Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Ολονύκτιο θρίλερ στη Βαρυμπόμπη, σε κατοικημένη περιοχή η φωτιά


Ολονύκτιο θρίλερ στη Βαρυμπόμπη, σε κατοικημένη περιοχή η φωτιά


Φλόγες που διακρίνονται σε μεγάλη απόσταση από τους πρόποδες της Πάρνηθας, δυνατοί άνεμοι, η αίσθηση του καμένου ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, ξενύχτι και αγωνία στους κατοίκους της περιοχής, εκκενώσεις οικισμών και φόβοι για καταστροφές σπιτιών είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το άγριο σκηνικό της πύρινης καταστροφής στην Βαρυμπόμπη.
Το μέτωπο της φωτιάς έφτασε ....στην περιοχή της κάτω Βαρυμπόμπης, στην οδό Ιόλης όπου οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Από τον δήμο δόθηκε εντολή να εκκενωθούν κατοικίες, από την οδό Ορφέως και επάνω, έως την Αγία Κυριακή. Εκφράζονται φόβοι ότι έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές ορισμένες κατοικίες που βρέθηκαν στον «δρόμο» της φωτιάς.

Παρά τη μεγάλη κινητοποίηση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής, αλλά δυστυχώς χωρίς τη δυνατότητα συνδρομής από εναέρια μέσα, το μέτωπο της φωτιάς καίγοντας το πευκοδάσος άρχισε να κινείται προς τους οικισμούς της περιοχής, το Ολυμπιακό χωριό, το κτήμα Τατοΐου αλλά και το βουνό της Πάρνηθας. Περίπου στη 1.30 τα ξημερώματα η φορά του ανέου ήταν τέτοια που το μέτωπο της πυρκαγιάς κατευθύνθηκε και απείλησε το Ολυμπιακό Χωριό.

Οι φλόγες περνούν από τις αυλές των σπιτιών προκαλώντας ζημιές και εκφράζονται φόβοι ακόμη και για καταστροφές σπιτιών. 
Λίγο μετά τις 4:00 το πύρινο μέτωπο άρχισε να πλησιάζει απειλητικά τους Θρακομακεδόνες, όπου ο δήμος αρχισε να καλεί πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι φλόγες απείλησαν προς στιγμή το Κέντρο Αιμοδοσίας στους Θρακομακεδόνες.

Η φωτιά ξέσπασε αργά το βράδυ της Δευτέρας σε δασική έκταση, στο τέρμα της οδού Ιωάννου Μίχα και εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που άλλαζαν συνεχώς κατεύθυνση πήρε αμέσως ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς, επιχειρούν 70 πυροσβέστες με 31 οχήματα, 20 άτομα πεζοπόρο τμήμα, οχήματα και βυτιοφόρα των όμορων δήμων, καθώς επίσης υδροφόρες ιδιωτών και εθελοντές. Μετά τις 2 τα μεσάνυχτα ήταν προγραμματισμένη η αναχώρηση ενός C-130 από τη Θεσσαλονίκη με πεζοπόρο τμήμα 70 ατόμων.

Η Πυροσβεστική αναμενεί να ξημερώσει, ώστε με το πρώτο φως της ημέρας, περίπου στις 6.00, να ριχτούν στη μάχη τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Επίσης, ζητήθηκαν ενισχύσεις και από άλλες περιοχές της Ελλάδας και συγκεκριμένα από την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία και τη Δυτική Ελλάδα.

Είναι η δεύτερη φωτιά που ξεσπάει περίπου την ίδια ώρα στην περιοχή μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, ενώ η προηγούμενη είχε αντιμετωπιστεί με επιτυχία προτού το μέτωπο επεκταθεί στο βουνό.

Το γεγονός αυτό προβληματίζει ιδιαίτερα τις Αρχές και προκαλεί ερωτήματα για τα αίτια της φωτιάς.