Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΣΕ ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΦΡΑΤΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Το απόγευμα της Τρίτης 19 Απριλίου 2016, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος συμμετείχε, κατόπιν προσκλήσεως, στην εσπερίδα που οργάνωσε το Δημοτικό Σχολείο Αφρατίου με θέμα «Η έννοια της απώλειας και τρόποι διαχείρισής του στη σχολική ηλικία». Τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκαν ο Εφημέριος της Ενορίας Πρεσβ. Δημήτριος Κουτσουρός, ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Αναστάσιος Λαμπρινόπουλος καθώς και πολλοί προσελθόντες διδάσκαλοι και γονείς.
Κατά τη διάρκεια της εσπερίδας ομίλησαν εύστοχα και επιτυχημένα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος,.... η Ψυχολόγος –Εγκληματολόγος κ. Χριστίνα Καλαβρή και οι Σχολικοί Σύμβουλοι Σχολικής και Προσχολικής Αγωγής της Εκπαιδευτικής Περιφέρειας, κυρίες Ευαγγελία Μπλατσούκα και Δέσποινα Μπαλάση.
Ο Σεβασμιώτατος στην καταληκτήρια ομιλία του, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές τόνισε την μεγάλη σημασία του υπό διαπραγμάτευση θέματος και την αξία της διαχείρισης του με εφόδια την ορθόδοξη πνευματικότητα και την αλήθεια.
Κάποια από τα συμπεράσματα της ωραιότατης Εσπερίδας ήταν τα εξής:
         Το πένθος είναι μια απόλυτα φυσική απάντηση σε μιαν απώλεια.
         Δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγει κανείς το πένθος, πρέπει να περάσει μέσα από αυτό.
         Το πένθος καταλαμβάνει όλη την υπόσταση του ανθρώπου δεν αφορά μόνον την ψυχή, και το σώμα κλαίει.
         Το πένθος δεν είναι αρρώστια και γι’ αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ιατρικά μέσα. Το καθυστερημένο ή χρόνιο πένθος μπορεί όμως να προκαλέσει ασθένειες.
         Το πένθος χρειάζεται χρόνο. Αλλά ο χρόνος μόνον δεν επουλώνει πληγές.
         Το να πενθεί κάποιος λειτουργεί θεραπευτικά. Στο πένθος υπάρχει τεράστια ενέργεια ζωής, υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για ωρίμανση και εξέλιξη.
         Τα παιδιά θρηνούν (σε δόσεις), το ίδιο όμως έντονα, το ίδιο βαθιά αλλά ταυτόχρονα και διαφορετικά από τους ενήλικες.
         Είναι σημαντικό να δίνουμε αξία στα συναισθήματά των παιδιών  και να προλάβουμε παραπληροφόρηση και παρερμηνείες.