Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΚΥΚΛΟΣ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ 60 ΧΡΟΝΙΑ
ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΚΑΛΚΩΤΑ

    Τέσσερις συναυλίες με έργα Ives, Θεοδωράκη, Χατζηδάκι και Σκαλκώτα θα δώσει η συμφωνική ορχήστρα και η χορωδία του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην Περαία, τη Βέροια, τις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη, ολοκληρώνοντας τις εργασίες του «Εργαστήριου ερμηνείας της μουσικής του Νίκου Σκαλκώτα (1904-1949)».
    Το εργαστήριο διεξάγεται στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας από 7-17 Δεκεμβρίου και είναι αφιερωμένο στα 60 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη. Το πρόγραμμα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει το Παραμυθόδραμα «Με του Μαγιού τα .....

Μάγια», ένα από τα σημαντικότερα και επιβλητικότερα έργα του Σκαλκώτα, που ερμηνεύεται για πρώτη φορά στη Βόρεια Ελλάδα και για πρώτη φορά στην πλήρη του εκδοχή από ελληνική ορχήστρα.
    Πρόκειται για ένα μεγαλειώδες έργο για συμφωνική ορχήστρα, χορωδία, τρείς αφηγητές και σοπράνο, το οποίο ολοκληρώθηκε από τον συνθέτη λίγες ημέρες πριν από το θάνατό του. Σολίστες είναι οι Σώτος Παπούλκας, Έφη Δρόσου και Μάρια Ντεβιτζάκη. Τα μουσικά σύνολα του Τμήματος (χορωδία, ορχήστρα και σύνολα μουσικής δωματίου) διευθύνει ο διεθνούς φήμης μαέστρος, πιανίστας και μουσικοπαιδαγωγός Γιώργος Χατζηνίκος.
    Ο κύκλος των συναυλιών είναι ο εξής:
    17 Δεκεμβρίου, 21:00, Θέατρο «ΚΑΠΠΑ», Περαία
    18 Δεκεμβρίου, 21:00, Αμφιθέατρο Τελετών ΑΤΕΙ, Σέρρες
    20 Δεκεμβρίου, 20:00, Χώρος Τεχνών Βέροιας
    23 Δεκεμβρίου, 20:00, Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη
    Οι συναυλίες γίνονται σε συνδιοργάνωση με την αστική μη κερδοσκοπική πολιτιστική εταιρεία «Οκτάβα» και την Κοινωφελή Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης Δήμου Βέροιας.
    Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
    Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Επικ. καθηγητή Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και ΤέχνηςΚωστή Χασιώτη στα τηλ.: 2310-891.392, 2310-891.281