Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Διικαίωμα υπαγωγής στο πρόγραμμα


Τρίτη ευκαιρία για τη ρύθμιση
 ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το ΔημόσιοΔικαίωμα υπαγωγής στο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο δίνει το υπουργείο Οικονομικών, αρκεί να καταβληθούν οι δόσεις που έχουν μεσολαβήσει από τη λήξη της προθεσμίας.
Όπως αναφέρει Το Βήμα, τo πρόγραμμα εφάπαξ καταβολής με πλήρη απαλλαγή από προσαυξήσεις έληξε στις 29 Οκτωβρίου.
Ειδικά για τους φορολογουμένους που είχαν υποβάλει αίτηση υπαγωγής σε αυτό ως ......
την ανωτέρω ημερομηνία, παρέχεται εκ του νόμου δυνατότητα ολικής εξόφλησης το αργότερο ως τις 5 Νοεμβρίου. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών, τα προγράμματα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών με δόσεις είναι «δυναμικά».
Οποιοσδήποτε οφειλέτης δεν εντάχθηκε σε πρόγραμμα ρύθμισης ως τις 29 Οκτωβρίου έχει δικαίωμα υπαγωγής στο πρόγραμμα ρύθμισης της επιλογής του, κατά τον χρόνο που θα επιλέξει.
Η μόνη διαφορά στους όρους ένταξης στη ρύθμιση είναι ότι θα χρειαστεί να καταβάλει όλες τις δόσεις που θα έχουν μεσολαβήσει από την εκ του νόμου προβλεπόμενη προθεσμία υποβολής της αίτησης (Οκτώβριος 2010) ως την υπαγωγή, καθώς και των επ' αυτών προσαυξήσεων για τη μεσολαβούσα περίοδο.
Επίσης, οποιοσδήποτε έχει υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης με δόσεις μπορεί να επιλέξει την υπαγωγή του σε άλλο πρόγραμμα με περισσότερες δόσεις για το υπόλοιπο προς καταβολή ποσό κατά τον χρόνο υποβολής του αιτήματος, με την προϋπόθεση να έχει καταβάλει εμπρόθεσμα όλες τις ως τότε δόσεις του και να καλύπτεται από την ελάχιστη ανά πρόγραμμα καταβολή.
Ακόμα, οποιοσδήποτε έχει υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης με πολλές δόσεις έχει το δικαίωμα να επιλέξει νέα ρύθμιση με λιγότερες δόσεις, οπότε δικαιούται απαλλαγής προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής για το υπόλοιπο ποσό που υπάγεται στη νέα ρύθμιση με το οριζόμενο για το νέο πρόγραμμα αυξημένο ποσοστό.
Στις ρυθμιζόμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές υπάγονται όλες όσες έχουν βεβαιωθεί ταμειακά ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2010. Ο οφειλέτης μπορεί επίσης να περιλάβει στη ρύθμιση βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2010 οφειλές, καθώς και οφειλές σε αναστολή, διευκόλυνση ή νομοθετική ρύθμιση, αλλά χωρίς επιμήκυνση του χρόνου ρύθμισης.
Ο οφειλέτης χάνει τα δικαιώματα της ρύθμισης στην περίπτωση μη καταβολής των δόσεων, καθώς και στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν υποβάλλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές του δηλώσεις ή δεν είναι ενήμερος στις τρέχουσες υποχρεώσεις του για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών.
Για τους οφειλέτες που θα υπαχθούν στην ρύθμιση, προβλέπεται η αυτόματη χορήγηση πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας.