Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ

ΘΕΜΑ: «Οικολογική καταστροφή
στον υδροβιότοπο

της Λίμνης του Δύστου
 στη Νότια Εύβοια» 

Προς:
1.ΥΠΕΚΑ - Δ/νση Φυσικού Περιβάλλοντος
2.Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
3.Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος – ΔΙΠΕΧΩ.....

4.Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας – Δ/νση Περιβάλλοντος
5.Δασαρχείο Αλιβερίου
6.Πυροσβεστκή Υπηρεσία Εύβοιας
7.Δήμο Δυστίων
8.Δήμο Ταμυνέων
9.Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
10.Ελληνική Εταιρεία Υδροβιότοπων
11.ΜΜΕ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
κ. Εισαγγελέα Χαλκίδος

Κύριοι
σας ενημερώνουμε ότι για δεύτερη μέρα συνεχίζεται η πυρκαγιά πού ξεκίνησε χθες το μεσημέρι με τρείς εστίες πού κατακαίγουν τον πυρήνα πλέον του πιο σημαντικού υδροβιότοπου της Νότιας Ελλάδας, του υδροβιότοπου της Λίμνης του Δύστου στη Νότια Εύβοια.
Το επαναλαμβανόμενο γεγονός ιδιαίτερα σε περιόδους ξηρασίας και μείωσης του υδάτινου στοιχείου συνδυασμένο με τις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες (ισχυροί άνεμοι) αλλά και τις ιδιαίτερες πολιτικές συνθήκες (εκλογές) μας οδηγούν τη σκέψη στον εμπρησμό.
Η Οικολογική καταστροφή βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι μεγάλη. Η επικείμενη μεταναστευτική περίοδος των αποδημητικών πουλιών θα βρει τον συνήθη τόπο παραμονής τους σημαντικά μειωμένο και κατεστραμμένο.
Η φωτιά αναδεικνύει για άλλη μια φορά τα χρονίζοντα προβλήματα του υδροβιότοπου, τα οποία όμως δεν δικαιολογούν την αδράνεια, όπως η έλλειψη φορέα διαχείρισης, η έλλειψη διαχειριστικού πλαισίου, η έλλειψη φύλαξης και προστασίας του υδροβιότοπου κλπ.
Προέχει όμως η άμεση κατάσβεση της φωτιάς.
Προέχει ο περιορισμός της οικολογικής καταστροφής.
Και βέβαια πρέπει να ακολουθήσουν η απογραφή της καταστροφής, η υποστήριξη της ενδιαίτησης κατά την παραμονή των πουλιών, η κατά το δυνατόν αποκατάσταση, η απαγόρευση δευτερογενών συνεπειών στο οικοσύστημα (άροση κλπ) και η προώθηση επίλυσης των σημαντικών προβλημάτων του υδροβιότοπου.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος            Ο Γεν. Γραμματέας
Γ. Λαγανάς                     Ε. Σπίθας