Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

ΟΧΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΕ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ!


Οργάνωση, αποφασιστική κλιμάκωση, μαχητικός συντονισμός του αγώνα!
 
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κατά τη «διαπραγμάτευση εντός των πλαισίων» της ευρωζώνης και της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ και του ΔΝΤ, θυσίασε το συντριπτικό ΟΧΙ του λαού στο βωμό της «εθνικής συνεννόησης» και μας οδήγησε στον Αρμαγεδδώνα του 3ου μνημονίου, ενώ προκήρυξε εσπευσμένα εκλογές με στόχο την ένταση των εκβιασμών και την εξασφάλιση της απαραίτητης «συναίνεσης» για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής,  από όποιο κυβερνητικό σχήμα προκύψει από τις κάλπες. Η ελληνική μεγαλοαστική τάξη προκειμένου να ανακάμψουν τα κέρδη της επιτίθεται ενάντια στα δικαιώματα της εργατικής τάξης που κατακτήθηκαν με αίμα και πολυετείς αγώνες. Επιτίθεται ενάντια στους μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες, επιζητά νέα ...
πεδία κερδοφορίας αποσπώντας από το κράτος δραστηριότητες που παραδοσιακά έλεγχε (ΔΕΚΟ, λιμάνια, αεροδρόμια, παιδεία, υγεία). Οι αλλαγές στη παιδεία σκοπό έχουν να εξασφαλίσουν από τη μία λίγα στελέχη για τις επιχειρήσεις (βλ. πρότυπα σχολεία και αριστεία) και από την άλλη μια μεγάλη μάζα παιδιών που δε θα έχουν ολοκληρώσει 12 χρόνια σπουδές στη γενική παιδεία και δε θα μπορούν να διεκδικούν τίποτε περισσότερο από το κατώτερο μισθό των 400 ευρώ.
Το ξεπέρασμα της κρίσης ίσως έρθει προσωρινά για το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτό όμως δε θα σημάνει τίποτε για το λαό καθώς οι μισθοί θα παραμείνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, όπως φαίνεται και από το παράδειγμα του τουρισμού, που ενώ είναι ο μόνος κλάδος που δε βρίσκεται σε κρίση, αφού οι αφίξεις τουριστών σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ωστόσο  τίποτα από όλο αυτό το πλούτο δε φτάνει στα χέρια των ξενοδοχοϋπαλλήλων. (Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εκπαιδευόμενη 22 χρονη ξενοδοχοϋπάλληλος στη Ζάκυνθο που πέθανε από εξαντλητική δουλειά, ενώ υποτίθεται ότι βρισκόταν σε μαθητεία).
Η λαϊκή ετυμηγορία της 5ης Ιουλίου, παρά τους πρωτοφανείς εκβιασμούς και το κλίμα τρομοκρατίας που αναπτύχθηκε, ήταν όμως σαφής. Καμιά κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να υπογράψει νέα ληστρικά μνημόνια, την καταδίκη ενός ολόκληρου λαού και την υποθήκευση του μέλλοντός του. Καμιά κυβέρνηση δεν εξουσιοδοτείται να παραδώσει στα χέρια του συρφετού των ληστών-ιμπεριαλιστών της ΕΕ του ΔΝΤ, αλλά και του προσκυνημένου πολιτικού προσωπικού τους ντόπιου και ξένου, τη νωπή λαϊκή θέληση που εκφράστηκε συντριπτικά με το Δημοψήφισμα.
Τα νέα μέτρα ισοπεδώνουν τα εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα των εργαζόμενων, των ανέργων, της νεολαίας, των συνταξιούχων. Ειδικότερα:
  • η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων,
  • η επιβολή εισφοράς υγείας 6% στις επικουρικές,
  • η κατάργηση του ΕΚΑΣ,
  • η αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67,
  • η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ (2015 – 2016),
  • το νέο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους και η σύνδεσή του με τις εργασιακές ικανότητες και την απόδοση,
  • οι αυξήσεις στο χαράτσι της «αλληλεγγύης»,
  • η κατάργηση της ειδικής φορολογίας των αγροτών και της μείωσης στην επιδότηση του πετρελαίου,
  • η αύξηση του ΦΠΑ σε βασικά λαϊκά καταναλωτικά αγαθά,
  • η ταχύτατη προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και το πλήρες ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου προς όφελος των δανειστών και των καπιταλιστικών συμφερόντων,
  • η εφαρμογή όλων των συστάσεων από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ
αποτελούν ενδεικτικά ένα νέο δυσβάσταχτο πακέτο μέτρων που θα εφαρμοστεί αμέσως μετά τις εκλογές και οι συνέπειες του οποίου αναμένεται να είναι ολέθριες.
Η μνημονιακή πολιτική στον χώρο της Παιδείας διαμορφώνει ένα εφιαλτικό τοπίο εγκατάλειψης και διάλυσης του δημόσιου σχολείου: εκπαιδευτικός μεσαίωνας με νέες μειώσεις μισθών, αύξηση ωραρίου, απολύσεις, μηδενικούς διορισμούς και προσλήψεις ελάχιστων αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ κυρίως και με το κατάπτυστο πλαίσιο Λοβέρδου, αξιολόγηση, κατάργηση όλων των κατακτήσεων των τελευταίων μηνών στ' όνομα της αναστολής των «μονομερών ενεργειών» και χτύπημα των συνδικαλιστικών-δημοκρατικών δικαιωμάτων. Είναι προφανές ότι στέλνουν τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και τη μόρφωση των παιδιών του λαού στον Καιάδα!
Η πρωτοφανής κατάσταση που επικρατεί φέτος στην Εκπαίδευση προδιαγράφει ότι τα σχολεία θα «λειτουργήσουν» με τεράστια προβλήματα και ελλείψεις καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους. Η χρονιά αρχίζει σε λίγες ημέρες και για πρώτη φορά δεν θα έχει προσληφθεί ούτε ένας αναπληρωτής ως τα τέλη Σεπτέμβρη μια και οι συνάδελφοι αναπληρωτές κλήθηκαν να ξανακάνουν αιτήσεις (γεγονός που συνιστά έναν πραγματικό τραγέλαφο!..), ενώ δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε ένας διορισμός τη στιγμή που και το ίδιο το υπουργείο παραδέχεται ότι υπάρχουν χιλιάδες κενά στην Α/βάθμια και Β/βάθμια εκπαίδευση.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Είναι σαφές ότι η ατιμωτική υπαναχώρηση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ενθαρρύνει ακόμη περισσότερο τις «δολοφονικές» διαθέσεις των εταίρων μας. Ζητούν να ταπεινώσουν τον λαό επειδή τόλμησε να ορθώσει το ανάστημα του με το μεγαλειώδες ΟΧΙ  και να επιβάλουν την άποψη ότι οι λαοί δεν μπορούν να τα βάλουν με τους ισχυρούς. Ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων, της αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων και της διάλυσης του ασφαλιστικού αποτελούν μονόδρομο.
Πέραν τούτων, η  ταύτιση της απελθούσας «κυβέρνησης της αριστεράς» με τα μνημόνια αποτελεί ευκαιρία και για το σύστημα, το οποίο στοχεύει στην επανανομιμοποίηση του χρεοκοπημένου πολιτικού του προσωπικού, αυτού που περιθωριοποίησε πολιτικά ο λαός με το βροντερό του ΟΧΙ.
Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τίποτα από τα παραπάνω!
Ø  Να σπάσουμε τον στραγγαλισμό ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ-επιχειρηματιών που οδήγησαν και οδηγούν τον λαό σε εξαθλίωση και επιχειρούν να του ξαναφορτώσουν τα βάρη της κρίσης.
Ø  Να υπερασπίσουμε τους μισθούς, τις συντάξεις, τα δημόσια αγαθά, τη μόνιμη και σταθερή δουλειά ενάντια στον φόβο, τους εκβιασμούς, τη φοροεπιδρομή.
Ø  Να υπερασπίσουμε ενωτικά και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ το ΟΧΙ μας, τα δημοκρατικά και εργασιακά μας δικαιώματα, το δικαίωμα να καθορίζουμε εμείς το μέλλον μας.
Ø  Να πάρουμε πίσω όσα μας έκλεψαν, να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν!
Παύση πληρωμών του χρέους–μη αναγνώριση και διαγραφή του! Ρήξη με το ευρώ, την ΟΝΕ και αποδέσμευση από την ΕΕ. Κοινωνικοποίηση και εργατικός έλεγχος των τραπεζών και των παραγωγικών τομέων. Μέτρα φορολόγησης του κεφαλαίου και του πλούτου και όχι των εργαζόμενων. Μείωση των στρατιωτικών δαπανών και φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Το εκπαιδευτικό κίνημα ειδικότερα διεκδικεί:
ü  κάλυψη τώρα όλων των κενών με μόνιμους διορισμούς,
ü  ούτε ένα λεπτό αύξηση του ωραρίου,
ü  μείωση του αριθμού των παιδιών στην τάξη.
Συνεχίζουμε αταλάντευτα συντονιζόμενοι και με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία και καλώντας τα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ να πάρουν θέση με στόχο την οργάνωση του αγώνα για:
l  ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ! ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ, ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, ΕΕ, ΔΝΤ!
l  ΔΥΝΑΤΟΣ, ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΡΗΞΗ ΛΑΟΣ, Η ΜΟΝΗ ΕΛΠΙΔΑ!                       Καλή και αγωνιστική σχολική χρονιά!
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ Εύβοιας
Η πρόεδρος                                                         Ο γεν. γραμματέας
Χαρά Νίκα                                                          Σταμάτης Κουρούπης