Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ
Βουλευτής Ν. Ευβοίας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2009
ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ ΤΑ ΕΡΓΑ 

Στις καλένδες παραπέμπονται δύο σημαντικά  έργα ανάπτυξης για την Εύβοια ,αυτό της ολοκλήρωσης της μαρίνας τουριστικών σκαφών Σκύρου και της αναστήλωσης του παλαιού υδροθεραπευτηρίου Αιδηψού σύμφωνα με τα όσα απάντησε σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Εύβοιας της ΝΔ, Σίμου Κεδίκογλου, η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κα Γκερέκου Αγγελική.
Συγκεκριμένα, για την κατασκευή της μαρίνας  τουριστικών σκαφών, ένα έργο που  παραμένει ημιτελές επεσήμανε, ότι  οι εργασίες που εκκρεμούν να γίνουν δεν αποτελούν επιλέξιμες  δαπάνες ούτε στο Γ’ ΚΠΣ, ούτε στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και αυτό που κάνουν είναι, ότι εξετάζουν το συνολικό πλαίσιο του έργου για να βρουν μία οριστική λύση για την ολοκλήρωσή του, όπως είναι η προκήρυξη  διαγωνισμού για την ανεύρεση αναδόχου που θα αναλάβει το κόστος.
Σε ό, τι αφορά το παλιό υδροθεραπευτήριο στην Αιδηψό η κα Γκερέκου υποστήριξε, πως ήταν αντικείμενο του έργου με τίτλο «Αναστηλωση- Μετατροπή Αποκατάσταση του κτιρίου ιαματικών λουτρών Αγίων Αναργύρων Αιδηψού», το οποίο έρχεται στη δικαιοδοσία της ΕΤΑ η οποία ανέστειλε τη μελέτη προς έγκριση στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Η Διεύθυνση  Πολιτιστικών Κτηρίων και Αναστήλωσης  Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, ενέκρινε μεν την μελέτη, αλλά με τέτοιες παρατηρήσεις που στην ουσία θα έπρεπε να γίνει μια καινούρια μελέτη, αρχιτεκτονική.
Η ΕΤΑ ανέθεσε  την τροποποίηση των μελετών  με σκοπό την έκδοση νέας οικοδομικής  άδειας για το έργο με ορίζοντα επαναϋποβολής  των μελετών στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου στις αρχές του ερχόμενου έτους του 2010.
Ο κ. Κεδίκογλου εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός,  ότι δεν έλαβε καμία ουσιαστική απάντηση στα συγκεκριμένα ερωτήματα που έθεσε επισημαίνοντας, ότι στη Σκύρο δεν έχει.........
γίνει καμία άλλη τουριστική επένδυση, τα τελευταία τριάντα χρόνια, γιατί θεωρήθηκε ότι η εν λόγω επένδυση, η Μαρίνα, είναι τόσο σημαντική που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουρισμού και πρόσθεσε, ότι το έργο χρειάζεται εκβάθυνση.

Τόνισε για  μία ακόμα φορά τη σημασία του  έργου, λέγοντας πως αρκεί κανείς να κοιτάξει το χάρτη. Είναι- όπως είπε- στην καρδιά του Αιγαίου μία μαρίνα που θα είναι πολλαπλά χρήσιμη για την Ελλάδα, γιατί χάνονται κεφάλαια προς την Τουρκία, αλλά πάνω απ’ όλα έχει δαπανηθεί ένα δισεκατομμύριο δρχ. πριν από είκοσι χρόνια και αυτή η επένδυση παραμένει αδρανής και αναποτελεσματική.
Ο κ. Κεδίκογλου ζήτησε να ενημερωθεί για το εάν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, ώστε να ξέρει η Σκύρος πότε θα μπορέσει να μπει στον τουριστικό χάρτη.
Για το παλιό  υδροθεραπευτήριο στην Αιδηψό τόνισε, ότι πρόκειται για ένα κτίριο χαρακτηρισμένο ως ιστορικό έργο τέχνης, το οποίο σήμερα καταρρέει.
Ανέφερε δε πως δεν είναι δυνατή η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, καθώς εντάσσονται  μόνο έργα φορέων του δημοσίου δικαίου  και η ΕΤΑ είναι ιδιωτικού  δικαίου.
Ο βουλευτής  ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής:
«Ένα εκατομμύριο  ευρώ το χρόνο εισρέουν στο Υπουργείο  μέσω της ΕΤΑ από την Αιδηψό. Είναι μία λουτρόπολη όπου δεν  έχει γίνει καμία τουριστική επένδυση. Το υδροθεραπευτήριο που έγινε τη δεκαετία του ’90 ήταν για να αυξηθούν οι πόροι που εισπράττει το κράτος. Και οι δύο επενδύσεις δηλ. και η μαρίνα της Σκύρου και το παλιό υδροθεραπευτήριο των Αγίων Αναργύρων είναι έργα με τα οποία θα κάνετε απόσβεση πολύ σύντομα. Θα αυξήσουν την κατανάλωση σε αυτές τις δύο περιοχές. Από τον αυξημένο ΦΠΑ, τα έσοδα του κράτους θα είναι πολλαπλασιασμένα και η απόσβεση θα γίνει πολύ γρήγορα».
Επιφυλάχτηκε, τέλος, για την κατάθεση επόμενων ερωτήσεων.
Στη δευτερολογία της η υφυπουργός κα Γκερέκου έδωσε διευκρινήσεις ως προς τα δύο έργα. Πιο αναλυτικά τόνισε ότι:
«Πραγματικά σχεδόν έξι χρόνια για όλα αυτά για τα οποία μιλάτε δεν θα μπορούσε να γίνει απολύτως τίποτα; Πραγματικά κατανοώ ότι για την περιοχή όντως αυτά τα έργα χρειάζονται κι εμείς είμαστε διατεθειμένοι πραγματικά να τα προχωρήσουμε.
Θα πρέπει όμως να σας πω ότι ειδικά για το έργο της Μαρίνας της Σκύρου η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης που προφανώς γνώριζε το ζήτημα, θα μπορούσε ενδεχομένως να είχε εντάξει αυτό το έργο, την κατασκευή εννοώ του εξωτερικού μώλου κι όλα τα έργα τα οποία χρειάζονται αυτή τη στιγμή είτε σε αδιάθετα κονδύλια στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, είτε στο ΕΣΠΑ, είτε με κάποιο άλλο τρόπο μέσα σ’ αυτό το νόμιμο πλαίσιο που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει. Δεν το έκανε. Το υποσχέθηκε ίσως, αλλά δεν το έκανε.
Αυτό που εμείς εξετάζουμε αυτή τη στιγμή
όσον αφορά τη Μαρίνα λοιπόν συγκεκριμένα είναι να προκηρυχθεί ίσως -και το εξετάζουμε αυτή τη στιγμή- διαγωνισμός για την ανεύρεση αναδόχου ο οποίος να αναλάβει και το κόστος και να του δοθεί υπό συγκεκριμένους όρους η εκμετάλλευση για συγκεκριμένο, ορισμένο χρονικό διάστημα. Θέλω να πω ότι είμαι πολύ επιφυλακτική σε τέτοιου είδους λύσεις, αλλά στην προκειμένη περίπτωση ίσως –και το τονίζω- να είναι και η μόνη λύση για να ολοκληρωθεί το έργο και γι’ αυτό αυτή τη στιγμή το εξετάζουμε.
Στόχος μας είναι να δώσουμε μία λύση και να μην διαιωνίζουμε πραγματικά αυτή την εκκρεμότητα εις βάρος της περιοχής σας. Δεν κερδίζει απολύτως κανένας τίποτα απ’ αυτό και εκτός αυτού πιστεύω κι εγώ ότι είναι ένα έργο που θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη της Σκύρου και θα συμβάλει στην ανάπτυξη ενός πολύ σημαντικού τουριστικού τομέα, όπως είναι ο θαλάσσιος τουρισμός, κάτι που εμείς πιστεύουμε απόλυτα.
Ως προς το παλαιό Υδροθεραπευτήριο της Αιδηψού να σας πω ότι μόλις εγκριθούν οι νέες μελέτες –και σ’ αυτό πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα- το έργο θα προχωρήσει από την ΕΤΑ. Να υπενθυμίσω –και δεν έχετε δίκιο σ’ αυτό που λέτε όσον αφορά το ότι δεν μπορεί να γίνει μέσω του ΕΣΠΑ- ότι η ΕΤΑ έχει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις ώστε να καταστεί τελικός δικαιούχος έργων. Άρα, μπορεί να εντάξει έργα της στα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ 2007-2013 δεδομένου ότι έχει λάβει επιβεβαίωση διαχειριστικής επάρκειας στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα». Επομένως διαθέτει πέρα από κάθε αμφιβολία και την επάρκεια και την επιχειρησιακή δυνατότητα για να αναλάβει το έργο. Και θα το κάνει, γιατί όντως η αναστήλωση τέτοιων ιστορικών κτιρίων, όπως αυτό το οποίο λέτε και μάλιστα η παράλληλη ή σε μια ευρύτερη έννοια αξιοποίησή τους κι όσον αφορά τον ιαματικό τουρισμό αυτή τη στιγμή, είναι κάτι που συνάδει απόλυτα με τη λογική μας και στο νέο Υπουργείο Πολιτισμού-Τουρισμού».