Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Μικρό προβάδισμα σε «κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ» δίνει νέα έρευνα

Δύο μήνες πριν από τις εκλογές


Μικρό προβάδισμα σε «κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ» δίνει νέα έρευναΤο κλίμα που επικρατεί δύο μήνες πριν από τις διπλές εκλογές του Μαΐου καταγράφει η «Ερευνα Πολιτικής Συγκυρίας» της Public Issue, που διεξάγεται σε μηνιαία βάση (πραγματοποιήθηκε στις 4 - 10 Μαρτίου) και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα των Συντακτών.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι ερωτηθέντες δίνουν προβάδισμα σε μια κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, έναντι μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, εμφανίζονται περισσότερο δυσαρεστημένοι με την αντιπολίτευση, παρά με την κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, στην .....
ερώτηση «ανεξάρτητα από το τι ψηφίζετε, ποια κυβέρνηση νομίζετε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας», οι ερωτηθέντες απαντούν «μία κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ» σε ποσοστό 27%, έναντι 24% που απαντά «μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ». Καμία από τις δύο αυτές κυβερνήσεις απαντά το 44%.
Παράλληλα, στο ερώτημα «από τον τρόπο που η κυβέρνηση/ αντιπολίτευση αντιμετωπίζει τα προβλήματα της χώρας, πόσο ικανοποιημένος αισθάνεστε;» οι ερωτηθέντες δηλώνουν δυσαρεστημένοι με την αντιπολίτευση σε ποσοστό 88%, έναντι 82% από την κυβέρνηση. 

Σε αυτό το μέρος της έρευνας δεν δημοσιεύεται η πρόθεση ψήφου εν όψει των εκλογών, ωστόσο έχει μετρηθεί η δημοτικότητα των κομμάτων.
Έτσι, τα ποσοστά θετικής γνώμης των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής (σε παρένθεση τα αντίστοιχα του Φεβρουαρίου):

ΣΥΡΙΖΑ 37% (38%)
ΔΗΜΑΡ 35% (34%)
Νέα Δημοκρατία 32% (34%)
ΚΚΕ 32% (34%)
ΑΝΕΛ 31% (34%)
ΠΑΣΟΚ 15% (18%)
Χρυσή Αυγή 10% (12%)

Όσον αφορά τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται ο καταλληλότερος πρωθυπουργός με ποσοστό 40% έναντι 30% του Αλέξη Τσίπρα.

Τα ποσοστά θετικής γνώμης για τους πολιτικούς αρχηγούς είναι (σε παρένθεση τα αντίστοιχα του Φεβρουαρίου):
Αντώνης Σαμαράς (Νέα Δημοκρατία): 39% (40%)
Αλέξης Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ): 38% (41%)
Φώτης Κουβέλης (ΔΗΜΑΡ) 37% (42%)
Δημήτρης Κουτσούμπας (ΚΚΕ): 27% (31%)
Πάνος Καμμένος (ΑΝΕΛ): 27% (31%)
Ευάγγελος Βενιζέλος (ΠΑΣΟΚ): 18% (21%)
Νίκος Μιχαλολιάκος (Χρυσή Αυγή): 9% (10%)