Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

"Μέτρα
για τη μείωση του χρέους"



Επιτάχυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και συντονισμένη λήψη αναπτυξιακών διαρθρωτικών μέτρων, προτείνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος ενόψει της επικείμενης αναθεώρησης των δημοσιονομικών στοιχείων από την Eurostat, προκειμένου να ......
αντισταθμιστεί η δυναμική του δημόσιου χρέους.
Στο μεταξύ, με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε το κλιμάκιο των ελεγκτών του διεθνούς οίκου Fitch, προκειμένου να επαναξιολογήσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Έως το τέλος του έτους αναμένεται να βρεθεί στην Αθήνα και κλιμάκιο των ελεγκτών του οίκου Moody's.
O υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε και με την υπουργό Εργασίας Λ. Κατσέλη, ολοκληρώνοντας τις επαφές του με τους υπουργούς για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των υπουργείων και του κρατικού προϋπολογισμού 2011, που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 18 Νοεμβρίου. Τρεις μέρες νωρίτερα, θα έλθει στην Αθήνα το κλιμάκιο των επικεφαλής της τρόικας.
Προς το 9,3% του ΑΕΠ αναθεωρείται το έλλειμμα του 2010, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.
Εξάλλου, βάσει στοιχείων ασφαλίστρων κινδύνου, (credit default swaps ή CDS) που τηρεί η εταιρία CMA και δημοσιοποίησε η οικονομική υπηρεσία Bloomberg, η Αργεντινή εμφανίζεται ασφαλέστερη χώρα έναντι του ενδεχομένου χρεοκοπίας από ό,τι η Ελλάδα. Σύμφωνα με το Bloomberg, η οικονομική ανάπτυξη της Αργεντινής τη βοηθά να εξυπηρετεί και να αποπληρώνει το χρέος της ενώ η Ελλάδα στηρίζεται στους πόρους του μνημονίου.