Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

Βολές και μηνύματα
Δεν υπήρξα ποτέ επαγγελματίας ευαίσθητος, δηλώνει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Δεν θα χαρίσουμε σε κανέναν το ρόλο του τιμητή των ατομικών ελευθεριών, δηλώνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης επαναλαμβάνει ότι οι προληπτικές προσαγωγές στη διάρκεια των εκδηλώσεων του προηγούμενου Σαββατοκύριακου ήταν «νόμιμες» και «έσωσαν την Αθήνα από σοβαρά επεισόδια».
«Καθε διαδικασία ήταν εντός της νομιμότητας, σε συνεργασία με τις εισαγγελικές και πρυτανικές αρχές. Ενδεχομένως να υποβάλαμε κάποιους πολίτες σε ταλαιπωρία ή οι Αρχές να έσφαλαν σε κάποιες περιπτώσεις.
» Πιστέψτε με όμως, κάθε φορά που θα προκύπτουν επαρκή και ...........
τεκμηριωμένα στοιχεία για βιαιοπραγία και κακομεταχείριση πολίτη θα υπάρχουν κυρώσεις.»
Παράλληλα τονίζει ότι η αστυνομία έδρασε βάσει της νομοθεσίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ποιος διαδηλωτής ή νέος πηγαίνει σε μια πορεία κουβαλώντας μαχαίρι; Τι χρειάζεται σε έναν πολίτη που κατεβαίνει να διαδηλώσει ένα σακίδιο με πέτρες ή σφυριά; Ας είμαστε σοβαροί.»
Αναφερόμενος στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα, σημειώνει ότι δεν επιθυμεί να επανέλθει, αλλά σχολιάζοντας το ζήτημα Δημοκρατίας που φέρονται να έθεσαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λέει: «Δεν υπήρξα ποτέ επαγγελματίας ευαίσθητος, ούτε κάνω την προσευχή μου στο εικόνισμα του Στάλιν».
Σε ερώτηση για το κατά πόσο οι διαδηλώσεις του Δεκεμβρίου αποτέλεσαν δεξαμενή στρατολόγησης για τη λεγόμενη νέα γενιά τρομοκρατίας, ο υπουργός χαρακτηρίζει υπερβολικό το σενάριο, αλλά εκφράζει την άποψη ότι υπάρχει σμίξη της τρομοκρατίας με το οργανωμένο έγκλήμα.
«Αυτοί που κάνουν παράνομες οικονομικές δραστηριότητες τροφοδοτούν με όπλα την τρομοκρατία. Αδιαφορούν για τις ζωές νέων παιδιών. Δημιουργούν ανασφάλεια που φέρνει ρατσισμό και την Ακροδεξιά στο προσκήνιο...
» Σε λίγο θα έχουμε και ακροδεξιά τρομοκρατικά φαινόμενα από ομάδες που εμφανίζονται σιγά σιγά και δεν τις ξέρουμε ακόμα. Η δράση τους αποτελεί προσβολή για την Ιστορία και τον πολιτισμό μας. Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που υποθάλπει τέτοια φαινόμενα.
» Η εντολή που έλαβα από τον πρωθυπουργό είναι να ξανακάνουμε τη χώρα ασφαλή, να πολεμήσουμε την ανομία, χωρίς να φτιάξουμε ένα αυταρχικό κράτος που επενδύει στο φόβο και στην καταστολή.»