίνουν κάθε τόσο και τα σπάνε. Μήπως αποστρατεύσατε το νέο διοικητή που τοποθετήσατε;»
«Μην προκαλείτε. Καθίστε στο κόμμα σας και κάνετε αυτοκριτική για το ότι διαλύσατε το κράτος και το ότι δεν βρήκαμε ούτε μολύβια στα υπουργεία» απάντησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Απέναντι στο επιχείρημα του κου Μαρκογιαννάκη, πως οι αλλαγές στην Αντιτρομοκρατική, οφείλονται στις «εκδικητικές διαθέσεις μυστικοσύμβουλου του πρωθυπουργού», ο υπουργός τόνισε πως «η ηγεσία της Υπηρεσίας πρέπει να αλλάξει ολόκληρη. Εγώ τιμώ τους αξιωματικούς. Δεν τους πετώ στα σκουπίδια όπως εσείς. Οι επιλογές μας θα είναι αξιοκρατικές. Η αντιτρομοκρατική, και όλες οι άλλες υπηρεσίες που παρατήσατε, θα ξαναμπούν μπροστά - θα ξαναγίνουν υπηρεσίες του κράτους και θα υπηρετούν τους πολίτες. Οι κομματάρχες, οι αρεστοί και τα υπόλοιπα που κάνατε, τελείωσαν πια».
«Η σύλληψη του Ριτζάι που έγινε, δεν έγινε από την αστυνομία τη δική σας, γιατί δεν προλάβατε να την φτιάξετε όπως θέλετε. Αυτή η αστυνομία, ο αρχηγός της Ασφάλειας που έβαλα εγώ, συνέλαβε τον Ριτζάι» επέμεινε ο Χρ.Μαρκογιαννάκης.
«Κάνετε δύο κρίσιμα λάθη. Δεν είναι δεξιά η Αστυνομία, ανήκει στην πατρίδα. Επειδή όμως, θεωρείτε ιδιοκτησία σας την Αστυνομία, μου ζητάτε να ζητήσω συγγνώμη. Κάνετε λάθος. Εσείς ταπεινώσατε τους αστυνομικούς και ντρέπονταν τον Δεκέμβριο τα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο» είπε.
«Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Εδώ ασκούμε πολιτική στο όνομα του ελληνικού λαού. Καθίστε στο κόμμα σας, κάνετε αυτοκριτική, κουβεντιάστε με τον νέο αρχηγό που έρχεται και ελάτε μετά να συζητήσουμε με σοβαρότητα, για το πώς θα υπηρετήσουμε το λαό και την πατρίδα» κατέληξε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Οι κ.κ. Μαρκογιαννάκης και Πλεύρης κατηγόρησαν επισης τον κ. Χρυσοχοΐδη, και την κυβέρνηση συνολικότερα, για τη σπουδή, όπως είπαν, να ανακοινώσουν τον θάνατο Πακιστανού μετανάστη από βασανιστήρια σε αστυνομικό τμήμα, ενώ το ιατροδικαστικό πόρισμα, απέδωσε τον θάνατο σε παθολογικά αίτια - και αξίωσαν από τον υπουργό να ζητήσει δημόσια συγγνώμη.