Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Μπαίνει τάξη το δεκάξι!

   Από το :epo.gr  

Σχεδόν κάθε χρόνο λίγο πριν από το τέλος κάθε αγωνιστικής περιόδου, κατασκευάζονται σενάρια και φημολογίες αναδιαρθρώσεων των κατηγοριών, που συνήθως προωθούνται από ομάδες οι οποίες είτε φαίνεται πως υποβιβάζονται είτε πως δεν «προλαβαίνουν» να προβιβαστούν. Όλα αυτά, ωστόσο, η ΕΠΟ έχει τη βούληση να τα κλείσει στο χρονοντούλαπο της ποδοσφαιρικής ιστορίας, με δεδομένο πως ψηφίστηκε και άρχισε να εφαρμόζεται ήδη στην πράξη το ολοκληρωμένο σχέδιο της αναδιάρθρωσης όλων των κατηγοριών, από τη Σούπερ Λίγκα μέχρι και τη Γ' Εθνική.
Και αυτό το εγχείρημα, το οποίο παρουσιάστηκε πριν....

από ένα χρόνο και ήδη άρχισε να εξελίσσεται, αποτελεί αναμφισβήτητα το μεγάλο στοίχημα της Ομοσπονδίας στην κατεύθυνση να είναι ξεκάθαροι εκ των προτέρων και για όλους οι κανόνες του παιχνιδιού. Όλες οι ομάδες, δηλαδή, να γνωρίζουν πόσοι υποβιβάζονται, πόσοι προβιβάζονται και πόσες ομάδες θα μετέχουν οικεία πρωταθλήματα μέχρι να φτάσουμε στο 2016, οπότε μετά τη σταδιακή μείωση θα υπάρξει η οριστική μορφή του ελληνικού ποδοσφαιρικού χάρτη με 16 ομάδες στη Super League, 20 ομάδες στη Football League και 4 ομίλους των 16 ομάδων στη Γ' Εθνική. Και αυτή είναι μια θεσμική και ουσιαστική αλλαγή, η οποία είναι επιβεβλημένη στις νέες οικονομικο-κοινωνικές συνθήκες της χώρας μας στην εποχή της κρίσης. Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο (Super League, Football League), αλλά και το προπύργιό του (η νέα, ερασιτεχνική πλέον, Γ' Εθνική) υποχρεωτικά συρρικνώνονται ώστε να γίνουν αφενός βιώσιμα, αφετέρου ποιοτικότερα και ανταγωνιστικότερα ως διοργανώσεις.

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, πως ο υπεύθυνος του όλου σχεδιασμού της αναδιάρθρωσης, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιάννης Παπακωνσταντίνου, κατά την επίσημη παρουσίαση του πλάνου στις 28 Φεβρουαρίου 2013 είχε αναφέρει τη φράση «Λιγότερες κατηγορίες, περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης», η οποία σήμερα, εκτός από το ότι παραμένει επίκαιρη, είναι ακόμα πιο εμφανής ως ανάγκη ύπαρξης και συνέχειας για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η οργανωμένη και σταδιακή αναδιάρθρωση, λοιπόν, από πλευράς ΕΠΟ ήταν επιτακτική ανάγκη για τη ζωή του ίδιου του ποδοσφαίρου και πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε ολοκληρωτικό βαθμό, παρά τις απόπειρες που είχαν γίνει στο παρελθόν (με έτος εκκίνησης της συζήτησης το 2005), αλλά στο τέλος όλα έμεναν στα συρτάρια...

Και όπως ήρθαν ειδικά φέτος τα πράγματα, με την αρχική διαφωνία, αλλά εν τέλει συμφωνία μέσω μπαράζ για το πόσες ομάδες θα υποβιβαστούν από τη Super League και πόσες αντιστοίχως θα προβιβαστούν στη μεγάλη κατηγορία από τη Football League, καταδεικνύονται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο η αναγκαιότητα και η χρησιμότητα της κίνησης της ΕΠΟ για να μπει τέλος στην... αταξία στις ποδοσφαιρικές κατηγορίες μέσω της ολοκληρωμένης και σταδιακής αναδιάρθρωσης.
Έτσι, η τελική μορφή όλης της διαδικασίας θα δώσει το 2016 συνολικά 36 ομάδες στις δύο επαγγελματικές κατηγορίες (με σχεδιασμό επιπλέον μείωσης στην Football League) και 64 στην τρίτη κατηγορία, με δίκαιη εκπροσώπηση όλης της επικράτειας και περισσότερες δυνατότητες εμπορικής εκμετάλλευσης. Και μπορεί ο αριθμός των ομάδων να μειώνεται, ωστόσο αυξάνεται η αξιοπιστία του προϊόντος, δίνονται μεγαλύτερα και ισχυρότερα εφόδια βιωσιμότητας, ενώ παράλληλα μπαίνει ένα τέλος στην καχυποψία περί α λα καρτ αποφάσεις για τον αριθμό των ομάδων ανά κατηγορία, με αποτέλεσμα να κοπάσουν οι γκρίνιες και οι διενέξεις από όσους κατά καιρούς θεωρούν πως πέφτουν θύματα αδικίας.

SuperLeague
Σεζόν
Αριθμός Ομάδων
Υποβιβάζονται σε FL
Προβιβάζονται από τη FL
2013-14
18
 2+1 (μπαράζ)
2+1 (μπαράζ) 
2014-15
18
 4
2
2015-16
16
 2
2

Football League
Σεζόν
Αριθμός Ομάδων
Υποβιβάζονται σε Γ'
Προβιβάζονται σε SL
Προβιβάζονται από τη Γ'
2013-14
28
6
2+1 (μπαράζ) 
6
2014-15
28
14
 2
4
2015-16
20
6
 2
4

Γ' Εθνική
Σεζόν
Αριθμός Ομάδων
Υποβιβάζονται σε ΕΠΣ
Προβιβάζονται σε FL
Προβιβάζονται από ΕΠΣ
2013-14
 96
46
14
2014-15
 64
24
4
14
2015-16
 64
16 
4
14