Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Σε θετικό κλίμα 
η σύσκεψη κατά της διαφθοράς


   Η καταπολέμηση της διαφθοράς βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, στο Προεδρικό Μέγαρο.
   
         "Εθνική υπόθεση", χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας την μάχη για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
         Στην αρχή της σημερινής συσκέψεως των πολιτικών αρχηγών, ο Πρόεδρος τους ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους σ' αυτήν και επεσήμανε πως μοιραζόμαστε μαζί με την κοινωνία τους προβληματισμούς της για την ανάγκη εμπέδωσης των εννοιών της κοινωνικής ευθύνης και του δημοκρατικού ελέγχου.
         Ο Κάρολος Παπούλιας τόνισε επίσης ότι χρωστάμε στην επόμενη γενιά θεσμικές και πολιτισμικές ανατροπές.
         Η σημερινή σύσκεψη των αρχηγών διήρκεσε δύο ώρες και έγινε γνωστό ότι δεν θα εκδοθεί κοινή ανακοίνωση.-
   Με θετικές εντυπώσεις αποχώρησε από τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας σημαντικό το.....
αποτέλεσμά της.
   Οπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, πολλές από τις προτάσεις που έκανε ο ίδιος έγιναν δεκτές από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ και ο ίδιος προτίθεται να αξιολογήσει θετικά ορισμένες από τις προτάσεις που κατέθεσαν οι πολιτικοί αρχηγοί.
   Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το θέμα της διαφθοράς είχε τεθεί από το ΠΑΣΟΚ και προεκλογικά ως κύριο ζήτημα στην πολιτική ζωή της χώρας, η οποία χρειάζεται μια νέα αξιοπιστία και μια νέα εμπιστοσύνη.
   Πρέπει, πρόσθεσε, να χτυπήσουμε την ανομία και την ανισότητα την οποία δημιουργεί η διαφθορά, η οποία πλήττει την αξιοπιστία της χώρας, αλλά και τα χρήματα του ελληνικού λαού.
   Ικανοποιημένος εμφανίστηκε από τη συζήτηση που διεξήχθη και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς.
   Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για δείγμα πολιτικού πολιτισμού και επισήμανε ότι και ο ίδιος συμφώνησε με προτάσεις που κατέθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και ο πρωθυπουργός συμφώνησε με δικές του προτάσεις.
   "Για να είναι ένας πολιτικός αυστηρός στους νόμους που φτιάχνει", τόνισε ο κ. Σαμαράς, "πρέπει να είναι αυστηρός και αξιόπιστος ο ίδιος. Θα ήταν αφύσικο να ζητάς κάτι από τους πολίτες και να μην δίνεις ο ίδιος το παράδειγμα".
   Ο κ. Σαμαράς έφερε ως παράδειγμα στο οποίο συμφώνησαν όλοι, το νόμο περί ευθύνης υπουργών και έκανε λόγο για ένα σημαντικό βήμα που έγινε σήμερα.
   Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε τη διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά, κάτι που έγινε δεκτό από τους υπόλοιπους αρχηγούς.
   Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε αναλυτικές δηλώσεις της μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, επεσήμανε ότι "η συμμετοχή μας σε αυτή τη συζήτηση δεν σημαίνει και συναίνεση. Έτσι κι αλλιώς οι απόψεις ήταν λίγο πολύ γνωστές.Τα θέμα που συζητήθηκαν πόρρω απέχουν από την αντιμετώπιση της διαφθοράς.Δεν έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις και δεν ψηφίσαμε υπέρ ή κατά".