Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της Τετάρτης
 

1.    Προϋπολογισμός 2016 και συνοπτικός πίνακας προϋπολογισμού της επόμενης τριετίας.
Έχουμε τοποθετηθεί για το σχέδιο του προϋπολογισμού που ετοιμάσατε, σημειώνοντας πως αποτελεί πιστή εφαρμογή και υλοποίηση των αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης, που – παρά τις όποιες δημαγωγικές διακηρύξεις – υποστηρίζουν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις διαχείρισης του συστήματος.
Όλοι μαζί - όπως φαίνεται ολοκάθαρα στην βουλή αλλά και στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και των δημοτικών Συμβουλίων – υιοθετείτε τις οδηγίες και τους περιορισμούς της Ε.Ε και των δανειστών. Υποστηρίζετε τα συμφέροντα των μονοπωλίων και τις ολιγαρχίας του πλούτου και προσπαθείτε να δείξετε πως κάτι κάνετε για τον λαό, όταν/....

είναι ξεκάθαρο πως τις ανάγκες τους τις ιεραρχείτε τελευταίες.
Γι αυτό τον λόγο  :
•    Σιωπάτε για την συνεχιζόμενη και εντεινόμενη υποχρηματοδότηση, που δεν αφήνει περιθώρια κάλυψης των λαϊκών αναγκών σε έργα και υπηρεσίες.
•    Επιχειρείτε να παραπλανήσετε τον λαό λέγοντας μεγάλα λόγια και κάνοντας μεγαλεπήβολα σχέδια, που εξαιτίας της ανεπαρκούς χρηματοδότησης θα γίνουν μετά 15 ή 20 χρόνια…. Άλλωστε το ίδιο το τεχνικό σας πρόγραμμα δεν έχει συγκεκριμένη διάρκεια, παραμένοντας ανοιχτό και χωρίς έλεγχο υλοποίησης για να διευκολύνει την δημαγωγία σας. 
•    Δεν λέτε κουβέντα για την εξώθηση της Περιφέρειας σε λειτουργία με ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια και επιχειρηματική δραστηριότητα…. Σε λογικές ανταποδοτικότητας και ΣΔΙΤ…. Σε επιβολή τελών και πρόστιμων.
•    Κρύβετε τις ανάγκες σε υποδομές και έργα αναγκαία για την προστασία του λαού και του περιβάλλοντος.
•    Δημαγωγείτε χρησιμοποιώντας τα προγράμματα της Ε.Ε, που παρ’ ότι είναι χρήματα των εργαζομένων προορίζονται για δραστηριότητες και υλοποίηση σχεδίων, που διευκολύνουν κυρίως τα μονοπώλια , τους εργολάβους και μια μικρή ομάδα βολεμένων.
•    Σιωπάτε για την έλλειψη προσωπικού και για την μείωση των αποδοχών των εργαζόμενων…. Για τους έκτακτους που καλύπτουν πάγιες σταθερές και οπωσδήποτε σημαντικές ανάγκες.
Και μέσα σε όλα αυτά σιωπάτε και αποδέχεστε αδιαμαρτύρητα τον θεσμό του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ…. Αποδέχεστε την περιοριστική πολιτική της λιτότητας και υλοποιείται τις κατευθύνσεις τους.
Ήταν που ήταν αντιλαϊκός, διαχειριστικού χαρακτήρα και μίζερος ο προϋπολογισμός που είχατε φτιάξει….. Τώρα που ενσωματώνετε τις παρατηρήσεις του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ γίνεται περισσότερο αντιλαϊκός και απαράδεκτος.
Φτάνετε στο σημείο να αποδέχεστε αδιαμαρτύρητα :

    Την μείωση της δαπάνης για την μετακίνηση των μαθητών κατά 1.000.000 ευρώ.
    Την μείωση της δαπάνης για διατροφικά επιδόματα λίγων - βέβαια - χιλιάδων, όταν η φτώχεια επεκτείνεται ραγδαία και οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται.
Με αυτή την πολιτική λογική ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ την εισήγηση προσαρμογής του ήδη αντιλαϊκού προϋπολογισμού στις οδηγίες του παρατηρητηρίου.
ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ, επίσης και τον συνοπτικό προϋπολογισμό της επόμενης τριετίας που κινείται στην ίδια λογική που προαναφέρουμε, επιδιώκοντας να εμπεδώσει τον αντιλαϊκό προσανατολισμό της Περιφέρειας.
2.    Πίνακας ολοκληρωμένου πλαισίου δράσης για το 2016 και πίνακας έκδοσης ΧΕΠ για τον ίδιο χρόνο.
Στα πλαίσια της συγκεκριμένης πολιτικής, που αποδέχεστε και υλοποιείτε και στην βάση των όσων είπαμε για τον προϋπολογισμό της περιφέρειας, που φέρατε για ψήφιση σημειώνουμε :    Το ο

λοκληρωμένο πλαίσιο δράσης και η στοχοθεσία είναι ένας εντελώς παραπλανητικός τίτλος.
Χρησιμοποιείται για να δείξουν πως υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης, που καλύπτει - τάχα - όλες τις ανάγκες και πως οι στόχοι είναι σαφείς συγκεκριμένοι και υπό παρακολούθηση.
Συνεπώς ο λαός μπορεί να είναι ήσυχος……
Είναι ολοφάνερη η δημαγωγία τους, όταν στην πραγματικότητα….. Σύμφωνα με τους νόμους που φτιάχτηκαν από την κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Επιτροπή Περιφερειών της Ε.Ε, « το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης και η στοχοθεσία » σημαίνουν πως οι Περιφέρειες και οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να αντλούν από την ιστοσελίδα του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ  ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ τα αντίστοιχα ηλεκτρονικά αρχεία προκειμένου να καταρτίσουν τους πινάκες οικονομικής στοχοθεσίας τους.
Επισημαίνεται ότι οι πίνακες στοχοθεσίας έτους 2016 είναι όμοιοι με αυτούς που χρησιμοποιήθηκαν για την κατάρτιση στοχοθεσίας έτους 2015.
Τα εν λόγω ηλεκτρονικά αρχεία, αφού ονοματιστούν σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου, αποστέλλονται ηλεκτρονικά και εντύπως στην οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Μετά τον έλεγχο και την επικύρωση των ΟΠΔ, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση υποβάλλει ηλεκτρονικά στο ΥΠ.ΕΣ. τα σχετικά έγγραφα επικύρωσής τους καθώς και τους πίνακες στοχοθεσίας,.
Είναι φανερό, πως, κάτω από τον βαρύγδουπο τίτλο του θέματος βρίσκεται η προσπάθεια ενιαίας λογιστικά γλώσσας για την διευκόλυνση των ελέγχων του παρατηρητηρίου, που όπως έχει από καιρό φανεί αποδέχεστε πλήρως.
    Τα χρηματικά εντάλματα προπληρωμής φαίνεται να εξυπηρετούν ορισμένες ειδικές και έκτακτες περιπτώσεις, που κατά την γνώμη μας θα πρέπει να ελαχιστοποιηθούν στο απολύτως αναγκαίο.
Οφείλουμε ακόμη να διαμορφώσουμε μικρά ευέλικτα αλλά συλλογικά σχήματα της υπηρεσίας που θα καθιστούν απολύτως ελεγχόμενη την σχετική διαδικασία, με τα χρήματα πάντα στην διαχείριση του ταμείου.
Σε αυτή την βάση είναι καθαρό πως διαφωνούμε με τις εισηγήσεις και καταψηφίζουμε.

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ