Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

Τροπολογία στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις»



ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ


Μετά την έξαρση των κρουσμάτων γρίπης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το τελευταίο διάστημα έχει σημειωθεί κατακόρυφη αύξηση των θανάτων λόγω της γρίπης Η1Ν1 και στη χώρα μας.
Στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα, ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους λόγω επιπλοκών που εκδήλωσαν έπειτα από τη νόσησή τους με......
 γρίπη, ξεπερνάει τα 130 άτομα, τη στιγμή που τουλάχιστον άλλοι 110 άνθρωποι νοσηλεύονται, σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα. Η δε εκτίμηση για τους θανάτους είναι ότι τα θύματα θα ξεπεράσουν τα 160 άτομα. Επίσης, σε καθημερινή βάση, αναμένουν τη μεταφορά τους σε ΜΕΘ τουλάχιστον 40 διασωληνομένοι ασθενείς στο ΕΚΑΒ, με υπερπλήρεις τις Πνευμονολογικές και Παθολογικές Κλινικές των νοσοκομείων πανελλαδικά. Στη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να υπάρξει η κλιμάκωση της επιδημίας με αυξημένο τον αριθμό των ασθενών που θα χρειάζονται να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ, αλλά και παράλληλα, επιβαρύνοντας τη λίστα αναμονής για μετάβαση σε ΜΕΘ.
Με την παρούσα τροπολογία, παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης του ΕΚΑΒ σε διαθέσιμες ιδιωτικές υποδομές ΜΕΘ, με ανάληψη του κόστους νοσηλείας από το κράτος, μέσω των αρμόδιων ασφαλιστικών οργανισμών. Η παρούσα ρύθμιση είναι απαραίτητη για να ελαχιστοποιηθεί ο αναμενόμενος απολογισμός σε απώλεια ανθρώπινων ζωών, αλλά και να αντιμετωπιστεί η απάνθρωπη, αντικοινωνική, αλλά και εγκληματική μεταχείριση συνανθρώπων μας, που δεν τους παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης σε ΜΕΘ, με άμεσο κίνδυνο για τη ζωή τους.


ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Δίνεται η δυνατότητα στο ΕΚΑΒ να μεταφέρει ασθενείς διασωληνομένους με μηχάνημα τεχνητής αναπνοής, οι οποίοι πάσχουν από τεκμηριωμένη εργαστηριακά νόσο Η1Ν1, σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ιδιωτικών νοσοκομείων. Το δε κόστος νοσηλείας, θα το αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου ο αρμόδιος ασφαλιστικός φορέας του ασθενούς.
Μετά την αποσωλήνωση του ασθενούς, οι ασθενείς θα μεταφέρονται υποχρεωτικά σε παθολογική κλινική δημόσιου νοσοκομείου μέσω ΕΚΑΒ, ενώ εφόσον επιλέξουν να παραμείνουν στο ιδιωτικό νοσοκομείο, το όποιο κόστος θα βαραίνει τους ίδιους.
Αθήνα, 4/03/2011
Οι προτείνοντες Βουλευτές
Κώστας Μαρκόπουλος
Γεώργιος Βαγιωνάς
Γεράσιμος Γιακουμάτος
Αθανάσιος Γιαννόπουλος
Παναγιώτης Μελάς
Ζήσης Τζηκαλάγιας
Κωνσταντίνος Τσιάρας