Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Με καχυποψία στο διάλογο
«Kόκκινη γραμμή» για τη ΓΣΕΕ τα όρια ηλικίας και το ύψος των συντάξεων

Η ΓΣΕΕ θέτοντας την «κόκκινη γραμμή» στα όρια ηλικίας και στο ύψος των συντάξεων και εμμένοντας στην ανατροπή όλων των αντεργατικών νόμων, προσέρχεται στο διάλογο για το Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις.
Με καχυποψία υποδέχεται η Αριστερά τον «κοινωνικό διάλογο» της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού Συστήματος, προειδοποιώντας για νέα «κατεδάφιση» ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Σχολιάζοντας και τα στοιχεία που παρουσίασε η κυβέρνηση για την οικονομική κατάρρευση των Ταμείων, η Συνομοσπονδία τονίζει ότι εκείνο που επιβεβαιώνεται για το Ασφαλιστικό από τα οικονομικά στοιχεία, είναι η ανάγκη είσπραξης των εισφορών, η πάταξη της εισφοροδιαφυγής, της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, η συνεπής καταβολή των εισφορών κράτους και εργοδοτών, η δημιουργία του ειδικού αποθεματικού κοινωνικής αλληλεγγύης, κλπ.
Απαραίτητη προϋπόθεση, σημειώνει η ΓΣΕΕ, είναι η κυβέρνηση να καταθέσει τη δική της συγκεκριμένη πρόταση, για την ανατροπή όλων των αντιασφαλιστικών και αντεργατικών διατάξεων.
Ειδικότερα, όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ μετά την συνεδρίαση της......
Εκτελεστικής Επιτροπής, στην πρόσκληση διαλόγου για το Ασφαλιστικό και τις εργασιακές Σχέσεις, «η Συνομοσπονδία θα πάρει μέρος (όπως σταθερά γίνεται για κάθε βήμα διαλόγου και διαπραγμάτευσης) με ξεκαθαρισμένες και απόλυτα τεκμηριωμένες θέσεις».
«Η κόκκινη γραμμή των Συνδικάτων αφορά τα όρια ηλικίας και το ύψος των Συντάξεων και αυτό να είναι απόλυτα ξεκάθαρο για όλους» τονίζει ακόμη η ΓΣΕΕ.
Για το θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων, «εμμένουμε στις θέσεις μας για ανατροπή όλων των αντεργατικών Νόμων, όπως εξάλλου και εκπρόσωπος-επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΕ αναπτύσσει στην σχετική επιτροπή, τα αποτελέσματα της οποίας θα αποτελέσουν την βάση διαλόγου και διαπραγμάτευσης ΓΣΕΕ και υπουργείου Εργασίας».
Για τους συμβασιούχους επιβεβαιώνεται «η πρόταση Νόμου της ΓΣΕΕ (η οποία υποβλήθηκε το 2004), καθώς και η διαχρονική μας αντίθεση στα ΠΔ 164 και 180/2004, τα οποία άφησαν χιλιάδες εργαζόμενους συμβασιούχους σε εκκρεμότητα».
Ειδικότερα για τα προγράμματα Stage και τις άλλες εκκρεμείς εργασιακές σχέσεις, τονίζει η ΓΣΕΕ, θα πρέπει «να υπάρξει δίκαιη ρύθμιση, η οποία θα αντιμετωπίζει με ισοτιμία και μοριοδότηση την προϋπηρεσία των συμμετεχόντων σε προγράμματα Stage (Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) και θα λαμβάνει πρόνοια και για τις άλλες μορφές εργασίας, χωρίς να εξαιρούνται οι άνεργοι ως προς την μοριοδότηση για συμμετοχή στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ».
»Η ισονομία και ισοπολιτεία πρέπει επιτέλους να κυριαρχήσει στη Δημόσια Διοίκηση, ώστε με διαφάνεια και αξιοκρατία μέσω ΑΣΕΠ να καλύπτονται όλες οι κενές θέσεις».
Ο προϋπολογισμός και η φορολογική πολιτική, θα συζητηθούν αναλυτικά και διεξοδικά στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου την Παρασκευή 18/12/2009, στο οποίο θα προσδιοριστούν οι δράσεις και οι αντιδράσεις του Συνδικαλιστικού Κινήματος για το επόμενο διάστημα. (κοινωνική πολιτική, εργασιακά, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ανεργία, κ.ά).
Τέλος η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ διαμαρτύρεται εντονότατα για την ποιότητα και τα στοιχεία «έρευνας», σχετικά με τις αμοιβές των συνδικαλιστικών στελεχών, κάνοντας λόγο για «κουβάρι ψευδών, ανακριβειών και χαλκευμένων στοιχείων».
«Η απαξίωση των συνδικάτων και των ηγεσιών τους αποτελεί για πολλούς ομολογημένο στόχο. Το πράττουν ωμά και απροκάλυπτα. Η ΓΣΕΕ ούτε τις θεσμικές της εκπροσωπήσεις, ούτε τους θεσμούς συμμετοχής μέσω καθολικών ψηφοφοριών θα εγκαταλείψει. Προκειμένου να επιτελέσει το έργο της ως κεντρικού κοινωνικού διαπραγματευτή δεν παραδίδει τα στελέχη της στις αδηφάγες ορέξεις όποιων τους επιθυμούν 'εύκολη' λεία συναλλαγών και διαφθοράς» τονίζει χαρακτηριστικά η ΓΣΕΕ.

Οι αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης
Να απορρίψουν κατηγορηματικά την πολυχρησιμοποιημένη βιτρίνα του «κοινωνικού διαλόγου» και να γυρίσουν την πλάτη σε όσους συμμετέχουν σε αυτόν, καλεί τους εργαζομένους το ΚΚΕ.
«Η νέα σφαγή στα ασφαλιστικά δικαιώματα έχει αποφασιστεί στην ΕΕ εδώ και χρόνια με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ενώ το έλλειμμα, που τώρα χρησιμοποιείται ως άλλοθι, δεν το δημιούργησαν οι εργαζόμενοι. Τα ταμεία άδειασε και συνεχίζει να τα αδειάζει η θρασύτατη ληστεία που υφίστανται από τους μεγαλοεπιχειρηματίες επί δεκαετίες».
»Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία. Καμιά αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης, καμιά μείωση στις συντάξεις. Να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Για να έχει η πάλη σήμερα αποτελέσματα πρέπει τα λαϊκά στρώματα να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, από τις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Πρέπει να πάρουν πίσω την ψήφο τους με την αγωνιστική τους δράση».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε: «Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα ... Ο κ. Παπανδρέου προεκλογικά έταζε 'λαγούς με πετραχήλια' και σήμερα γίνεται 'λαγός' των προεκλογικών του υποσχέσεων».
«Η κυβέρνηση θα πάθει τα ίδια που έπαθε ο Σημίτης με τα μέτρα Γιαννίτση. Όποιος σπέρνει ανέμους στο ασφαλιστικό, θερίζει κοινωνικές θύελλες» προειδοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως δήλωσε ο Δημ.Στρατούλης μέλος της εργατικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση με οποιοδήποτε πολιτικό αντάλλαγμα την αφαίρεση δικαιωμάτων των ασφαλισμένων της χώρας μας».
»Τη μαύρη τρύπα στην οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων δεν τη δημιούργησαν οι εργαζόμενοι. Τη δημιούργησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που τα προηγούμενα χρόνια ανέχτηκαν, στήριξαν ή και συνεργαστήκαν στη λεηλασία των αποθεματικών της κοινωνικής ασφάλισης, είτε μέσω των άτοκων καταθέσεων τους στις τράπεζες για πολλά χρόνια, είτε με την τοποθέτηση τους στο χρηματιστηριακό τζόγο και στα δομημένα ομόλογα, είτε με τις χαριστικές ρυθμίσεις προς όσες επιχειρήσεις κάνουν συστηματική εισφοροδιαφυγή, εισφοροαποφυγή και εισφοροκλοπή. Και που επίσης με τις πολιτικές τους αύξησαν την ανεργία και γενίκευσαν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση των εσόδων της κοινωνικής ασφάλισης».
»Η κοινωνική ασφάλιση και οι συντάξεις δεν χρειάζονται τη νέα κατεδάφισή τους που προωθεί η κυβέρνηση, αλλά στήριξη και αναβάθμιση με την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και την ενίσχυση της δημόσιας χρηματοδότησης τους».