Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

ΚΥΠΡΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ
Πολιτικές σκοπιμότητες «βλεπουν» πίσω από την αποτρόπαιη πράξη της κλοπής των λειψάνων του Τάσσου Παπαδόπουλου, τόσο ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, όσο και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Εν τω μεταξύ, οι έρευνες για την ταυτότητα των δραστών συνεχίζεται.

Πρώτος ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, σε δήλωσή του από τις Βρυξέλλες -όπου βρισκόταν για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή, όταν έγινε γνωστή η σύληση του τάφου του Τ.Παπαδόπουλου- μίλησε για προβοκάτσια. Ο κ. Χριστόφιας απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία «μπροστά σε αυτήν την προβοκάτσια».
Σε δηλώσεις του, την Κυριακή, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ χαρακτήρισε το ......
γεγονός προβοκάτσια από εκείνους που είναι ενοχλημένοι από τη διαδικασία των συνομιλιών.
Οι δύο ηγέτες συνεχίζουν τις συνομιλίες τους για την επίλυση του Κυπριακού το απόγευμα της Δευτέρας.
Συνεχίζονται οι έρευνες
Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την ταυτότητα και τα κίνητρα αυτών που εξαφάνισαν το λείψανο του τέως πρόεδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου.
Μέχρι στιγμής τα μόνα στοιχεία που έχει η Αστυνομία είναι αυτά που έχουν προκύψει από την μελέτη του συλημένου τάφου. Σύμφωνα με την τηλεόραση του ΡΙΚ, αστυνομική πηγή ανέφερε ότι «οι δράστες έδειχναν να μην βιάζονται, έδειχναν σίγουροι ότι τίποτα δεν θα έμπαινε εμπόδιο στην εκτέλεση του σχεδίου της σύλησης του τάφου και της κλοπής της σορού».
Οι δράστες σήκωσαν από τον τάφο την πλάκα από γρανίτη, βάρους 250 κιλών, και την τοποθέτησαν ακριβώς δίπλα, χωρίς να προκαλέσουν σ' αυτήν ίχνος ζημιάς.
Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να μετακινήθηκε η πλάκα από δυο άτομα, αν χρησιμοποίησαν κάποιο αντικείμενο, όπως σωλήνα.
Ερωτήματα προκαλεί και το σημείο όπου βρέθηκε το χώμα, που οι δράστες αφαίρεσαν για να ανασύρουν το φέρετρο. Όπως προκύπτει, για την αφαίρεση του χώματος οι δράστες χρησιμοποίησαν μόνο φτυάρια. Η απόλυτη συμμετρία, στην οποία βρέθηκε το χώμα, δε, παραπέμπει σε ένα ή δυο άτομα και όχι περισσότερα.
Σύμφωνα με την εκτίμηση ειδικών, η αφαίρεση του χώματος δεν θα διήρκεσε περισσότερο από μισή ώρα.
Οι δράστες ανέσυραν το φέρετρο, χωρίς να προκαλέσουν σ' αυτό την παραμικρή ζημιά, ενώ πολύ προσεκτικά πήραν την σορό από το φέρετρο.
Οι εργασίες τοποθέτησης της επιτύμβιας στήλης και της ταφόπλακας, άρχισαν πριν από δυο εβδομάδες και ολοκληρώθηκαν την περασμένη Τρίτη, τρία 24ωρα πριν από την σύληση του τάφου.
Οι εργάτες που τοποθέτησαν την πλάκα φέρονται να κατέθεσαν ότι η πλάκα είχε επικολληθεί στην τσιμεντένια βάση του τάφου.