Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ & ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ


ΠΡΟΣ:   ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
               ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
               ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
               ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΚΟΙΝ:   ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ «ΖΟΥΡΑ»
ΜΜΕ

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις συμφερόντων ΖΟΥΡΑ, ΖΟΥΡΑΣ ΦΑΡΜ ΑΕ, ΒΙΟΚΟΤ ΑΕ, ΑΛΚΟΤ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.Ε., AGROFER ΑΕ, ΕΛΙΖΑ ΑΒΕΕ (υπάρχουν και άλλες επωνυμίες) έχουν εγκαταστάσεις σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη. Απ’ όσο....
γνωρίζουμε είναι επιχειρήσεις που έχουν επιδοτηθεί κατ’ επανάληψη. Εργάζονται περισσότεροι από 500 συνάδελφοι πανελλαδικά. Καθημερινά είναι αντιμέτωποι με την καταπάτηση δικαιωμάτων, την απληρωσιά, την τρομοκρατία, τον κίνδυνο ατυχήματος.
Το 2012 ίδρυσαν επιχειρησιακό σωματείο που είναι μέλος της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ μας. Τότε η απληρωσιά έφτανε τους 6 μήνες και αντιμετώπιζαν την καταπάτηση μιας σειράς ακόμα δικαιωμάτων. Από το 2012 έως σήμερα έχουν γίνει παρεμβάσεις για ελλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, δε χορηγούνται μέσα ατομικής προστασίας, οι εβδομαδιαίες ημέρες ανάπαυσης, οι κανονικές ετήσιες άδειες, συνάδελφοι ασφαλίζονται στον ΟΓΑ αντί του ΙΚΑ σε ειδικότητες που δεν προβλέπεται, συνάδελφοι δηλώνονταν ότι εργάζονται πρωί ενώ δουλεύουν νύχτα χωρίς προσαύξηση του νυχτερινού, υπάρχει υπέρβαση των ελάχιστων ορίων ημερήσιας ανάπαυσης, ένσημα για 6ωρη εργασία ενώ είναι 8ωρη και πλέον, δεν χορηγούνται αναλυτικές μισθοδοσίας κ.α.. Οι συνεχείς παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις από την ημέρα που δημιουργήθηκε το σωματείο μέχρι και σήμερα έχει βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση, αλλά αυτό δεν ισχύει παντού. Όπου, για διάφορους λόγους με κύριο την εργοδοτική τρομοκρατία, είναι μικρός ο βαθμός οργάνωσης στο σωματείο, εκεί συνεχίζεται ο εργασιακός μεσαίωνας.
Οι ενέργειες του σωματείου ενόχλησαν την εργοδοσία η οποία έκανε απολύσεις και νέα επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων. Οι οργανωμένες δυνάμεις του σωματείου δέχονται πρώτα και κύρια τις συνέπειες αυτού του σχεδιασμού με απολύσεις, εφαρμογή 4ήμερων, εντατικοποίηση της εργασίας, απειλή με λόκ άουτ κα.
Στις 10 Αυγούστου 2015 ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη 24ωρη απεργία για να ανακληθούν 7 απολύσεις, η εργοδοσία έστειλε «αγνώστους» που δεν είχαν καμία σχέση με το σωματείο ή την επιχείρηση για να εμποδίσουν την απεργία στις εγκαταστάσεις στο Σχηματάρι. Ο πρόεδρος του σωματείου ενημέρωσε τηλεφωνικά τον υπουργό εργασίας κ. Κατρούγκαλο ζητώντας παρέμβαση για το συγκεκριμένο γεγονός αλλά και για την απληρωσιά και τις απολύσεις. Μετά από 1,5 ώρα περίπου και ενώ οι «άγνωστοι» είχαν φύγει, εμφανίστηκε κλιμάκιο του ΣΕΠΕ Θήβας στο Σχηματάρι. Για την απληρωσιά και τις απολύσεις δεν είναι γνωστή καμία παρέμβαση.
Επίσης στις 3 Οκτωβρίου 2015 ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, η εργοδοσία με εκβιασμούς και απειλές επιχείρησε να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό αξιοποιώντας και τον κρατικό μηχανισμό. Έτσι, έγιναν συλλήψεις του προέδρου και της γραμματέως του σωματείου και μήνυση στον ταμία. Παρόλα αυτά η απεργία των εργαζομένων συνεχίστηκε κανονικά.
Από το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων έχουν ξεκινήσει νέες 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις με κύρια αιτήματα την ανάκληση των απολύσεων, την καταβολή δεδουλευμένων καθώς πλέον η απληρωσιά έχει ξεπεράσει τους 4 μήνες, αλλά και άλλα αιτήματα. Η εργοδοσία προσπαθεί να σπάσει την απεργία με απεργοσπαστικό μηχανισμό που από τη μία θέτει εκβιαστικά διλλήματα και από την άλλη μοιράζει μισθούς επιλεκτικά και με προϋπόθεση να μπει κάποιος για δουλειά. Την ίδια στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων συνεχίζει να μην έχει πάρει δεκάρα.
Όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχουν γίνει συναντήσεις και καταγγελίες στα κατά τόπους ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ και ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ. Είναι απορίας άξιο το ότι η εργοδοσία δεν φαίνεται να πιέζεται ιδιαίτερα, από αυτές τις ενέργειες. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις δεν έγινε απολύτως τίποτα, με πιο χαρακτηριστική την προσφυγή του σωματείου στην ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ – ΦΩΚΙΔΑΣ. Μετά από αίτημα, που έγινε 2 φορές, για επιτόπιο έλεγχο με την επισήμανση ότι ελλοχεύει ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ, το σωματείο πήρε τηλεφωνική απάντηση ότι δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν υπάρχει προσωπικό!!!
Σημειώνουμε ότι από συζητήσεις μας με συναδέλφους σε ομοειδείς εταιρίες, ίδιοι, παρόμοιοι ή σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και χειρότεροι είναι οι όροι εργασίας σε όλες τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις πανελλαδικά που επίσης έχουν επιδοτηθεί.
Με το παρόν παρακαλούμε όπως ορίσετε τριμερή συνάντηση παρουσία του Υπουργού Εργασίας κ. Κατρούγκαλου για τα παραπάνω ζητήματα, αλλά και το σύνολο των αιτημάτων του σωματείου που διεκδικεί: Άμεση ανάκληση των απολύσεων, καταβολή των δεδουλευμένων, λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, επαναφορά των δρομολογίων των λεωφορείων στο τμήμα του σφαγείου στην Τανάγρα, χορήγηση εβδομαδιαίων ημερών ανάπαυσης, κανονικών αδειών, νυχτερινής προσαύξησης, 8ωρων ενσήμων, αναλυτικών μισθοδοσίας και υπογραφή της επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Κατά την πρόσκληση στην εργοδοσία παρακαλούμε όπως ζητήσετε να προσκομιστούν καταστάσεις προσωπικού και κατάσταση οφειλών για όλους τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις συμφερόντων ΖΟΥΡΑ πανελλαδικά.
Επίσης παρακαλούμε όπως η Γενική Γραμματεία Εμπορίου ελέγξει τη συσχέτιση των παραπάνω εταιριών καθώς η παραγωγική τους διαδικασία αλληλοεμπλέκεται.