Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

ΕΠΟ

Ανακοίνωση Διεύθυνσης
Ανάπτυξης Διαιτησίας
Με αφορμή σχόλια που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια τηλεοπτικών μεταδόσεων ή εκπομπών και αφορούν κανόνες του ποδοσφαίρου, προς αποφυγή σύγχυσης και παρερμηνείας των σχετικών κανονισμών, η Διεύθυνση Ανάπτυξης Διαιτησίας της ΕΠΟ αποσαφηνίζει τα εξής:

Διαδικασία πέναλτι  (Σελ. 124-Κανόνας 14)
-Η προσποίηση εκτέλεσης λακτίσματος πέναλτι, για να παραπλανήσει τον αντίπαλο, επιτρέπεται ως μέρος του παιχνιδιού. Συνεπώς όταν ο παίκτης που εκτελεί το πέναλτι , τρέχει και σταματά για να περιμένει να ξεγελασθεί ο αντίπαλος τερματοφύλακας και αμέσως μετά .........
σουτάρει προς την εστία και επιτύχει τέρμα, το τέρμα είναι κανονικό.
Παραβάσεις που διαπράττονται σε βάρος τερματοφυλάκων (Σελ. 113-Κανόνας 12)
-Αποτελεί παράπτωμα για έναν παίκτη, η παρεμπόδιση του αντίπαλου τερματοφύλακα, όταν αυτός επιχειρεί να διώξει την μπάλα από τα χέρια του.
-Ενας παίκτης πρέπει να τιμωρείται για επικίνδυνο τρόπο παιχνιδιού, εάν λακτίσει ή επιχειρήσει να λακτίσει την μπάλα, όταν ο τερματοφύλακας είναι στην διαδικασία, να την διώξει από την κατοχή του.
-Αποτελεί παράβαση, ο αντικανονικός περιορισμός της κίνησης του τερματοφύλακα, π.χ. κατά την εκτέλεση ενός κόρνερ.

Κατοχή της μπάλας από τον τερματοφύλακα (Σελ. 112-Κανόνας 12)
-Ενας τερματοφύλακας, μέσα στη δική του περιοχή πέναλτι, θεωρείται ότι έχει την κατοχή της μπάλας :
α.Οσο βρίσκεται η μπάλα μεταξύ των χεριών του ή  μεταξύ του χεριού του και οποιασδήποτε επιφάνειας (π.χ. έδαφος, σώμα του)
β.Οσο κρατά την μπάλα, στο τεντωμένο ανοικτό χέρι του.
γ.Οσο αναπηδά την μπάλα στο έδαφος ή την πετά στον αέρα  και ετοιμάζεται να την κλωτσήσει για να τη διώξει.
δ.Οσο ο τερματοφύλακας έχει αποκτήσει κατοχή , όπως αναφέρεται παραπάνω, δεν μπορεί να μαρκαριστεί από αντίπαλο. Ο τερματοφύλακας δεν επιτρέπεται να έχει την κατοχή της μπάλας περισσότερο από έξι (6) δευτερόλεπτα.