Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκιδέων για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Την αντίθεσή του στην υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων στην τελευταία συνεδρίασή του. Tο σχετικό ψήφισμα που συντάχθηκε και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, από το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ως εξής:
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων :
Αναγνωρίζει την κρισιμότητα της οικονομικής κατάστασης της χώρας και προσδοκά την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας που καταβάλλει η Κυβέρνηση προς όφελος του ελληνικού ....
Λαού για την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ και την ευρωζώνη, ως ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θεωρεί ότι κάθε Απόφαση της Κυβέρνησης και εν γένει του Κεντρικού Κράτους που αφορά τους Δήμους και τις Περιφέρειες και λαμβάνεται ερήμην της Αυτοδιοίκησης, προσβάλλει τη διοικητική και οικονομική της αυτοτέλεια και γιαυτό είναι απαράδεκτη και παραβιάζει τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας και το Σύνταγμα. Καλεί δε την Κυβέρνηση να μην επαναλάβει αυτή την συμπεριφορά προς την Αυτοδιοίκηση.
Θεωρεί θετικές τις διαβεβαιώσεις και τη δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι η ισχύς του N. 4323/15 (ΦΕΚ 43/27.04.2015 τεύχος Α')  θα είναι προσωρινή και ότι σύντομα θα μετατραπεί σε προαιρετική.

Αναμένει τη νομοθετική τακτοποίηση κρίσιμων ζητημάτων όπως μεταξύ άλλων η εξαίρεση των ανταποδοτικών τελών από τις προβλέψεις του Νόμου, η εξαίρεση των προϋπολογισμών των Δήμων που έχουν οικονομικές δεσμεύσεις, η ανάληψη από το Δημόσιο της ευθύνης για την κάλυψη νομικών ζητημάτων που αφορούν πληρωμή από ρήτρες ή ευθύνες Δήμων, η πλήρης διασαφήνιση του μηχανισμού με τον οποίο θα γίνεται η διαχείριση των χρημάτων μας μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος, εφόσον αυτά κατατεθούν, η εξασφάλιση της άμεσης και απρόσκοπτης ταμειακής διαχείρισης του Δήμου.
Ο Δήμος Χαλκιδέων συντάσσεται με τις Αποφάσεις του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και του ετήσιου Τακτικού της Συνεδρίου σχετικά με τον N. 4323/15 (ΦΕΚ 43/27.04.2015 τεύχος Α') .