Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

«Να σταματήσουμε την κατηφόρα»


Κάθε μήνα
κλείνουν 4.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις
λέει ο Γ.Κασιμάτης

«Στη χώρα μας από τον Ιούνιο και μετά κλείνουν κάθε μήνα 4.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και λόγω της κρίσης συνολικά η επιχειρηματικότητα αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στην αναπτυξιακή της προσπάθεια», δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Γ.Κασιμάτης, σε συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκαν τα΄......
 συμπεράσματα έρευνας για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων.
Ο κ. Κασιμάτης ζήτησε να δοθεί έμφαση στις υποδομές, ώστε να δημιουργηθεί κατάλληλο πλαίσιο για την προσέλκυση επενδύσεων, «καθώς δεν είμαστε τόσο ανταγωνιστικοί σε άλλα επίπεδα όπως είναι το φορολογικό, το χρηματοδοτικό, αλλά και στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων. Πρέπει να σταματήσουμε την κατηφόρα στην οποία βρισκόμαστε».
Βάσει των συμπερασμάτων της έρευνας που πραγματοποίησε η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) το διάστημα Ιουνίου Σεπτεμβρίου και συμμετείχαν όλα τα επιμελητήρια της χώρας, μπορεί να αναπτυχθεί πρόγραμμα ανάπτυξης 67 Επιχειρηματικών Πάρκων συνολικής επιφάνειας 60.000 στρεμμάτων, που θα καλύψουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ανάγκες της χώρας μέχρι το 2025.
Το συνολικό ύψος της επένδυσης φτάνει το 1 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 35% θα είναι δημόσια δαπάνη.
Σημειώνεται ότι σήμερα το 87% των επιχειρήσεων στεγάζονται εκτός σχεδίου ή μέσα στις πόλεις και ως άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις, που δημιουργούν προβλήματα και στο οικιστικό κομμάτι, αλλά και στο περιβαλλοντικό (πχ βιομηχανικές περιοχές στα Οινόφυτα, τον Ασπρόπυργο, το Θριάσιο, η Λέσβος κλπ). Μόνο το 31% λειτουργούν μέσα σε οργανωμένες εγκαταστάσεις.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΕ «στη χώρα μας που από τον Ιούνιο και μετά κλείνουν κάθε μήνα 4000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και λόγω της κρίσης συνολικά η επιχειρηματικότητα αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στην αναπτυξιακή της προσπάθεια, η έμφαση στις υποδομές θα δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο για την προσέλκυση επενδύσεων καθώς δεν είμαστε τόσο ανταγωνιστικοί σε άλλα επίπεδα, όπως είναι το φορολογικό που απαιτεί ένα σταθερό πλαίσιο 30ετίας, το χρηματοδοτικό, αλλά και στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων. Πρέπει να σταματήσουμε την κατηφόρα στην οποία βρισκόμαστε».
Ο κ. Κασιμάτης σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει εδώ και πολύ καιρό μια αξιόπιστη έρευνα προκειμένου να προχωρήσει σε χρηματοδότηση για έργα βιομηχανικών υποδομών.
Όπως εξήγησε το 51% των 67 αυτών επιχειρηματικών πάρκων είναι άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις, που λειτουργούν σήμερα και στόχος είναι η νομιμοποίηση των επιχειρήσεων (περιβαλλοντική και αδειοδοτική) με στόχο την πράσινη ανάπτυξη.
Όπως συμπλήρωσε ο κ. Κασιματης είναι αρκετές οι επιχειρήσεις που σήμερα -παρά τα προβλήματα - δηλώνουν στην ΚΕΕ ότι πρόθυμα θα προχωρούσαν σε μετεγκατάσταση προκειμένου να σταματήσουν να είναι «παράνομες».
Πρόσθεσε δε, ότι καλό θα ήταν σε αυτό το πλαίσιο να υπάρξουν κίνητρα για τη μετεγκατάσταση, ενώ ανακοίνωσε ότι για την προώθηση του «ειδικού προγράμματος για την προώθηση των οργανωμένων υποδοχέων της βιομηχανίας» τα επιμελητήρια μπορούν να αναλάβουν το κόστος των μελετών ωρίμανσης, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Κασιμάτης σημείωσε ότι το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τις ΒΕΠΕ δεν ικανοποιεί την ΚΕΕ που θέλει πρωτίστως να αναλάβει μόνο ένα υπουργείο όλες τις διαδικασίες αδειοδότησης των νέων πάρκων -και όχι 2-3 όπως προβλέπεται σήμερα-, που να λειτουργεί σαν ένα one stop shop αδειοδότησης και να έχει λόγο η επιχειρηματική κοινότητα και στα θέματα οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων, ενώ σε ότι αφορά στην εγκατάσταση ξένων επενδυτών να έχει τον κυρίαρχο λόγο έγκρισης η ΚΕΕ που θα κάνει την απαραίτητη έρευνα για την αξιοπιστία της επένδυσης με βάση τις πληροφορίες από τα αντίστοιχα επιμελητήρια του εξωτερικού.
Από τα συμπεράσματα της έρευνας προκύπτει ότι υπάρχει δυνατότητα, υπό την προϋπόθεση της οργανωμένης κυβερνητικής παρέμβασης, για την άμεση ανάπτυξη 44 νέων επιχειρηματικών πάρκων επιφανείας 45.000 στρ. σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος συνολικού προϋπολογισμού 650 εκατ. ευρώ περίπου, από τα οποία τα 420 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν από ιδιώτες επενδυτές μέχρι το 2017.
Ως πρότυπο βιομηχανικό πάρκο η ΚΕΕ αναφέρει το πάρκο στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης, όπου 148 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν αναπτύξει τις δραστηριότητές τους σε 250 στρέμματα με μια επένδυση της τάξης των 6,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 έβαλε το κράτος.
Κάθε μεριδιούχος έδωσε 13.500 ευρώ για τη γη, ενώ η αξία σήμερα αυτού του τεμαχίου γης φτάνει στα 80.000 με 100.000 ευρώ.